用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 研究增加大學取錄非本地學生人數
樓主: jaycee_mami
go

研究增加大學取錄非本地學生人數

stillgood20 發表於 23-2-27 11:10
支持!
在地球上,有個特區香港,香港有個離島叫南丫
南丫上面有只有一個大風車,吹得更大風,都係有限發電。

日本有海浪發電,靠流同靠浪,要地球人夠用,真係要大家慳住,唉自己慳啲啦。

我有時覺得自己寫啲嘢幾衰格同無聊,不過都無預有人欣賞囉。

係你夠天分同大智慧先偶然鼓勵我,多謝呀

越講越9唔搭8

ABC-DAD 發表於 23-2-27 19:02

其實,你在用另一些角度和態度去表達你對教育的意見.和對子女的期望.感情直接了當.

而自說自話的態度.我比你更嚴重

……

教育不應只有分数,成绩,學校級数,神科,……人才和地位的比較.
除了知識,還有智慧.

對於父母,各有各想法,孩子亦如是.

教育的傳承,单单是知識.A|好快會取代.或者是幫助了.
而教育中的智慧.人的智慧.也很重要.

PS.我对孩子也充滿期望.
這一點.你並不難理解.
而且,很有同感.

ABC-DAD    發表於 23-2-28 14:16

回覆 ABC-DAD 的帖子

雖然以往回覆有點針鋒相對,但大家都係為教育好.衹係各自的觀點不同. 發表的言論,明白的人自然就會了解,不明白不欣賞比人講歪理都一笑置之,因為事實勝於雄辯.  雖則我距離你的知識程度還好遠,但都明白到箇中內容.

PS: 我对孩子也充滿期望,期待她準備成為有責任既成年人,都可以繼續享受到快樂人生,睇清到不同既人內心險惡可遠離之.

ABC-DAD    發表於 23-2-28 14:17

ABC-DAD 發表於 23-2-27 19:02
今天,社會正式復常.
很高興,大家安然渡過.

常樂!

stillgood20 發表於 23-3-1 09:23
今天,社會正式復常.
很高興,大家安然渡過.
今日去探索一下香園圍口岸

stillgood20    發表於 23-3-1 10:58

回覆 ABC-DAD 的帖子

十分支持,比啲真心去追求學問知識及勇於嘗試的新一代有充裕地方發展,香港空間及創新思維.....真係好狹窄,外國睇到國內這幾年進步目瞪口呆.   但始終都係嗰句,有好既人才都要從根本做起,唔講全世界,就以香港早期教育方向看出很少教到真正專業人才出來,更何來去到大學階段.

ANChan59 發表於 23-2-26 20:36
點會增加收入,收海外學費都係要倒貼。如果係叻嘅,全獎學金㗎!

也可以不提供獎學金吧!
全球都爭人才,提供奬學金無可厚非喎!

BBChiuChiu 發表於 23-3-4 14:26
也可以不提供獎學金吧!

提供獎學金冇問題,但官員不要說為香港的大學增加收入。收一個學生,不論香港或非香港學生都要補貼幾十萬一年!

肯定真人才?如果真的是,我贊成呀!

现实问题,但最終留到人才嗎?不要為其他國家作嫁衣裳,如果最後去英美就諷刺!

話時話,點解唔好好留住香港土生土長的人才?係都要逼人去大灣區?或者去英美加澳?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-3-4 15:06
提供獎學金冇問題,但官員不要說為香港的大學增加收入。收一個學生,不論香港或非香港學生都要補貼幾十萬 ...

我贊成諗方法留人才呀

BBChiuChiu 發表於 23-3-4 14:26
也可以不提供獎學金吧!

我識得一個國內朋友,兒子幾年前高考成績不錯,華中科技大學收他讀工程,香港其中一間三大也收他讀工程,但只有半額獎學金,因為不是狀元,所以放棄咗三大。

雖然朋友收入絕對可以應付,最終都係留在國內讀大學,因為他們沒有考慮在香港讀完大學再去歐美。如果將來想留在國內發展,不如在國內升學。春節前有交流,他兒子會讀研究院,碩士博士慢慢讀上去。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

BBChiuChiu 發表於 23-3-4 15:18
我贊成諗方法留人才呀

我哋想太多了,現實就係不會發生。

ANChan59 發表於 23-3-4 15:06
提供獎學金冇問題,但官員不要說為香港的大學增加收入。收一個學生,不論香港或非香港學生都要補貼幾十萬 ...
點解唔好好留住香港土生土長的人才?係都要逼人去大灣區?>>> 這個問題我都唔明白. 既然要吸人才, 留人才不是更直接嗎? 去大灣區做乜? 又要大陸引入人才???

cafeva 發表於 23-3-6 11:17
點解唔好好留住香港土生土長的人才?係都要逼人去大灣區?>>> 這個問題我都唔明白. 既然要吸人才, 留人才不 ...

你從騰籠換鳥,加掛羊頭賣狗肉,就係答案。

最後肯定香港到所有特殊待遇冇咗,因為「新香港人」=/=「香港人」,d人才會醒覺!

cafeva 發表於 23-3-6 11:17
點解唔好好留住香港土生土長的人才?係都要逼人去大灣區?>>> 這個問題我都唔明白. 既然要吸人才, 留人才不 ...
明知故問

Yanamami 發表於 23-3-6 23:15
明知故問

去問伍淑清最清楚

點解唔好好留住本地土生土長人才?真係一字咁淺。答案係要有人才先有得留低嗎。太直接講出嚟怕大家難受。:囧

流浪地球 發表於 23-3-8 22:04
點解唔好好留住本地土生土長人才?真係一字咁淺。答案係要有人才先有得留低嗎。太直接講出嚟怕大家難受。: ...

我直接d,你唔好推己及人,你唔係人才啫!

Yanamami    發表於 23-3-8 23:50

ANChan59 發表於 23-3-8 23:41
我直接d,你唔好推己及人,你唔係人才啫!
我承認我不是人才。嘅然大家咁坦白。我又不妨告訴你,我係天才,同人才差天共地。亦都是傳說中嘅「天選之人」。「天之驕子」。上帝都係咁話!

推己及人。如果造物主見到都笑過不停。一個人活在世上幾拾年,到最後終其一生,都唔知自己係邊個(who am I)。重講到話推自己到他人身上。真攪笑。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊