用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 SFA 聖方濟各 vs ESF
發新帖回覆
go

SFA 聖方濟各 vs ESF

兩間如何選

haydenoscarchan 發表於 23-2-17 01:02
讀緊 ESF 半年、 本想自己教中文、 外補
但效果唔理想
聖方濟各下學期 收插班

勿忘初衷,諗吓當初點解轉校。加上咁短時間要小朋友再轉校是否好事?大前提是現在小朋友是開心的。萬一去到聖方濟唔開心呢?又再轉?開心學習是小朋友的動力。中文只是其中一科,入得國際學校又期望小朋友有傳統學校的中文水平家長其實是痴心妄想,相等本地小學都難有國際學校的語境。

不要愛他變成害他。

sfa語境肯定冇esf好啦,但比起傳統小學好很多,到畢業都有相當部分同學流利英文。升中去國際學校或留學都銜接順暢。另外中文依家都抓得緊,都係操難題,默書三字經,古詩背默等。

你之前點解放棄傳統津小,要入ESF先?而家又要由ESF 轉番入SFA?

他是弟弟、 他跟哥哥一齊轉入esf , 只有弟弟有外國護照有得interview, 靠弟弟所以兩兄弟都收。 但哥哥已有自己閱讀中文水平、 而且自律仲可以我補他一些中文。 但一個媽媽難分身、 弟弟又唔多肯有效率地放學多學一些、 他很多藉口、浪費很多時間。 我覺得還是傳統學校會令弟弟有系統學習基礎、有手冊有功課比佢知道要做要學(學校安排他會願意)、 所以就有想法轉回傳統學校。

haydenoscarchan 發表於 23-2-17 19:15
他是弟弟、 他跟哥哥一齊轉入esf , 只有弟弟有外國護照有得interview, 靠弟弟所以兩兄弟都收。 但哥哥已有 ...

咁其實你心態上未ready讀國際學校,可能咁轉番local school會適合你(適合家長,唔係弟弟)。我覺得最好問清楚弟弟意願,短期內成日轉校對小朋友並非好事

你們都說得對 家長唔習慣
我也在考慮是否需要

haydenoscarchan 發表於 23-2-17 19:15
他是弟弟、 他跟哥哥一齊轉入esf , 只有弟弟有外國護照有得interview, 靠弟弟所以兩兄弟都收。 但哥哥已有 ...

如果咁sfa未必適合,因為佢海量要背的野,如果唔主動學習,跟本好難記,亦背唔惦。以我所知,只有sfa 轉出國際學校,未聽的同學由國際轉入sfa

csbaik 發表於 23-5-24 19:28

如果咁sfa未必適合,因為佢海量要背的野,如果唔主動學習, ...

有,我小朋友班有一個,總帶兄弟姐妹一起來,其他班同年級都有。高年級亦有國際學校插班入,總話中文宜家突飛猛進,人緣都非常好,常常都有一幫人圍住。

如果咁sfa未必適合,因為佢海量要背的野,如果唔主動學習, ...

佢哋常識發notes其實唔需要背,關鍵係理解。但要攞高分,還系需要背下,加深理解。有時背下對英文運用真系有好處哋,考試一個月前開始背,每天上學路上背一到兩條notes,其實唔咩影響。中文默下詞語,其他都冇要背呀。
關鍵係學習係點滴累積,到臨陣來準備,當然覺得海量啦。

前年有一個由ESF轉入SFA, 同學仔話因為自己中文唔好,所以比媽咪轉入黎學好中文,最後同學讀左一年轉左去旺角男校

當然呢個真係個別例子

簡單啲來講 發表於 23-5-25 07:45

佢哋常識發notes其實唔需要背,關鍵係理解。但要攞高分 ...

我細女當年有download iPad note ,會睇同背,佢話中學見返哂
:-D :-?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊