用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跑馬地聖保祿中學 vs 瑪利曼中學
樓主: rickycwy
go

跑馬地聖保祿中學 vs 瑪利曼中學  

PTL_L 發表於 23-5-5 21:32
我又相反喎,成日起見到Spcs啲小朋友起街喎,不過可能人地去補習呢或回家途中或去傾功課呢?但呢啲係學校問 ...
啱,家教及家庭環境問題大於一切。看似係兩類學校,但教出嚟既小朋友都係百花齊放,唔會只得一個模式。家教身教先係主因。

OFFOFF 發表於 23-5-5 21:20
間間女校都多是非,人多自然是非多。小學部有試過 re exam,當年小三要 全級re exam 過一科,就是而家既中 ...
原來小學已咁谷,所以真係沒有免費午餐的。

HK-MAN 發表於 23-5-6 10:41
原來小學已咁谷,所以真係沒有免費午餐的。

佢哋學校英文係比較深,其他中,數,常都無教快,地區一線可能比佢哋重谷。

creambun 發表於 23-5-6 16:04
佢哋學校英文係比較深,其他中,數,常都無教快,地區一線可能比佢哋重谷。
...
問題在於同學與同學,家長與家長之間的比較,適應到當然好,總有啲適應唔到。

WFH 發表於 23-5-6 16:22
問題在於同學與同學,家長與家長之間的比較,適應到當然好,總有啲適應唔到。 ...

津小都會比較,有分數自然會比較,咩學校都係一樣。
如果講有冇錢,暫時係中學部感受唔到,家長直頭冇乜接觸,有聽到既咪長假好多同學去邊去邊旅行。

WFH 發表於 23-5-6 16:22
問題在於同學與同學,家長與家長之間的比較,適應到當然好,總有啲適應唔到。 ...

小學部只有級1-10有名次。其餘百幾人名次無從得知,其實都幾難比較成積。

creambun 發表於 23-5-6 19:47
小學部只有級1-10有名次。其餘百幾人名次無從得知,其實都幾難比較成積。
...
唔會啦,讀緊同已讀過既,就會明白入面既氣氛,只可以話有人大啲感覺,有人細啲

kirstyau 發表於 23-5-6 18:01

津小都會比較,有分數自然會比較,咩學校都係一樣。

請問SPCS 每班大約多少人?網上資料顯示F1 -F6是6 班 。
之前從EK 會員提供的資料睇到SPCS 校內報告,見到DSE +AL 考生總人數只有 150 人左右,
其實SPCS係咪小班教學?還是有幾十人退學?還是有幾十人都沒有參與兩個公開試

cclemon2009 發表於 23-5-8 19:42
請問SPCS 每班大約多少人?網上資料顯示F1 -F6是6 班 。
之前從EK 會員提供的資料睇到SPCS 校內報告,見到 ...

初中 40人一班,SPCS 有私小一百幾拾人升上中學,本身文化 一路都多人中途出國讀書,尤其IGCSE後。所以最後得150,160人左右係SPCS 完成DSE/IAL。

kirstyau 發表於 23-5-8 22:00
初中 40人一班,SPCS 有私小百多D人升上中學,本身文化 一路都多人中途出國讀書,尤其IGCSE後。所以最後得 ...

明白

PTL_L 發表於 23-2-27 22:29
其實sppcs既同學,成績理想既,自行會去mss、ywgs、bps、ssgc,直資會考spcs(大戶) 、spcc、dgs同IS,所以 ...

想請教下,如果相對英強中弱,唔太受到壓力,但係臨考試前溫書。如果有得揀,請問你所提及嘅邊間會比較適合?

又,小學部似乎唔會話你知band幾同位置,咁點樣知是否應外闖?

vjcarcar 發表於 23-5-15 18:34
想請教下,如果相對英強中弱,唔太受到壓力,但係臨考試前溫書。如果有得揀,請問你所提及嘅邊間會比較適 ...
兩間都有唔同壓力。英文點強法,中文點弱法?

HK-MAN 發表於 23-5-15 20:21

只係相對而言,喜愛英文、討厭中文,只會睇英文書/片,多數同講英文嘅同學玩。

HK-MAN 發表於 23-5-15 20:21

或者唔只係呢兩間,其他都可以,想知邊間會較適合

vjcarcar 發表於 23-5-16 18:17
或者唔只係呢兩間,其他都可以,想知邊間會較適合

唔好講適合啦,不如講下自己會點樣去適應呢?呢樣係最重要啦。兩間我都去過,兩間都好學校。我建議係帶埋個女及另一半一齊去聽簡介會。聽多幾間睇吓邊間大家都鍾意。鍾意果間學校你就自然肯用心去適應。p.s :我係一家三口一齊去聽幾間心儀學校,經過討論比較及投票去報自行。我都擔心投票若不一致點好呢?幸好,投要結果都係一致的,幸運地結果係入到自1spss.

vjcarcar 發表於 23-5-15 18:34
想請教下,如果相對英強中弱,唔太受到壓力,但係臨考試前溫書。如果有得揀,請問你所提及嘅邊間會比較適 ...
如果唔太受得壓力嘅大前提下,我會揀讀mss。不過想講係,起香港讀band 1傳統英中,唔會有一間係冇壓力,只不過會想搵一間可以配合自己需要,balance 得好啲嘅學校(就個人而言)。
(呢個係個人情況,唔代表所有同學)小學部係一定絕對唔會講自己小朋友位置,惟有靠小朋友返嚟講啲嚟聽,仲要講啲唔講啲咁去估位置,另外學校每年每班有top 10(不過唔係必然有,我見過某啲班係10個以下,得5/6個有)從而估計係咪top一「堆」。

最後,其實我見你唔係有必然離開嘅原因,咁係咪一定要考慮升讀其他學校呢?

PTL_L 發表於 23-5-16 21:36
如果唔太受得壓力嘅大前提下,我會揀讀mss。不過想講係,起香港讀band 1傳統英中,唔會有一間係冇壓力,只 ...

呢個完全係我一廂情願嘅想法,阿女係想同朋友一齊過隔離嘅。但問題係佢唔會知隔離有幾谷,同埋唔知佢嘅朋友最終會唔會去咗其他學校。確實冇必然離開嘅理由,只係想搵合適佢(佢承受得到壓力)嘅學校,呢樣嘢應該係最重要的。

我未開始做research同去中學嘅講座,但就測考數量而言MSS似乎會壓力較少(起碼頭兩年係?),可能對佢嚟講會好啲,但唔太自律可能會影響成績,另外假設學校相對冇咁著重中文,中文弱嘅學生DSE可能會更易炒中文(唔知我嘅理解啱唔啱)。呢啲係我認為要考慮嘅地方。

另外想問,如果自行/乙一唔揀隔離,會唔會喪失以直屬位派入嘅機會?同埋其實自行會收小學部嗎?

vjcarcar 發表於 23-5-16 22:34
呢個完全係我一廂情願嘅想法,阿女係想同朋友一齊過隔離嘅。但問題係佢唔會知隔離有幾谷,同埋唔知佢嘅朋 ...

直屬位要乙1選直中才有

Poyau 發表於 23-5-16 22:57
直屬位要乙1選直中才有

Thanks…即係要保守嘅話只有靠自行/叩門外闖

vjcarcar 發表於 23-5-16 22:34
呢個完全係我一廂情願嘅想法,阿女係想同朋友一齊過隔離嘅。但問題係佢唔會知隔離有幾谷,同埋唔知佢嘅朋 ...
就考測而言,係既,mss頭兩年冇考試,但有common test 只test3日,範圍好少,佔成績表分數唔多。行project based,但想成績keep到,quiz都要溫書、功課要交齊、上堂要主動。
至於中文,唔係mss唔太著重中文,只係一直都係英文強,所以坊間先覺得冇咁著重,我哋s1分5小組上課(甲乙丙丁普教中)甲成績最好,如此類推,小組教學,s2都係。
英、數都有小組教學,s1/s2
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊