用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私小學一問
go

直私小學一問

仔仔而家K2好動有創意 家住沙田大圍 想搵返九龍新界區既直私小學
而家研究緊咩直私學校係喜歡創意度高既小朋友
想問下大家意見! 謝謝大家

VivaDiva 發表於 23-2-23 15:37
仔仔而家K2好動有創意 家住沙田大圍 想搵返九龍新界區既直私小學
而家研究緊咩直私學校係喜歡創意度高既小 ...
我覺得你最好諗左佢將來係IB定本地DSE先啦, 再一路收窄範圍易諗D

hkhk8888 發表於 23-2-23 16:01
我覺得你最好諗左佢將來係IB定本地DSE先啦, 再一路收窄範圍易諗D

其實未太認真諗到中學
請問可否詳談一下IB 同DSE 對揀小學既分別

VivaDiva 發表於 23-2-23 16:33
其實未太認真諗到中學
兩套都幾唔同既教學模式

本地: 單向教書, 默書, 測驗考試, 同我地細返學咁冇咩分別
IB: 小組討論, 做project, 搜氣資料, 做presentation

hkhk8888 發表於 23-2-23 16:55
兩套都幾唔同既教學模式

本地: 單向教書, 默書, 測驗考試, 同我地細返學咁冇咩分別

咁感覺上IB模式會較適合仔仔
如果行IB, 咁又有咩直私小學呢? 謝謝你

VivaDiva 發表於 23-2-23 16:58
CKY, SPCC, DBS, EFS, 國際學校果D囉

IB我都唔係太熟, 因為我小朋友唔係揀呢邊, 都係等其他家長補充下, 無謂獻醜

VivaDiva 發表於 23-2-23 16:33
其實未太認真諗到中學

最大其實係錢的分別。沙田直資唔多,培橋同王錦輝。兩間都新派教學,唔著重抄寫

VivaDiva 發表於 23-2-23 16:58

IB比較易入嘅係啟思,大熱係cky

hkhk8888 發表於 23-2-23 17:07
CKY, SPCC, DBS, EFS, 國際學校果D囉

IB我都唔係太熟, 因為我小朋友唔係揀呢邊, 都係等其他家長補充下, 無 ...

SPCC,DBS要做到top,才可以選IB,否則都要考DSE。因為呢兩間係直資。

私校就無限制讀IB人數。

學校揀你唔係你揀學校,除非細路真係好outstanding,建議有乜offer先睇餸食飯

直私小學, 尤其龍校, 超級難考入去.

我覺得好多細路都有創意,揀乜學校都要睇家長想揀條乜路俾佢行,鍾意傳統名校定係新派學校?樓主個仔仔仲有唔夠半年就要報考小一,樓主好似仲無乜準備,應該盡快搵個過來人全方位了解下。

如果你想學校俾小朋友發揮空間,住大圍最佳選擇係cky,其次係培僑wkf,其實住大圍真係好方便,好多學校都近。

deco99 發表於 23-2-24 07:20
我覺得好多細路都有創意,揀乜學校都要睇家長想揀條乜路俾佢行,鍾意傳統名校定係新派學校?樓主個仔仔仲有 ...
其實可能已經遲左, 因為有D國際學校係K2後唔上K3, 而入小學grade 1

如果讀local school, 創意應該好難發揮, 我小朋友鍾意寫作, 老師都會同佢講唔好太過creative
creative既作文, 考試時都唔會得到高分, 反而grammar, structure, punctuation, spelling比較重要

VivaDiva 發表於 23-2-23 15:37
而家研究緊咩直私學校係喜歡創意度高既小 ...

沙田兩直資,可上网瞭解一下先,除了國際學校,我覺得這兩間都符合你小朋友性恪

個人認為,津校或者一般傳統課程,都係會谷,而過程亦可能會扼殺創意。

最後,你要考慮一下,將來想佢得 DSE IAL IB 邊條路,再決定點選擇。

其實邊間學校,都係先睇學術同表達能力,創意係考到入去先睇。考到先簡吧