用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中六DSE唔返學?
go

中六DSE唔返學? [複製鏈接]

我仔本屆dse生, 他在沙田地區BAND 1讀.
學校於3月初才放Study leave, 佢話大部份學校應該2月就放Study leave,
佢今日話唔想返學, 他說要在家自己温書. 因為學校已教哂書.
我當然唔讚成, 但佢唔肯返學.  大學有咩意見?

6    0    1    0

等佢自己同校方解釋

隨樂 發表於 23-2-21 22:26
學校於3月初才放Study leave, 佢話大部份學校應該2月就放Study lea ...

舊年阿女study leave前後,班中已經有幾個同學選擇性返學一個星期返一兩日咁!

佢哋全部都有3大及poly u offer!

但我女唔得, 因為佢唔係自律嘅人, 照返學,佢最後係上中文堂操數, 上英文堂操X科, 起碼唔會瞓到下晝先溫書。

我仔間中都唔返
年年中六都多人唔返架
唔返唔係代表成績差

學校於3月初才放Study leave, 佢話大部份學校應該2月就放Study lea ...

當年我仔話佢哋學校個狀元都有時唔返學, 都臨尾衝線,最緊要時間用得其所。

由得佢。

如果自覺自律就由他了,如果唔系我覺得返學好點

當年皇仁, 是一半人無返學
俾老師xyz

考入醫科的大部份都無返

佢地玩法, 2天連續 不返才要醫生紙

隔住唔返學1,3,5, 2,4,  唔返學

總之不要連續兩天不返

hehehaha2017 發表於 23-2-22 09:33
當年皇仁, 是一半人無返學
俾老師xyz

Same
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-2-22 09:36
Same
名校大部份老師   當明白,  當睇唔到
總之自己識做, 跟規距

有因為學生,住大埔, 返港島,  

有用  當然返

一日起 寧靜屋企產 十幾小時書非常重要

一日做幾份PAST PAPERS   對埋

我哋由一月中開始已經唔洗番學上堂…

呢兩年亦只係得某一科在暑假補課補過二堂課…

完全將自主學習的精神發揮到極致…

去到最後關頭, 唔好講太多良知, 道德
最緊要,取一個平衡, 唔好攪到學校召你 飲COFFEE  就可以

睇下同學點玩, 你跟風, 再跟學校規則玩

香港人強項,是灰色地帶, 在灰色地帶中遊走

道德,符合, 法又符合

合情合理合法

下下個標準去到咁高,  好難過活

合情—因為考試

合理— 唔夠時間做PAST PAPERS

合法—總之不連兩日 唔返, 父母打俾學校, 個仔女唔舒服

但最好唔好攪到日日唔返, 返學校, 見返同學, 問下佢地讀成點

我再分享件事, 英國頂尖學校

12月聖誕,   1月頭要回校 上堂 , 最後一年

5,6月考ALEVEL , 你知唔知班學生點玩?

就係12月返香港後,  4月才返學校,5,6月考試

嫌學校教得太慢 , 咁都得, 我唔係講疫情時, 是講2019年1月的事

當然那批本身叻, 返學唔返學, 都分別

返學考試,測驗,只是感受贏, 返來來贏, 生存來贏

一般學生仍要上堂, 但你現在 已經教晒書,  返學已經目的, 就是唔犯規

出來工作, 邊個睇高中出席率

第一 份工, 大學CAREER FAIR 搵

第二份工, 工駁工,  傾兩句計, 面下試睇舊工

最緊要公開試考得好 , 大學OK 成績, OK DEGREE ,  人生條路就係咁行

唔駛諗太多道德約束

hehehaha2017 發表於 23-2-22 10:02
名校大部份老師   當明白,  當睇唔到
總之自己識做, 跟規距

有d老師吾化,上吾關事的堂講耶穌話要你尊重佢吾准做自己野聽佢講野,白白虚渡兩堂,唯有直接走堂落去study room 做past papers

kkhon 發表於 23-2-22 15:09
有d老師吾化,上吾關事的堂講耶穌話要你尊重佢吾准做自己野聽佢講野,白白虚渡兩堂,唯有直接走堂落去stud ...

老師做到死, 穩袋人工
學生成績出事, 佢地無後果

班細路 成績出事, 就咁一世

唯有佢做初一, 你做十五, 執生

以前喇沙陳瑞棋, 有個學生

直接,  坐最後, 將所有書, 擺在書台,  遮住 自己個樣,

學生警告返老師,  同 老師講 我自修緊,唔好叫佢答問題

你行前, 一步, 老師就淆底縮沙

hehehaha2017 發表於 23-2-22 15:13
老師做到死, 穩袋人工
學生成績出事, 佢地無後果
都甚麼時候了,係為個學生着想好多老師都會隻眼開隻眼閉,你講得啱對住呢d迫到埋身真係你做初一我做十五

其實我仔天天都有好比心機温書的.
佢話返學一來一回浪費時間.

隨樂 發表於 23-2-22 15:32
其實我仔天天都有好比心機温書的.
佢話返學一來一回浪費時間.

係呀!我女都係咁講,來回時間又早起,仲有唔想聽某D老師廢噏!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-2-22 07:08

其實我覺得有些吾尊重上堂老師,但是時間無多,真系不知如何取捨;我個就話比聽叻嘅同學真的會成日請假,在佢心目中佢接受吾到同學咁做。點知人地系狀元,又有人去清華,學校明知無講咩,總知成績緊要。我自己都衰,都有叫佢吾夠時間就拎假,佢話吾得,我都覺得自己過份左

JJDBB 發表於 23-2-25 10:29
其實我覺得有些吾尊重上堂老師,但是時間無多,真系不知如何取捨;我個就話比聽叻嘅同學真的會成日請假, ...
我地學校師兄師姐又冇特別請假喎,阿女都覺得唔專重老師,佢都話唔太好,佢話時間自己盡量控制好d,唔會選擇請假。好彩我地學校年年都好早study leave,2月中已經開始。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-3-28 08:08

每一間中學都有自己嘅安排,我個女10/2已經放study leave,雖然好似比較早放假,不過仍然要每日返學,因每科都要返去操卷補課,有陣時仲放到成五點,所以只係時間上相比常規課堂返少啲鐘數,而且佢哋啲補課都要返到四月中為止。
‹ 上一主題|下一主題