用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 學習既教育心態
樓主: 天外之人
go

學習既教育心態

ABC-DAD 發表於 23-2-19 08:58
明白人類智能發展嘅基就係選擇,就唔會返對陳蛇講嘅係指乜嘢。
生存或淘汰就係利益,係選擇嘅本
...

任何新生事物,科技,一開始肯定有爭議,有時要花時間了解pros and cons。

AI根本不是新鮮事,有很多問題爭議一直存在,只係電腦運算加速咗,好壞都加快咗。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

港大已經帶頭禁止學生用chatgpt 做功課, 先唔講禁止嘅可行性, 齋講面對新科技嘅取態都已經有排講. 應該用咩心態好?
紅色藥丸:畢業之後都要用Ai或者甚至要面對Ai可能取代自己工作, 大學要好好學懂Ai?

藍色藥丸:唔好用Ai, 唔好將自己變蠢變懶, 唔好俾Ai有機會支配人類

再推遠啲, 究竟係人類改變汽車型態功能, 定汽車改變人類生活模式, 係人類改變電腦功能, 定電腦改變人類? 定係一切都係互動之下嘅命中注定?

Yanamami    發表於 23-2-21 08:40

其實, 縮時播放人類變化史, 人類都唔覺唔覺變咗自己作出來嘅超能力神話人物, 自己可以剔下個checklist, 自己都嚇一嚇

千里眼 done
順風耳done
透視眼 done
千里傳音 done
跑得快如閃電 done
隔空控制物件 done
飛天遁地 done
嫦娥奔月 done
Dr x咁即時locate target人物位置 done
龍珠入面掉個元氣彈炸爆個城市 done
傳播訊息能力快過covid done

Yanamami    發表於 23-2-21 08:39

PSKLAI 發表於 23-2-19 11:11
其實, 縮時播放人類變化史, 人類都唔覺唔覺變咗自己作出來嘅超能力神話人物, 自己可以剔下個checklist, 自 ...
其實會唔會人類進化史係一場大夢呢?? 我小朋友買嘅「多啦A夢」卡通人物向我微笑。

AI 只不過係人類創造出來嘅一件作品。創作者永遠有高于他作品的力量。the creator is always greater than the creation。

成功嘅創作一定比舊作進步。
人或物種嘅出現係迷。
生命創造唔係目前技術水平。

複製生命係另一個層次

世事無奇不有,一竅不通也不壞。好多答案看似遠在天邊,實在係近在眼前。視乎每個人所處嘅位置高低不同。正如對小朋友嘅教育呢樣嘢,有錢人同平民百姓嘅心態都唔一樣。有錢人家唔會要仔女讀書過人而晉身去某某大學,將來找份好嘅工作。窮人同富人嘅分別不單在於金錢同物質,重點係思維同心態嘅差距。

加樂爹 發表於 23-2-18 12:03
都要小朋友有過人之處, 先可以講家長既長遠目光.否則, 唔跟大隊, 可能渣都無?!

你地覺得係咪?
所以好多家長都因為咁,將呢個大隊從幼稚園開始就想要跟...........甚至未入幼稚園已經想超凡脫俗.

流浪地球 發表於 23-2-18 12:38
自然教育係最高層次嘅教育。人法地,地法天,天法道,道法自然。
所謂大道至簡,連「道」都要效法自然,「 ...
可惜世界已經脫離咗呢種自然,攪到好多家長從小朋友未入學就已經煩惱多多.

流浪地球 發表於 23-2-18 13:39
小朋友沒有過人之處,咁家長就要有過人之處去彌補。兩者都冇,唯有盡力而為,聴天由命,不要抱怨小朋友友, ...
我係覺得每個小朋友黎到呢個世上,總有佢過人之處既野,但小小孩兒肯定未開發出來,最怕家長過早想要見到有,便當作小朋友冇由家長夾硬去去彌補過人之處,做成可能本身小朋友有既能力都因此消滅掉。既然講出聴天由命,不要抱怨小朋友,家長早早不去同別人攀比自然一切煩惱都少,讓小朋友自然去開心發展出來唔係重好啲?小朋友健康先係所有父母最著緊,就好似呢排最熱門新聞"活力午餐",家長自己能做飯,親子關係都更深更好,呢種都係好既教育心態之一,又唔會怕比小朋友食到其他人做既唔乾淨食物食壞身體。

PSKLAI 發表於 23-2-19 10:50
港大已經帶頭禁止學生用chatgpt 做功課, 先唔講禁止嘅可行性, 齋講面對新科技嘅取態都已經有排講. 應該用咩 ...
已經有報導過AI叫人離婚,想自己得到自由,証明佢都已經稔到好高既問題,當佢地知識超越人類,咁離佢地自由不遠,且人自己滅亡機會也很快.到時候普通人類就真係唔需要教育.

流浪地球 發表於 23-2-19 13:19
AI 只不過係人類創造出來嘅一件作品。創作者永遠有高于他作品的力量。the creator is always greater than  ...
但呢種作品唔係死物,係慢慢有自己思想,當呢種思想有自主控制及生產能力,就唔需要脆弱既人類創作者. 自然能力高於創作者,反過來創作者就不憾一擊.就睇一次"新冠"都用了三年,到現在未真真正正解決到問題.

流浪地球 發表於 23-2-19 16:46
世事無奇不有,一竅不通也不壞。好多答案看似遠在天邊,實在係近在眼前。視乎每個人所處嘅位置高低不同。正 ...
所以一般人若心態上做唔到有錢人那種,唔需要理會咩,唔涉及到將來"金錢"的部份,這樣反而容易步向翻"自然"教育心態.

天外之人 發表於 23-2-20 16:42
可惜世界已經脫離咗呢種自然,攪到好多家長從小朋友未入學就已經煩惱多多. ...
世界從未脫離過呢種自然。有煩惱先可以體驗做家長嘅樂趣同悲喜。否則生兒育女有甚麼意義?不過許多時家長們忘記咗自己先係主角。

天外之人 發表於 23-2-20 16:48
已經有報導過AI叫人離婚,想自己得到自由,証明佢都已經稔到好高既問題,當佢地知識超越人類,咁離佢地自由不遠 ...
小道消息,求証清楚先。Chatgpt 係聊天工具。吹水嘅嘢能証明甚麼?

天外之人 發表於 23-2-20 16:49
但呢種作品唔係死物,係慢慢有自己思想,當呢種思想有自主控制及生產能力,就唔需要脆弱既人類創作者. 自然能 ...
有思想,冇靈魂起到咩作用?行屍走肉?

天外之人 發表於 23-2-20 16:46
我係覺得每個小朋友黎到呢個世上,總有佢過人之處既野,但小小孩兒肯定未開發出來,最怕家長過早想要見到有 ...
我想請教吓你,往再前想想,小朋友嚟到呢過世上,究竟係為乜而來?

天外之人 發表於 23-2-20 16:50
所以一般人若心態上做唔到有錢人那種,唔需要理會咩,唔涉及到將來"金錢"的部份,這樣反而容易步向翻"自然"教 ...
唔需要理會咩,唔涉及到將來xxxxxx
會不會如我所說的 躺平 ?

流浪地球 發表於 23-2-19 13:19
AI 只不過係人類創造出來嘅一件作品。創作者永遠有高于他作品的力量。the creator is always greater than  ...

It is not possible.

Parents “create” children both physically and in terms of upbringing.  If you follow Darwin’s theory of evolution. Children are always better than their parents, albeit in tiny ways in many generations.  My child is better than me in many ways.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

天外之人 發表於 23-2-20 16:50
所以一般人若心態上做唔到有錢人那種,唔需要理會咩,唔涉及到將來"金錢"的部份,這樣反而容易步向翻"自然"教 ...

除非,家長覺悟到,有時做得太多,太緊張,太高要求,對孩子來說有反效果。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.