用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 高中生住學校宿舍利弊?
樓主: Cliokohonda
go

高中生住學校宿舍利弊? [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 23-2-23 14:02
是咁的,因為呢排發現佢開始同某男校學生傾電話,又突然提出住hall, 加加埋埋埋好似有啲秘密咁
...

正常社交咋,乖女識諗嘅,爸爸唔好咁緊張先。

Cliokohonda 發表於 23-2-23 12:09
係呀,你囡囡母校宿舍呀,我有小小擔心會玩到心散哂..
等你分享,下學期再決定俾唔俾女去住宿哥哥家姐住宿經驗就幾好,不同學校,又未必完全可以借鑑。佢哋一起溫習,取長補短,有一科竟然悟出門路,進步好大。

Yanamami 發表於 23-2-24 22:53
其實從邊句描述見到有乜野會“更加令學生無尊師重道”呢?你都“延伸”得幾遠。 ...
延唔延伸睇家長自己覺得,更何況呢啲唔係遠近而做成. 其中剩係睇你回覆外國與香港老師gimmick唔同也得知,為何會咁?千萬唔好講係要比小朋友自由.   亦可以講小朋友從小做成,當然特別係未提起學習興趣的小朋友,這種對老師尊敬既觀念更未係深.當然亦要睇老師,教學能力夠唔夠已經係另一回事,冇耐心及恆心,過份親密唔夠嚴冇信用亦都係令學生做成唔尊敬心態.

天外之人 發表於 23-2-27 11:11
延唔延伸睇家長自己覺得,更何況呢啲唔係遠近而做成. 其中剩係睇你回覆外國與香港老師gimmick唔同也得知,為 ...
我無講老師(無論外國定香港)係gimmick。我講既係“寄宿”呢件事係gimmick.你同某某好鐘意夾硬黎。

Yanamami 發表於 23-2-24 22:50
所以我女外國寄宿就徹底得多,手機,ipad,電腦全部收,家長要填上以上用品既品牌型號同顔色,好認真㗎。鬼 ...

“寄宿”呢件事係唔係學校嘅gimmick,我唔敢講。但係背後目的是否爲了本地學生就大疑問了。一間位於幾乎全港中心點,又係地鐵旁邊,咁大陣象重建後再加多一層宿舍,目的就是爲了本地生體驗生活?假如唔係,就係針對外地生啦。邊度外地?

點知生不逢時,建好後迎來疫情,揾鬼外地生住咩!?然後本地生可能都係 $ 源。

Yanamami    發表於 23-2-27 14:03

Yanamami 發表於 23-2-27 12:45
我無講老師(無論外國定香港)係gimmick。我講既係“寄宿”呢件事係gimmick.你同某某好鐘意夾硬黎。 ...
唔會話夾硬黎,衹係連帶關係加上其他事而已. 正常"寄宿"對學習上係有一定好處,但真係攪好"寄宿",係睇學校有冇心做得好,國內都有好多市區"寄宿"學校,咪一樣可以教到好學生,學生對老師尊敬由心而發.
香港好多野都鐘意跟風,但又做得唔湯唔水,剩係識得"錢"呢個字. 亦永遠唔肯去踏出做先既一步,怕出錯比人罵畏首畏尾,簡單啲講肩膀冇承擔.

Cliokohonda 發表於 23-2-23 14:02
是咁的,因為呢排發現佢開始同某男校學生傾電話,又突然提出住hall, 加加埋埋埋好似有啲秘密咁
...

同事就係s1入hall識左男朋友... 呢樣都係我所擔心
‹ 上一主題|下一主題