用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 除Auckland外,有男子寄宿學校推薦嗎?
go

[澳紐] 除Auckland外,有男子寄宿學校推薦嗎? [複製鏈接]

想今年插班Year 11,有邊間寄宿中學可推薦?
   0    0    0    0

Florida 發表於 23-2-23 08:46

澳定紐?

澳洲Y11+12 一個學制考公開試,但今學年已經開始咗,不可插Y11

Florida 發表於 23-2-23 08:46

Lindisfarne College

哩個係2022年Crimson Education嘅nz top 50中學排名,2023未出, Woodford House做宣傳成個pdf放咗響自己Website度但唔係間間有寄宿,你自己check吓啦
https://woodford.school.nz/wp-content/uploads/2022/07/NZ-School-Rankings-2022.pdf

anitawong21 發表於 23-2-23 10:53

Lindisfarne College

資料很有用,但很少男仔寄宿學校,大部份是homestay,有無其他途徑可看學校排名?

Florida 發表於 23-2-23 20:06
資料很有用,但很少男仔寄宿學校,大部份是homestay,有無其他途徑可看學校排名?
...

應該冇其他機構做,我記得Crimson 好似都係2020年先開始做nz中學排名。不過你都可以留意一下學校decile,唔好揀中下嗰D。

其實紐西蘭有寄宿嘅男校好少,近年有D男仔私校又開始收埋女仔,再篩走埋低decile rating 就更少!同埋要留意唔係間間寄宿學校都係7日 boarding ,有D週末要出去住兩晚homestay!仲有聽講疫情期間有D學校唔做寄宿,有D又話暫時唔收留學生,如果你有乜查詢最好直接send email問學校,紐西蘭D學校通常好快回覆

你試吓用哩個搵哂D寄宿男子中學出嚟先,全國只有廿幾間,減走Auckland 及低decile,應該唔多過10間
https://www.educationcounts.govt.nz/find-school?&type=secondary

anitawong21 發表於 23-2-23 20:54

應該冇其他機構做,我記得Crimson 好似都係2020年先開 ...

幾多decile rating以下才算低?

Florida 發表於 23-2-25 09:37
幾多decile rating以下才算低?

留學生好少會揀低過6
8-)
‹ 上一主題|下一主題