用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 荔枝角崇真中學 到底是否band 1?
go

荔枝角崇真中學 到底是否band 1?   [複製鏈接]

我上網睇 又寫是band 1B,C 但又見有其他帖寫band 2A , 小朋友想報,但如果是band 1既就會放棄,如果是2A會搏一搏 報下。

太高banding 怕收都讀到死下死下
   11    0    0    0

小草王道 發表於 23-2-27 09:31
我上網睇 又寫是band 1B,C 但又見有其他帖寫band 2A , 小朋友想報,但如果是band 1既就會放棄,如果是2A會 ...

band 2
唔敢講公開試成績的直資,唔會太叻
同區大把選擇,叻人唔會揀佢

如果用呢幾年的DSE成績去睇, 應該係2A. 但如果用近兩年的中一收生去睇就係B1, 今年的中三有一半係B1生, 今年的中二有85% B1 生, 今年的中一有96% B1生.

呢間我估頂盡band 1C band 2A

我N年前用家, Band 2成績入, F.6出既時候DSE best 5 21分, 想精益求精所以年青人第2年retake左2科, combine cert Jupas入到HKU今年畢業

見Bxx Exam 寫1B-1A「準確性中」
另外在info day 校長冇提及DSE 成績

baby2baby 發表於 23-2-27 10:24
見Bxx Exam 寫1B-1A「準確性中」
另外在info day 校長冇提及DSE 成績

你會不會睇了沙田崇真?

chanwendy 發表於 23-2-27 10:07
如果用呢幾年的DSE成績去睇, 應該係2A. 但如果用近兩年的中一收生去睇就係B1, 今年的中三有一半係B1生,  ...

之前已經有其他帖講過,你所指嘅84%、96%不是絕對事實,只係學校自己估算嘅數字。
講到呢間學校,最好都係由崇真專家medicine評價

MicWong777 發表於 23-2-27 10:54
你會不會睇了沙田崇真?

係呢~荔枝角呀!「準確性中等」

10090 發表於 23-2-27 09:39
band 2
唔敢講公開試成績的直資,唔會太叻
同區大把選擇,叻人唔會揀佢

咁岩啦 我地唔叻 但又需要英文教學,小朋友英好過中,去中中死得

小草王道 發表於 23-2-27 10:58
咁岩啦 我地唔叻 但又需要英文教學,小朋友英好過中,去中中死得
...

係啦~應該六年會有進步。

DD仔 發表於 23-2-27 10:54
之前已經有其他帖講過,你所指嘅84%、96%不是絕對事實,只係學校自己估算嘅數字。
講到呢間學校,最好都係 ...
呢個數字係開學後的家長會, 校方公佈來自教育局的數據. 咁都唔係真實數字咁我都唔知咩數字先係真了.

小草王道 發表於 23-2-27 09:31
我上網睇 又寫是band 1B,C 但又見有其他帖寫band 2A , 小朋友想報,但如果是band 1既就會放棄,如果是2A會 ...

基崇 據畢業生出路 B2A

畢業生出路
學位 + 非學位
------------------------------------------------
2022 [54%^] + [46^] = 100%
2021 76% + 24% = 100%
2020 67.9% + 32.1% = 100%
------------------------------------------------
3YA 66% + 34% = 100%

^ 據 3YA 推算

TTCA Info Day 2022
https://www.ttca.edu.hk/post/ttca-info-day-2022

https://www.ttca.edu.hk/infoday

TTCA Info Day 2022 Principal's Talk
https://youtu.be/8YfxM7fdcUg

主收b2a 學生, 但部份人抽獎入到同grading 或更好的會放棄,學校唔夠學生就會再收b2bc學生

chanwendy 發表於 23-2-27 11:07
呢個數字係開學後的家長會, 校方公佈來自教育局的數據. 咁都唔係真實數字咁我都唔知咩數字先係真了.  ...

基崇2022年資訊日校長講座
有披露近三年中一收生B1組別比例
更有首20%水平比例

2022/23學年
中一收生 組別% [人數]^
-----------------------------------------------
首20%水平(≥B1B) 37.8% [51]^
其餘(~B1C) 58.5% [79]^
-----------------------------------------------
B1 96.3% [130]^
餘下 3.7% [5]^ (校長講B2)
總數: 100% [135人]^

^ 據各組別%推算

TTCA Info Day 2022
https://www.ttca.edu.hk/post/ttca-info-day-2022

https://www.ttca.edu.hk/infoday

TTCA Info Day 2022 Principal's Talk
https://youtu.be/8YfxM7fdcUg

恩典中邁進的基崇(Slide 16)

仔仔錫錫你 發表於 23-2-27 11:25
主收b2a 學生, 但部份人抽獎入到同grading 或更好的會放棄,學校唔夠學生就會再收b2bc學生 ...

咁我年尾搏下先 。太高banding唔會考

Poyau 發表於 23-2-27 11:28
基崇2022年資訊日校長講座
有披露近三年中一收生B1組別比例
更有首20%水平比例

是否可用作指標? 如果有offer大有機會係B1組別?

其實可能呢一兩年開始收多咗B1都唔出奇嘅

車車Wong 發表於 23-2-27 12:50
是否可用作指標? 如果有offer大有機會係B1組別?

基崇無講是全港/本區組別
不過首輪收 offer 應屬 B1

chanwendy 發表於 23-2-27 11:07
呢個數字係開學後的家長會, 校方公佈來自教育局的數據. 咁都唔係真實數字咁我都唔知咩數字先係真了.  ...

但EDB真係有提供BANDING數據畀中學嗎?

回覆 小草王道 的帖子

上年第一輪主要收B1+B2A考生,但之後B2B~B2C都有收。有朋友仔上年呈一二B2B咁上下,今年讀緊中一。

但係......學校係有要求,唔好諗住唔谷。
只係英文教的科目會多啲,中文科目少啲。
‹ 上一主題|下一主題