用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中六DSE唔返學?
樓主: 隨樂
go

中六DSE唔返學? [複製鏈接]

CreamBaby 發表於 23-2-27 08:53
每一間中學都有自己嘅安排,我個女10/2已經放study leave,雖然好似比較早放假,不過仍然要每日返學,因每 ...
有感而發,揀一間適合的學校真係重要!

如果好似你哋學校咁要番學操卷補課到四月中,對我哋嚟講就真係大鑊!

相反,又有人會覺得好似我哋學校咁一月中開始就唔洗番學,更大鑊!

總之呢,揀一間適合小朋友品性的學校真係重要!

CreamBaby 發表於 23-2-27 08:53
每一間中學都有自己嘅安排,我個女10/2已經放study leave,雖然好似比較早放假,不過仍然要每日返學,因每 ...
"補課都要返到四月中為止"??

四月二十一已開始考DSE主科

2jkidsfather 發表於 23-2-27 12:13
"補課都要返到四月中為止"??

四月二十一已開始考DSE主科

不過就越補越少科目,到四月中好似係得返Maths同中文。
因住得近學校,行路只係15分鐘,所以個女話要返我都由得佢,因為佢話學校操卷老師計時會更精準,又有啲同學一齊操,而且負責老師又即堂講解份卷,佢話個氣氛好有推動力去學習。

ib 學生學校 仍教緊書。  我地傳統大嘅家長O咀

我女學校中六嘅級一,上年年尾已經向學校申請study leave,有test 或者exam先返學校。佢話繼續返學會影響佢溫習進度!

JJDBB 發表於 23-2-25 10:29
其實我覺得有些吾尊重上堂老師,但是時間無多,真系不知如何取捨;我個就話比聽叻嘅同學真的會成日請假, ...

我仔都冇請過假,都係捱到最尾,須然有時佢都話唔想返
最重要自己安排好作息時間,我仔從來唔會捱眼訓壞身體,就算考 DSE 時段佢都係每晚 11點前就訓。

小鹿揀學校 發表於 23-2-22 10:08
我哋由一月中開始已經唔洗番學上堂…
還可以中五已經教晒DSE課程
你講嘅是否chem要補?

聽到人哋學校,放學又要補,放假又成日補課,真係好誇

自主學習真係好正,自己想點讀,想點樣補,想改善甚麼,或者無需點理某哋科,可以自己決定。

假期真係好緊要,集體操練真係…….

bbc2018 發表於 23-3-29 21:31
還可以中五已經教晒DSE課程
你講嘅是否chem要補?

只用了正常 core math 的堂數,去教晒 core math + M2 ,沒有加堂,沒有補課,但仍有時間每個 core math, M2 topic 都有 quiz ,最後仲提早到十二月教晒,之後上堂可以自由活動,老師同學都 happy
‹ 上一主題|下一主題