用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行可以點?
樓主: 33Tim
go

操行可以點?  

33Tim 發表於 23-2-26 17:03
回覆 sasa29 的帖子

咁過程中,我亦都冇話我小朋友係啱,,我知道我小朋友唔啱,但我想問吓點解小朋友去解 ...

個老師攞到明唔like你個女,根本唔需要問點解。
只要小6完結,便能重獲新生。
只是,如果佢去到中學都仍然係唔識做人,一切只會循環不息,佢自己都會唔開心。

33Tim 發表於 23-2-26 17:03
回覆 sasa29 的帖子

咁過程中,我亦都冇話我小朋友係啱,,我知道我小朋友唔啱,但我想問吓點解小朋友去解 ...

呢個世界好多嘢無得解釋。
我明白你感受,但呢個時候你要多啲關注你女兒情緒,多些鼓勵,努力考好呢兩次考試,求人不如求己!

回覆 19801980 的帖子

我都咁同我小朋友講

如果唔駁嘴,上堂唔傾偈,一個普通學生,操行都應該有B。

成績表寫咗,就點都冇得改. 唯有爭取下次攞B.

kirstyau 發表於 23-2-26 15:04

佢都係有啲衰㗎! 同同學有不愉快事件 ,有位畀人入不過唔 ...

我仔三年班時操行都都係B- , 真係比佢嚇親(1及2年班係B+)。 4年班換左個班主任, 4到5年班 都比返A- 佢, 畢業果年直情比左A佢, 所以有時真係人夾人緣架。 到依家我都記得果件 班主任個衰樣。

19801980 發表於 23-2-26 16:48
你朋友好醒,摸索到適當嘅渠道去尋求協助。
不過,樓主呢個情況就難攪喇,不能與學校硬碰。。如果係我,我 ...

呢個係好方法!

應該多謝班主任俾呢個分你個女,等你知道個問題係邊,如果上到中學繼續得罪人,無人想同你個女玩同做project,出嚟返工第一日俾人炒,到時傷害更大

回覆 Szetimmy0225 的帖子

通常呈分既成績表都唔會寫死個學生, 就算點衰都有B, 寫得C+肯定係有原因 - 經常遲到, 經常欠交功課, 擾亂上堂秩序等等.  我都覺得樓主應該搵班主任商量下點改善, 如果唔係自行/報直資肯定唔得.
題外話, 我朋友個仔年年名列前茅, 就係衰多口, 成日串老師 (佢真係好串咀咁話個老師唔識教書), 於是阿老師就係喺佢小四, 小五同小六既成績表俾佢操行B-, 搞到佢報直資同自行都衰哂, 最後靠大抽獎入到間B1中學

PuffyBobby 發表於 23-2-27 13:04

通常呈分既成績表都唔會寫死個學生, 就算點衰都有B, 寫得C+肯定係有原因 - 經常 ...

小四攞咗操行B-, 小五小六都改唔到?可能係固執資優、唔識做人、想乜講乜嗰隻人。

回覆 DD仔 的帖子

事出必有因 - 佢父母唔知操行分既重要性, 甚至以為B-都係好好 直至佢阿媽幫個仔報直資中學, 有啲直情唔in先至講起呢單嘢.  其實好多B1中學要求操行有A+或者A先至有得in, 點解佢會以為B-係無問題?  嗱~ 呢啲咪就係唔做功課囉! 以為有成績就大哂, 唉~

PuffyBobby 發表於 23-2-27 13:32
回覆 DD仔 的帖子

事出必有因 - 佢父母唔知操行分既重要性, 甚至以為B-都係好好  直至佢阿媽幫個 ...

得罪老師時咁爽,之後自己承受晒所有結果,都係等價交易啫
佢依家間B1係B1A,B定係C? 係咪匹配?

回覆 DD仔 的帖子

事出必有因 - 佢父母唔知操行分既重要性, 甚至以為B-都係好好  直至佢阿媽幫個 ...

Szetimmy0225 發表於 23-2-26 18:18
我仔三年班時操行都都係B- , 真係比佢嚇親(1及2年班係B+)。 4年班換左個班主任, 4到5年班 都比返A- 佢, 畢 ...
我仔以前都試過, 冇欠交過功課, 冇犯錯, 純粹好靜唔多出聲, 老師比B-, 問老師點解拎B-, 老師都"依依鵝鵝", 求期講左兩句話"唔夠主動"之類, 睇得出班主任唔鍾意佢, 真係冇計。不過唔係間間學校比操行都比得咁鬆

回覆 DD仔 的帖子

操行A+ 咁成績咩要科科 100% 。請問那一間學校要咁嘅要求

回覆 DD仔 的帖子

好好彩, 派到間B1A既中學, 地區名校

回覆 lm251099 的帖子

我忘記了, 係名校嚟既.  當年我女要報中學我就四圍睇, 見到咁既要求都打個突

PuffyBobby 發表於 23-2-27 13:04

通常呈分既成績表都唔會寫死個學生, 就算點衰都有B, 寫得C+肯定係有原因 - 經常 ...

個小朋友小4到小6 都同一個班主任甘慘呀? 甘佢依家上中學有冇改善呀!

回覆 DD仔 的帖子

正常D中學要求係B/以上 ,要A+先IN 真係誇張咗啲。

juneforgbb 發表於 23-2-27 13:47
我仔以前都試過, 冇欠交過功課, 冇犯錯, 純粹好靜唔多出聲, 老師比B-, 問老師點解拎B-, 老師都"依依鵝鵝",  ...

我仔仔同你仔仔個case 差吾多, 所以小4 我哋都秘密咁 搵左幾間小學(有親戚做小學老師), 諗住如果小4上學期都係甘樣, 我哋會即刻走。

回覆 DD仔 的帖子

邊有甘多要求A/A+甘高,話C唔見唔出奇,B都唔算好唔見得人。