用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 求教選 IB Chinese B SL 定 HL
go

求教選 IB Chinese B SL 定 HL

求指教!  
暫時目標係美國既大學讀 Computer science 或類似科目。原本準備想選 3科數理 HL+ Chinese B HL, 但老師建議 Chi B SL。 之前有聽聞 Chi B SL 太簡單, top 既美國大學根本唔會接受。 咁到底應該選 HL 寧願攞低少少分,定 SL攞高分呢?

ckmammy 發表於 23-2-17 10:03
求指教!  
暫時目標係美國既大學讀 Computer science 或類似科目。原本準備想選 3科數理 HL+ Chinese B HL, ...

不太清楚Chi B SL 會否有影響。Chi B HL就一定冇問題。

美國大學申請好早開始,幾乎所有大學收生結果最遲三月或更早已塵埃落定,而當其時IB成績尚未出。其實美國大學好著重其他成績以外的要求,有好多IB高中根本冇得揀HL或SL。如果只計申請美國大學,其實冇乜所謂,但如果IB成績要用埋申請香港嘅大學,又另作別論。

當有大學收咗之後,HL同SL响IB exam credit上就有明顯分別,不過都要視乎每間大學個policy,你可以先去心儀大學網站睇睇。近年好多名牌大學都傾向收緊credit policy,有啲科目即使係HL 7都未必有credit。我識top student入名牌大學只攞到好少credit,但如果佢肯入州立大學,可以有40+ credits,差不多提早1.5至2年畢業。

啱啱去阿女大學睇下佢哋個credit policy,IB languages科目,只有Latin, French, German同Spanish有credit。既然冇credit,我估佢哋唔會care你讀HL定SL。不過都係嗰句,間間大學唔一樣,最好去target嗰間睇。

美國大學看重校內成績和排名,如果高中Y1成績好會有幫助,女兒和朋友8月IB Year 2 開學,在12月已經收到大學EA嘅unconditional offer. 之後IB的考試壓力細很多。

ckh689 發表於 23-2-17 23:24
美國大學申請好早開始,幾乎所有大學收生結果最遲三月或更早已塵埃落定,而當其時IB成績尚未出。其實美國大 ...
謝謝你呀, 都係一個新嘅資訊畀到我,我再慢慢揾資料先

barque 發表於 23-2-18 08:49
美國大學看重校內成績和排名,如果高中Y1成績好會有幫助,女兒和朋友8月IB Year 2 開學,在12月已經收到大 ...
實咁快就收到 offer, 即係 IB 第一年成績先最緊要

ckmammy 發表於 23-2-18 09:05
其實咁快就收到 offer, 即係 IB 第一年成績先最緊要

EA/ED通常12中出結果,regular 就三月底年出結果。美國大學除成績外,還看重課外活動,leadership, community service…. 最好三,四年前開始準備。IB Y1 最忙,-開學就最好keep 到好校內成績。如果打算報EA/ED 最好Y1內考完SAT/ACT. Y1的署假就寫好college application essay. 非常之忙和大壓力。

回覆 barque 的帖子

我都知成績反而容易控制, 最頭痛係 leadership 同 commity ervice, 真係唔知喺邊度入手

barque 發表於 23-2-18 08:49
美國大學看重校內成績和排名,如果高中Y1成績好會有幫助,女兒和朋友8月IB Year 2 開學,在12月已經收到大 ...

你講嘅IB Y2即係美國Y12係唔係?我以為你講緊美國高中第二年(Y10),嚇得我以為咁早有EA offer,然後skip Y11, Y12直入大學

ckh689 發表於 23-2-18 11:25
你講嘅IB Y2即係美國Y12係唔係?我以為你講緊美國高中第二年(Y10),嚇得我以為咁早有EA offer,然後skip Y ...

IB year 1 = 美國高中junior, IB year 2 = 高中Senior

ckmammy 發表於 23-2-18 10:07

我都知成績反而容易控制, 最頭痛係 leadership 同 commity ervice, 真係唔知喺邊度入 ...

我孩子學校好早已講如果心儀美國 top Us, 人家會睇year 9 (12年制) 開始成績及其他活動, 尤其是可顯示領導才能的, 所以好鼓勵孩子在after school activities 成立他們有興趣的clubs。 如果你孩子今年升ibdp, 而這方面未有準備, 可能同school counselors 傾下。

見過申請美國top Us, 考中文B HL 再加3科HL, 顯示敢於挑戰自己

ckmammy 發表於 23-2-18 10:07

我都知成績反而容易控制, 最頭痛係 leadership 同 commity ervice, 真係唔知喺邊度入 ...

Application essay / personal statement 都好重要和難攪。要寫一些好個人經驗,完全和成續,awards 等等無關。根本唔知怎樣才是好。

poonseelai 發表於 23-2-18 13:30
我孩子學校好早已講如果心儀美國 top Us, 人家會睇year 9 (12年制) 開始成績及其他活動, 尤其是可顯示領導 ...
我之前就係有聽過選三科 HL + chinese B HL, 顯示敢於挑戰自己。但老師話我個仔中文寫作方面未夠強, HL 要寫500+字能力未夠。 萬一攞低分會比起選 SL 更難睇, 所以先有呢個煩惱。 不過而家G9, 仲有一年時間决定。至於成立club 都要好好計劃一下, 呢方面真係更加難

ckmammy 發表於 23-2-18 14:46
我之前就係有聽過選三科 HL + chinese B HL, 顯示敢於挑戰自己。但老師話我個仔中文寫作方面未夠強, HL 要 ...

我理解美國睇咗學生幾年成績同活動, 會出unconditional offer, 最後成績已經唔重要

ckmammy 發表於 23-2-17 10:03
求指教!  
暫時目標係美國既大學讀 Computer science 或類似科目。原本準備想選 3科數理 HL+ Chinese B HL, ...

感覺上覺得如果是國際生,好似經EA/ED入的機會會大些。認識幾個考到top 10都係經EA/ED入。regular 入到t10的機會好細

barque 發表於 23-2-20 21:51
感覺上覺得如果是國際生,好似經EA/ED入的機會會大些。認識幾個考到top 10都係經EA/ED入。regular 入到t10 ...
國際生意思係喺美國以外嘅考生?定係冇美國護照嘅考生?

ckmammy 發表於 23-2-20 23:21
國際生意思係喺美國以外嘅考生?定係冇美國護照嘅考生?

朋友中有些是在香港讀書和有護照。另外一些是香港人但是在美國讀書中學。

barque 發表於 23-2-20 21:51
感覺上覺得如果是國際生,好似經EA/ED入的機會會大些。認識幾個考到top 10都係經EA/ED入。regular 入到t10 ...
請問EA/ED 即係 early decision? 要最早報名咁解?

ckmammy 發表於 23-2-21 09:52
請問EA/ED 即係 early decision? 要最早報名咁解?

早期決策(ED)計劃是具有約束力的,這意味著一旦學生被接受為ED申請人,他們必須參加該大學。另一方面,早期行動(EA)計劃是非約束性的,這意味著學生可以在正常的回復日期(5月1日)之前接到他們的申請的早期回復,但不必承諾該大學。

barque 發表於 23-2-21 11:12
早期決策(ED)計劃是具有約束力的,這意味著一旦學生被接受為ED申請人,他們必須參加該大學。另一方面, ...
呢個我都有聽過,真係要好好準備