用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跑馬地聖保祿中學 vs 瑪利曼中學
樓主: rickycwy
go

跑馬地聖保祿中學 vs 瑪利曼中學   [複製鏈接]

現任MSS校長由小學部轉來,印象中最深刻是她給予學生自主權,學生可以表達和實現自己想法,就如校內外活動和比賽,只要願意嘗試,學校就無分彼此給予每個學生機會,有別於一般傳統要爭成績排名和獎杯的學校。在這年代實在難得。
可惜現在做了兩年幾中學部又要轉去DBSPS做校長了。不知道新校長是什麼人選?

宮二 發表於 23-4-29 14:41
現任MSS校長由小學部轉來,印象中最深刻是她給予學生自主權,學生可以表達和實現自己想法,就如校內外活動 ...
為什麼MSS好像常常轉校長?

唔使比較咁多,咁多是非,入到你叻先算,。
響往名校都好,貪慕虛榮乜好,果冧吧係子女命數,唔好咁大壓力,香港人,放鬆的

10090 發表於 23-4-29 21:39
為什麼MSS好像常常轉校長?

MSS成日轉校長嗎?

clingy 發表於 23-5-4 14:57
MSS成日轉校長嗎?

現任三年 前任三年

https://std.stheadline.com/education/article/1345303/%E6%95%99%E8%82%B2-%E5%B0%8F%E5%AD%B8-%E6%A0%A1%E9%95%B7%E5%B0%88%E8%A8%AA-%E7%91%AA%E5%88%A9%E6%9B%BC%E5%85%A9%E6%96%B0%E6%A0%A1%E9%95%B7%E4%B8%8A%E4%BB%BB-%E5%90%88%E5%8A%9B%E6%89%93%E9%80%A0%E5%85%A8%E6%96%B9%E4%BD%8D%E5%83%B9%E5%80%BC%E6%95%99%E8%82%B2

https://iknow.hkej.com/php/article.detail.php?aid=43202

Poyau 發表於 23-5-4 18:03
現任三年 前任三年

https://std.stheadline.com/education/article/1345303/%E6%95%99%E8%82%B2-%E5%B0%8 ...

thx~
原來前任校長李太只做了三年,係退休嗎?網上見到佢現在係SPCS副校

我都剛剛睇咗個video,應該個女學生mention不是 SPSS, 而是SPCS 機會比較大,坦白講有女女讀緊 SPCS 的家長點會公開講學校不是,試吓想像SPCS 一級有二百個女女是非真係多,而我所知 SPSS 如果考得唔好,暑假會補課試升班,好少踢出校,又唔覺得會勸人走,不過,津校老師係比較 hea 教,讀書都係靠自己啦!

clingy 發表於 23-5-5 08:51
thx~
原來前任校長李太只做了三年,係退休嗎?網上見到佢現在係SPCS副校
...

https://iknow.hkej.com/php/article.detail.php?aid=43202
李校長係退休,佢起mss前後服務咗「30年」,唔係3年,同時亦係old girl 之餘,佢囡囡亦係教mss!

Dr. Ho起mps服務咗5年,mss 3年,前後8年,確實做一間1A中學又差唔多成百年歷史既學校,起成績要求上係有唔細既壓力,所以有能力才能居之。

OFFOFF 發表於 23-5-5 11:03
我都剛剛睇咗個video,應該個女學生mention不是 SPSS, 而是SPCS 機會比較大,坦白講有女女讀緊 SPCS 的家長 ...
可否PM條片?
“全級 re-test” 呢點消息又從何來?聽落太唔合理太誇張

OFFOFF 發表於 23-5-5 11:03
我都剛剛睇咗個video,應該個女學生mention不是 SPSS, 而是SPCS 機會比較大,坦白講有女女讀緊 SPCS 的家長 ...

小女讀緊中二,未試過全級re test / exam, 另外 請問有邊間女校唔多女生 間間都甘多,是非一樣多。唔係SPCS獨有。

kirstyau 發表於 23-5-5 20:56
小女讀緊中二,未試過全級re test / exam, 另外 請問有邊間女校唔多女生  間間都甘多,是非一樣多。 ...

間間女校都多是非,人多自然是非多。小學部有試過 re exam,當年小三要 全級re exam 過一科,就是而家既中二。我
見依 post 有人話 SPCS 有欺凌事件,我都唔相信,希望不是真有其事!

OFFOFF 發表於 23-5-5 21:20
間間女校都多是非,人多自然是非多。小學部有試過 re exam,當年小三要 全級re exam 過一科,就是而家既中 ...

講小學,以為你講中學 欺凌我諗冇乜邊間中學冇,差在輕重程度。暫時冇聽到女講,佢仲係外來生。

kirstyau 發表於 23-5-5 21:23
講小學,以為你講中學  欺凌我諗冇乜邊間中學冇,差在輕重程度。暫時冇聽到女講,佢仲係外來生。
...
李花嘉蓮真係去咗Spcs做副校?

講小學,以為你講中學  欺凌我諗冇乜邊間中學冇,差在輕重程度。暫時冇聽到女講,佢仲係外來生。
...

坦白講,我係 buy SPCS and SPSS, 兩間都好好,反而 MSS 太 free, 見啲女仔成日出街玩,有時讀書嚴啲好!

...
朋友教九龍城直資小學,早前先有個Spcs小學部插班生,因為壓力太大,轉咗過去,佢話佢哋學校係收唔少呢類學生。其實唔適合既,愈細轉係愈好,唔好勉強。

回覆樓主:

DELETED

OFFOFF 發表於 23-5-5 21:27
坦白講,我係 buy SPCS and SPSS, 兩間都好好,反而 MSS 太 free, 見啲女仔成日出街玩,有時讀書嚴啲好!
...

我又相反喎,成日起見到Spcs啲小朋友起街喎,不過可能人地去補習呢或回家途中或去傾功課呢?但呢啲係學校問題咩?家教問題多啲,起碼我果個每日放學必有電話到,返到屋企都有電話,除ECA外,每日一定準時返到屋企,因為呢個係家規!

PTL_L 發表於 23-5-5 21:26
李花嘉蓮真係去咗Spcs做副校?

維基百科見到,兩位副校之一

clingy 發表於 23-5-5 21:46
維基百科見到,兩位副校之一
係喎,謝謝告知!

PTL_L 發表於 23-5-5 21:29
朋友教九龍城直資小學,早前先有個Spcs小學部插班生,因為壓力太大,轉咗過去,佢話佢哋學校係收唔少呢類學 ...

對呀!合適好緊要。 唔適合就無謂勉強。

ekhc    發表於 23-5-10 15:10
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊