用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行可以點?
樓主: 33Tim
go

操行可以點?   [複製鏈接]

LeeCC 發表於 23-2-25 18:26
曾經有sen小朋友,有情緒問題,學校一直沒有好好處理,只係話佢有行為問題,扣操行,甚至提議轉去群育學校 ...
Sen 小朋友長大後操行有善改都正常,而家名列前茅,生活愉快咪好囉!小學時學校點處理都冇可能一面倒話小學唔啱既。

我覺得個問題係在於小朋友到青春期,開始有自己諗法多嘴左,後尾老師都同我講咗佢有改善,不過呢個係上學期成績表冇得改🥹

回覆 hiuching8 的帖子

老師覺得佢好鍾意駁嘴,我都問咗個阿女,佢就話有陣時老師屈佢,導致佢同嗰個老師關係好差,比操行嗰陣時英文老師比b班主任比b揀,嗰個老師俾咗d-

男仔都好少C+, 老師俾女生C+更係萬中無一。

回覆 Mchacha 的帖子

但係小朋友有改善,因為呢個係上學期成績表,所以更改唔到,咁小朋友佢係有陣時比較多嘴,同埋行為上唔係幾好,鍾意上堂出嚟嗰啲,不過呢佢有冇打交唔交功課遲到嗰啲

33Tim 發表於 23-2-25 19:44

老師覺得佢好鍾意駁嘴,我都問咗個阿女,佢就話有陣時老師屈佢,導致佢同嗰個老師 ...

D- ? 嗰個老師應該當作你囡囡係佢殺父仇人

33Tim 發表於 23-2-25 19:46

但係小朋友有改善,因為呢個係上學期成績表,所以更改唔到,咁小朋友佢係有陣時比較 ...

如果單純真係只係多嘴,咁C真係唔多合理,一般來講五六年級B/B-已經唔係幾好,仲要C,我諗你真係要同學校傾吓,雖然自行已過,但萬一大抽獎不理想,下學期成績表都要見人

我估唔止多嘴咁簡單,老師俾得太低分要同老細交代,又怕被人投訴,老師都係打份工,正常唔會咁做,所以應該係更嚴重的問題

老師覺得佢好鍾意駁嘴,我都問咗個阿女,佢就話有陣時老師屈佢,導致佢同嗰個老師 ...
約見校長,個老師憑什麼俾d,基於什麼準則?只是駁嘴,冇小過大過攞呢個操行係針對,同校長講呢D係學校欺凌學生,如真有實証被屈,會報教育署。平時可以唔理,這関頭影響大。必定show hand,去盡。冇得改都要改。(欣宜教,不可抵頭,頭上的光環绝不可掉下來。)

LeeCC 發表於 23-2-25 19:20
佢有上報的 ,但學校收左錢,支援就無咩,只係提議要佢轉去群育,小五呈分送個C畀佢
...

呢間學校甘樣做真係好衰格囉!

回覆樓主:

個老師擺明玩針對啦! 吾可以就甘算数, 其他老師都比B, 憑咩佢比到D- 呀?

點知有老師比B而嗰個老師比D,如果只係口頭同你講,我怕當你正式投訴教育局時,學校會唔認話只不過係溝通上嘅誤會…

屈佢啲咩,有冇去搞清楚成件事?

回覆 Small_Panda 的帖子

當時小朋友去比賽,咁我小朋友佢去買八達通飛,小朋友佢買飛嗰陣時部機食錢,咁佢等啲錢退返出嚟嗰陣時,遲咗啦,老師就話小朋友我等咗你一班車啊,小朋友就有解釋八達通機食錢,不過老師當耳邊風冇點聽佢講嘢,然後就話我以後唔會帶你去比賽,然後就當住所有人面鬧佢喺地鐵站

33Tim 發表於 23-2-25 19:46

但係小朋友有改善,因為呢個係上學期成績表,所以更改唔到,咁小朋友佢係有陣時比較 ...

我估係果%老師本身已經唔中意你女,你女又唔抵得頸佢講乜都同佢撐,關系越加緊張。
加上小朋友會行出位,不遵寧課堂秩序,老師屢勸不聽,所以更對你女有成見。

而家試下同班主任甚至校長求情,述出升中關鍵,叫佢地改一改,否則派得衰時連叩門都冇機會

問咗老師,話佢上堂出位駁嘴,對老師冇禮貌,但係我發現冇禮貌都係對嗰個老師,其他老師就唔算冇禮貌,但係都OK,但係我聽返小朋友講我都覺得好奇怪,點解個老師唔聽小朋友解釋,然後呢我個女就同我講嗰個老師好鍾意有家長威脅我哋,有一次鬧另外一個同學諗住冚佢一巴,好彩最後冇冚到,然後呢有一次因為有同學打交,咁我小朋友好心就話唔好打交啦,有乜嘢慢慢講冷靜吓,然後個老師見到我小朋友企咗起身就帶咗佢去三年班,我小朋友一直喺度解釋我淨係勸交咋嘛,老師就話我唔理你,你總之企咗起身就唔啱,咁當時我小朋友都親眼目睹有其他人企咗起身,但係佢淨係針對我小朋友!已經係比嗰個老師玩死啦,之前都係B減,而家C+可以點呀?我都有聽老師講小朋友係進步咗,不過嗰個老師就一直喺度話我小朋友,我唯有同小朋友講,喺嗰個老師面前盡量乖啲,今次成績佢就屬於中等,不過佢以往嘅水平係中上嘅,快啲去上中學,呢間學校簡直惡夢

回覆 jesswu 的帖子

冇用,嗰個老師喺學校地位好高,點講都冇用

回覆 lot888 的帖子

我都想,但係都冇用,個老師喺學校地位好鬼死高,我問過佢啲同學都話嗰個老師好乞人憎都係好鍾意針對某幾個同學

33Tim 發表於 23-2-25 16:14
各位家長小朋友操行C+可以點女仔

P5?

正式寫信向教育局投訴copy校長,教育局一定會要學校跟進同你哋商量,之後要學校正式書面回覆,但預咗佢哋一定唔會承認係個別老師問題,過程可能令你仲嬲…不如先同校長講你會行呢步,睇吓佢點回應先,最重要係爭取成績表操行升返Grade…
‹ 上一主題|下一主題