用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 研究增加大學取錄非本地學生人數
樓主: jaycee_mami
go

研究增加大學取錄非本地學生人數 [複製鏈接]

回覆 ANChan59 的帖子

應該唔會係逼,可能佢有一稔法,覺得香港既大學係比真正人才去,唔係太真正人才叫佢地去大灣區或英美加澳,咁樣咪突顯香港幾咁優異. 同時佢亦暗暗帶出,香港從小既教育很難發展出真正人才.

在這裡大家都係人才,衹係定義邊類及高低,係唔係去到所謂既專業衹有自己心裡有數.

回覆 流浪地球 的帖子

講中要害.
唔好講話考到5**就係人才,考到5**的都有分類,且更唔好講係喺全人教育出來既5**,就以昨天東X西望既報導,咁既5**人才.........有幾好?情願香港教育局改改唔好攪全人教育,點樣攪由幼稚園以致中學既開心教育仲好.話唔定真係攪出多個真正人才.

天外之人 發表於 23-3-9 10:06

應該唔會係逼,可能佢有一稔法,覺得香港既大學係比真正人才去,唔係太真正人才叫佢地 ...

你曲定係直?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

職業病,做開工程多數心中有把尺,不過就硬係唔識分吋。

天外之人 發表於 23-3-9 10:08

在這裡大家都係人才,衹係定義邊類及高低,係唔係去到所謂既專業心裡有數. ...
天外之人兄,有才無徳係做人之大忌。所謂舉頭三尺有神明。真實不虛。

回覆 流浪地球 的帖子

世上神明野在於自己心中,衹係多一種心理上有個支持,好就好,唔好嗰啲就害人不淺.
PS: 我衹係普通知識直腸直肚既婦孺人仕,勿怪.

天外之人 發表於 23-3-9 12:47
回覆 流浪地球 的帖子

世上神明野在於自己心中,衹係多一種心理上有個支持,好就好,唔好嗰啲就害人不淺.
你講得啱。去掉神明唔講,做人才徳兼備最為理想。有德無才沒有什麼大不了。最忌就係有才無德,持才傲物。其中口德至為重要,口中所說,就是心想。君子係慎言慎行。小人就係口是生非。

天外之人 發表於 23-3-9 10:06

應該唔會係逼,可能佢有一稔法,覺得香港既大學係比真正人才去,唔係太真正人才叫佢地 ...

"唔係太真正人才叫佢地去大灣區或英美加澳....."

醫管局下月派人去英國“搶人才”,但你話果啲唔係太真正人才,咁真係情何以堪.....

真係情何以堪..... 我冇記錯的話,應該係陳sir 金句。全憑網友提一提醒。

流浪地球 發表於 23-3-9 13:05
你講得啱。去掉神明唔講,做人才徳兼備最為理想。有德無才沒有什麼大不了。最忌就係有才無德,持才傲物。其 ...
未至於咁複雜.
可能只係 溝通 channel 的問題.

Tune係, 咪收得好d.

回覆 Yanamami 的帖子

可能醫管局呢幾十年唔知道去外國讀書既香港人為咩過去,更何況有張外國沙紙都未必話係好,見唔少出事既醫護人員都帶有外國沙紙的,感覺好似掛羊頭賣狗肉. 我睇醫生從沒睇掛在牆上的沙紙,所有醫生都應係"望聞問切",西醫以快準確為見稱,一次醫好的就係好醫生.唔似中醫以慢調理為基礎,所以肯定係慢啲. 還好很少機會睇.希望年紀大啲健康啲唔需要拜訪.

更可以印証這十幾年香港教育德育真正水平,為求考到好分數就算,冇真正靈活運用,引致覺得讀醫學生能力唔太好.唔係點會曾經喺電台講可降低入醫科要求,跟住又如你所講去外國搶人才.香港真係有人才仲洗咩去其他地方搶.

stillgood20 發表於 23-3-9 15:00
未至於咁複雜.
超高頻VHF 已經廣播有一段時間。只不過係啲人唔願意或者唔察覺啫。

stillgood20 發表於 23-3-9 15:00
未至於咁複雜.
我都忘記咗而家係數字時代,機器係會自動追channel。所以真係唔關tune 嘅事。如果係老機器,不如掉咗佢,買部新好過。

流浪地球 發表於 23-3-9 15:40
我都忘記咗而家係數字時代,機器係會自動追channel。所以真係唔關tune 嘅事。如果係老機器,不如掉咗佢,買 ...

咁講:

政府廣告:-

政府遠足宣傳片

「收到!收唔到!收到!收唔到!」「收唔收到唔係靠彩數遠足前應準備好,睇地圖、上網攞料實幫到。一旦遇上緊急事故 就打一一二 只要有任何一家電話公司嘅網絡覆蓋到,警察就會收到。」
「呢!搵到佢求救實收到 拎埋對講機實就更好 拜拜!」「我哋收到啦!你又收到冇?」郊遊前準備好、聯繫方法要知道

天外之人 發表於 23-3-9 15:12
回覆 Yanamami 的帖子
醫德呢家野都唔係幾十幾年先出事

Yanamami 發表於 23-2-27 19:50
越講越9唔搭8
你講得好對。

流浪地球 發表於 23-3-9 15:40
我都忘記咗而家係數字時代,機器係會自動追channel。所以真係唔關tune 嘅事。如果係老機器,不如掉咗佢,買 ...
我今早醒來, 想想.不只是channel問題.
人係有個人喜好.
比如我兩個囝.一個吃橙.一個吃蘋果.
唯有,買西瓜才可能一起吃.
所以,我家間段.見橙靚.買橙.
到蘋果靚.買蘋果.
而近年,我家附近有水果店出售生果併盆.
那大家好了!

……

Yanamami 發表於 23-3-9 16:57
醫德呢家野都唔係幾十幾年先出事
提及呢十幾年常常都出事,証明有外國沙紙咪又係一樣都係一般醫生. 做到醫生就叫人才,不如好好培養仲好. 新加坡深明所有地方都話要人才,証明世上所有國家都難培養到出色人才,情願自己攪好教育好好培養.

回覆 stillgood20 的帖子

從內容故事中,好像有少少暗喻"統一"既好 ......跟我所指某樣制度一致,衹係用了水果表示.還好最後加上.........代表未知結果是好是壞.

PS: 提外話,還好四季都可以食到唔同類型水果,外國地方想買都難,現在連英國都爆"蔬果荒". 香港係唔錯,衹係到了官的人唔夠承擔,突出"又要馬兒好又要馬兒不吃草"既本色.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊