用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 你的小朋友看電影嗎?
go

[美術] 你的小朋友看電影嗎? [複製鏈接]

根據某些分類,電影屬於現代視覺藝術當然電影結合了美術,表演,音樂,舞蹈等等
電影也是現代重要的娛樂方式,作為課外活動,大家有計劃性的帶小朋友去電影院看電影嗎?
我小朋友小學一年級看過一次卡通電影,宜家二年級也看過一次非卡通電影
以前我睇過一個文章,一個印度人從來未去過美國,但是由於大量睇美國電影,他比好多美國人更了解美國
我認為如果選擇性帶小朋友去看電影(太多垃圾電影),應該有很大好處:了解世事,美術,音樂,表演
反而家裡基本上未看過電影,偶爾看電視劇就有,經常看 peppa pig...
係家裡,很難停留兩三個小時而唔中斷
大家如何看待電影對小學生的影響呢?

題外話,簡單搜索,貌似香港以下可以大學讀電影
https://www.hkapa.edu/tch/ftv
https://www.scm.cityu.edu.hk
https://af.hkbu.edu.hk/tc
http://www.hkfilm.hk

0    0    0    0

純娛樂角度,小學起一年睇幾次~

我小朋友之前睇過一次叮噹,兩次其他卡通電影
今年就流浪地球,因為希望小朋友以後硬核一點。。

我小時候僅有幾次看電影,其中一次是 1997的幽靈公主
大受感動,當時候很關注環保的事情
後來長大就補齊大部分宮崎駿電影
我打算以後比小朋友睇好多宮崎駿的

Pixar 電影一般都比較有內容
我就不太喜歡迪士尼。。

也有帶小朋友看卡通電影,在戲院可以專心欣賞

去戲院也是一種體驗,如果有一家人適合嘅戲我哋都會一家人睇輕鬆吓

有,動畫電影較多,Netflix 嘅Back to the Outback認識到好多澳洲動物,Vivo 認識古巴情懷

放假會帶佢哋去戲院睇,Lyle Lyle Crocodile 歌劇元素

有時比佢同我一齊睇古裝劇

有,但小朋友暫時不太興趣,可能因為地方比較黑,沒有很投入

Azzurro 發表於 23-2-23 09:22
根據某些分類,電影屬於現代視覺藝術當然電影結合了美術,表演,音樂,舞蹈等等
電影也是現代重要的娛樂方 ...

冇乜特別,同睇書-樣,好個人,自己接收幾多;睇左亦唔等如學到嘢或者睇咗會叻啲,但叫做睇到人哋嘅創作,欣賞電影世界嘅美學同官感刺激,視覺聽覺享受。同小朋友睇,我覺得唔係重視電影本身,係睇完後同佢多角道思考和討論。

睇吓都幾好,可以傾吓計

四月五日上映 MARIO!

我小朋友都鍾意睇戲,有適合的卡通會去

去戲院睇戲,對年紀小的小朋友來說,也是一個學習社交禮儀的經驗,就好像學習去演奏會的禮儀一樣

小朋友三歲不知道會唔會太大聲呢

LeeCC 發表於 23-4-9 13:40
去戲院睇戲,對年紀小的小朋友來說,也是一個學習社交禮儀的經驗,就好像學習去演奏會的禮儀一樣 ...

同意,第日大個也會同同學朋友看戲,先預習一下係好事

IvansweetHeart 發表於 23-4-10 22:42
小朋友三歲不知道會唔會太大聲呢

很多說法都說要六歲左右眼睛(小學)先發育比較成熟
年齡太少,電影時間太長對眼睛不好呢

望 youtube 多

LeeCC 發表於 23-4-9 13:40
去戲院睇戲,對年紀小的小朋友來說,也是一個學習社交禮儀的經驗,就好像學習去演奏會的禮儀一樣 ...

同意,要有d社會經驗
‹ 上一主題|下一主題