用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑 vs 港同
go

培僑 vs 港同 [複製鏈接]

有現讀生家長可以分享在讀情況嗎?

謝謝回覆的人

5    0    0    0

babyyubaby 發表於 23-2-25 22:01
不計地點,應該點選擇好呢?

有現讀生家長可以分享在讀情況嗎?

DSE 港同 > 培僑

培僑係紅底學校,多內地人讀,普通話好啲

兩間根本唔同級數

兩間小學邊間嘅英文較好呢

lsllsl 發表於 23-2-26 21:28
兩間根本唔同級數
喺ek嘅名氣同受歡迎程度就可能係

Poyau 發表於 23-2-26 09:52
DSE 港同 > 培僑

請問拔尖邊間好d?

兩間現時都有七八成既畢業生可入世界前100大學,學校方面肯定冇問題。12年教育,可以睇長遠一啲。
家長理念,學生需要啲咩嘢,人人不同。
兩間學校都鼓勵自主學習,學習成效:三成學校,三成家長,四成學生本身。
跟住學校進度,學生有時間可以發揮自己興趣。能夠俾學生發揮所長既就是好學校。

多多宝 發表於 23-2-27 00:36
請問拔尖邊間好d?

港同整體5+/三大比例較佳

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

純粹睇2022 dse

https://www.puikiu.edu.hk/en/news_detail.php?id=288

https://www.hkugac.edu.hk/f/news/769/2574/HKDSE_2022.pdf

https://www.hkugac.edu.hk/f/news/771/2632/JUPAS_2022_v3.pdf

(更新)港同學生人數106(以公佈dse人數為準)人均5以上=308/106=2.9

培橋人數113人,5**總數25
港同人數106人,5**總數55

2jkidsfather    發表於 23-3-3 10:25

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

俾多個帖參考,dse中英數排名(由於培僑無公佈每科成績,所以表入面無培僑)

港同英、數都ok,中文較疲弱

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873753

數據似乎好大分別喎

Charlotte_mom 發表於 23-2-27 17:39
純粹睇2022 dse

https://www.puikiu.edu.hk/en/news_detail.php?id=288

培僑亦有聯招數字供參考比較

2022年
聯招學位 三大 | 八大+SSSDP
----------------------------------------------
港同 62.75 | 90.2%
培僑 43% | 67%

https://www.puikiu.edu.hk/en/news_detail.php?id=298

Andrewchan918 發表於 23-2-27 18:39
數據似乎好大分別喎

2022年 整體(人均) 5** | 5+
------------------------------------------------------
港同 8.2%(0.52) | 45.8%(2.91)
培僑 3.4%(0.22) | 30.4%(1.97)

多多宝 發表於 23-2-27 00:36
請問拔尖邊間好d?

2022年 考生 | 最佳五科 31+ | 25+
--------------------------------------------------------
港同 106人 | 11(10.4%) | 45(42.5%)
培僑 113人 | 4(3.5%) | 32(28.3%)

咁其實已經不用VS 了

醒目開學勳章 王國長老

Andrewchan918 發表於 23-2-28 09:30
咁其實已經不用VS 了

睇家長想vs 咩
如一心想target國內一流大學,在升學支援方面,我夠膽講培僑遠勝港同
港同有升學輔導,本地外地都有。但對國內升讀大學,支援/講座幾乎無(以我所知會叫同學如有興趣可聯絡某位老師)

回覆樓主:

培僑有啲plan系唔使考DSE都有大學讀,再加埋Ify 依條路,所以我覺得讀培僑可以盡情向興趣方面發展。

由school report, 前幾年都有幾個讀諾丁咸大學,最近兩三年,可能成績好左,而Ify可以入到更好既大學,少左人讀依間。

另外,我認為來緊幾年培僑DSE成績都不如港同,大概2025年DSE,糸2019五班小學升五班中學個批先會有啲睇頭。

Sing13 發表於 23-2-28 12:19
培僑有啲plan系唔使考DSE都有大學讀,再加埋Ify 依條路,所以我覺得讀培僑可以盡情向興趣方面發展。

由sc ...

2019年 PS1 中英數全級平均90分?

Poyau 發表於 23-2-28 13:02
2019年 PS1 中英數全級平均90分?

冇講咁具體,培僑校長只係話對公開考試好有期望,預期不斷上升。
近年DSE成績與此表亦關聯,2020跌過一下,2021,2022两年差唔多。

‹ 上一主題|下一主題