用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 男仔開始反叛想放棄~圍爐取暖~好氣餒~ ...
go

男仔開始反叛想放棄~圍爐取暖~好氣餒~ [複製鏈接]

小三男生~呢幾個月開始經常性講大話 承諾父母當食生菜,上堂、補習覺得好悶唔想聽書,程度正常能夠處理到學校功課/測驗,偏偏樣樣都大量改正,唔太懂金錢概念唔識保護自己物件~講又講過好多次,用咗好多方法都係咁,其實係咪應該放棄唔管制佢先啱呢~有冇家長同我一樣?
   3    0    0    0

回覆 1024yyl 的帖子

我個件, 小四, 功課會做但好多嘢改。是旦做。一係成日話唔識做, 等我返來同佢做。但發覺唔係唔識, 係唔想做(抄詞語點會唔識, 佢廢UP個理由話因為想等我返來教佢寫靚啲)。唔會自己温書。請TUTOR返來, 佢唔聽人講, 唔想做。成績唔好。成績OK我都想由得佢。講大話, 偷偷哋拿電話打機, 或晚上係被內睇YOUTUBE。話完佢, 應承咗唔會再做, 過2日已經無咗回事。軟硬都試過, 完全無用。唔管得唔得? 我唸結果只會係咩都唔做, 只會打機打機。食飯可能都只係食2淡就算。我都無晒方法。

Clarkie 發表於 23-2-20 18:03

我個件, 小四, 功課會做但好多嘢改。是旦做。一係成日話唔識做, 等我返來同佢做。但 ...

係咪男仔都會咁⋯⋯不斷反省又反省自己邊度做得唔好,令佢經常要講大話,鬆又唔得緊又話呢個世代唔可以管得咁緊,究竟點做先可以~你個件真係同我嗰個差唔多⋯⋯頭都大埋,補習簡直哂時間、心機咁~好灰心

Same 難搞咼小一小二
做功課又慢 又溫唔到書 荒廢時間 點搞?

irislukmw 發表於 23-2-21 06:19
Same 難搞咼小一小二
做功課又慢 又溫唔到書 荒廢時間 點搞?

小一小二都算早喎~依家同佢傾都唔知明唔明

我覺得, 同佢講時佢係明, 亦都係有心想做。但到要做個時, 佢係完全唔會唸之前你同佢講既事。即係做之前無唸後果。只在乎個刻既感覺, 就係唔想做。所以點話佢都無用。要到有日佢eq增加, 自制能力高返啲先會有改善。

Clarkie 發表於 23-2-21 10:16
我覺得, 同佢講時佢係明, 亦都係有心想做。但到要做個時, 佢係完全唔會唸之前你同佢講既事。即係做之前無唸 ...

成日話明話知,有時又好誠懇,一玩一離開父母就咩都唔記得咗,上堂竟然話悶唔想聽書

請問有沒有去圖書館看書/ 做功課習慣?
1. 閱讀有助專注力
2. 圖書館安靜環境讓小朋友也必須安靜
3. 圖書館其他小朋友也是榜樣,互相推動

以上都是家裡環境沒法達到的

Azzurro 發表於 23-2-21 13:17
請問有沒有去圖書館看書/ 做功課習慣?
1. 閱讀有助專注力
2. 圖書館安靜環境讓小朋友也必須安靜
睇書還可以,做功課正常唔需要咁做,除非家中燥音大空間小,圖書館自修室正常都係一個好既地方,不過都係唔見議,比同學仔睇到可能心理上不太好(講緊小學階段).更何況太靜,對學習未係好有興趣既小朋友係一件壞事,衹會更令小朋友昏昏欲睡.

感覺好似係小朋友想做啲野,引父母知道比多啲真正既關心,唔好睇小小朋友想像空間~~~

天外之人 發表於 23-2-21 17:14
睇書還可以,做功課正常唔需要咁做,除非家中燥音大空間小,圖書館自修室正常都係一個好既地方,不過都係唔見議 ...

我下午下課時間去圖書館,確實有不少小朋友(小一,小二都唔少)愉快及高效的寫作業喔。。
大家都覺得很正常,冇咩唔好意思啊
我和他們聊天所以知道是幾年級

寫作業前後小朋友都樂於看書(picture book,圖畫書)作為娛樂

佢有冇話你聽上堂或補習覺得悶的原因?因為對個科無興趣?D嘢太容易,無乜挑戰性?定係其他原因?不同原因,家長處理的方法都唔同架。

至於成日要改正,佢平日做功課會唔會都有錯漏? 留意吓佢會唔會容易分心的情況,可能教佢分段咁去檢查有冇錯漏。

承諾但又唔記得的話,咁可以試吓同佢傾吓有乜方法可以令到佢自己記得?叫佢自己都諗吓方法,唔好一開始就家長幫佢諗哂。

1024yyl 發表於 23-2-20 17:06
小三男生~呢幾個月開始經常性講大話 承諾父母當食生菜,上堂、補習覺得好 ...

我認為大話其實就係小朋友想逃避責任。平時小朋友夠唔夠娛樂既時間?有冇設立一個賞罰制度?賞要真係吸引到小朋友,至於罰亦真係要佢唔開心既。小朋友聽教聽話就順其自然啦,唔得就要搵d野motivate下佢。站係小朋友角度,其實做又36,唔做又36,一讀就讀到廿幾歲,好似大人出黎做嘢,你老闆同你講,你幫我打20年工,20年後畢業先正式請你,你有冇心機做?d大道理,學到既野係自己既,明都難持之以恆啦。所以我覺得去圖書館又好,set個time table俾佢又好,最重要係搵到令小朋友有原動力既方法,而最清楚小朋友既就係父母自己。另外你話放棄管制,其實都可以同小朋友傾,只要做得出成績,爸爸媽媽亦會作出相對寬鬆既自由度俾你,可能你小朋友正正就係想要依樣野都唔定。
‹ 上一主題|下一主題