用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎
樓主: ericwong520
go

你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎  

Poyau 發表於 23-3-4 15:23
為向 HYS 收 HYPS 越來越少?

部分叻女去左DG,GH, MCS, SPCC etc

ericwong520 發表於 23-3-4 19:14
不錯喔  老師有愛心耐性?據聞3測3考,測完又即刻考,會唔會好谷?
...
我今年撞正個班主任超有愛心,3測3考暫時ok 因為啲嘢唔難,而且測考多小朋友習慣就無咩感覺,只要家長唔好俾壓力小朋友,唔好咁緊張分數其實就無乜嘢。當然有啲家長會好緊張,睇你自己點睇。
谷唔谷就睇家長,一定有人補習不過我無。

heidya    發表於 23-4-28 16:15

dupbu 發表於 23-3-5 19:06
我今年撞正個班主任超有愛心,3測3考暫時ok 因為啲嘢唔難,而且測考多小朋友習慣就無咩感覺,只要家長唔好 ...

咁又幾好喔,請問你是低小或高小?測考每次都系中英數常?咁測考的分量大概點分?比如測驗可能每次測一科,而考試就考三科。考試會唔會考返測過既野?

Vana 發表於 23-2-18 16:24
你可能引錯quote   我地咪上年囉,group A 生真係叫你唔駛交自行 form ,所以真係無交架,交都無交 ...

唔好意思,借位一問
請問MCS小學功課量多唔多?
全日返學後有沒有功課堂?
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

hkpapa852 發表於 23-2-22 12:49
升中派位機制內, MCS中學部可以保証既係統一派位時個85%學額留俾小學部, 即係99個 (至少過去1X年嚟未變過)
...

請教如果mcs vs SPCS 你認為應該點揀?

ericwong520 發表於 23-3-9 08:34
學費同地點唔係問題, 又可能會去海外升學, 就揀SPCS

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

剛啱又聽朋友講,話MCS的三測三考唔系想像中咁易。相比SPC兩測兩考,SPC 好似舒服啲。有無前輩可評論?

朋友都話兩間既行政都好old school  

ericwong520 發表於 23-3-29 16:44
剛啱又聽朋友講,話MCS的三測三考唔系想像中咁易。相比SPC兩測兩考,SPC 好似舒服啲。有無前輩可評論?

朋 ...
真心問,點解學校行政會影響到家長選校取態?

gabejang 發表於 23-3-29 21:05
真心問,點解學校行政會影響到家長選校取態?

據聞SPC 好少應用電子工具,所以學生在學習上會不會追唔上時代?如班內沒ipad,好似疫情時因為沒有電子平台發功課和通告,要家長回去交同取。

回覆 ericwong520 的帖子

Do you mean SPCS?   SPCS use electronic means to distribute school notices.  Besides, each student is provided with an IPAD free of charge and they do use electronic equipment in classroom.  Moreover, teachers use electronic platform to distribute homework and communicate with students.

NatalieBaby 發表於 23-3-30 11:55
回覆 ericwong520 的帖子

Do you mean SPCS?   SPCS use electronic means to distribute school notices. ...

我指小學部。不知真假

ericwong520 發表於 23-3-30 12:55
我指小學部。不知真假
Sorry, I should supplement that this is based on my knowledge for SPCS secondary section.  I am not sure about the use of technology in primary section. Nonetheless I won't be concerned with a bit "traditional" culture in primary school if it is really the case.  My daughter is now in SPCS Secondary Section.  Those girls promoted from SPCS Primary Sections that I know are presentable, hardworking and friendly.  

NatalieBaby 發表於 23-3-30 13:20
Sorry, I should supplement that this is based on my knowledge for SPCS secondary section.  I am not  ...

多謝你分享。當然我明白傳不傳統(行政)不是一個最關健的因素,不過我當拋出來再多幾個唔同的parameters 等大家討論下。

請問你現在對中學部評價點?會唔會讀得好金?要求好高?

ericwong520 發表於 23-3-30 14:04
多謝你分享。當然我明白傳不傳統(行政)不是一個最關健的因素,不過我當拋出來再多幾個 ...

中學部功課唔算多,測考要求頗高。

要求學生自律和獨立,但信任學生,自由度高。

以上是個人體會,可能人人不同。

one2 發表於 23-3-7 10:18
唔好意思,借位一問
請問MCS小學功課量多唔多?
全日返學後有沒有功課堂?

低小階段好少功課,全日後有功課堂,應該大部分都可以係學校完成。唔知中高年級喺點,等其他前輩分享

ericwong520 發表於 23-3-9 08:34
一定MCSMCS 可說是一間自由度好高(似國際)的傳統學校
小朋友個個返學都好開心
學校入面咩都可以玩,捉迷藏都得
另外,學校亦唔會執著小朋友帶的頭飾/髮型
學校好注重教小朋友德育
老師亦大多溫柔,好少聽到老師鬧小朋友
未讀之前有擔心過學的程度會否比直私淺
但讀左之後,除左頭2年俾你個適應期
之後第三年開始,一d都唔淺,
同直/私基本上同level
缺點係,3測3考如果對著重成績既家長,
真心有點吃力,
但學校從來無俾過壓力小朋友/家長
分數多少學校本身不太著重
另一缺點係,學校俾分好嚴格,
但這個也可視為優點,
因為這樣幫小朋友的底會打得很好

heidya    發表於 23-4-28 16:16

tobebee 發表於 23-3-31 17:27
一定MCSMCS 可說是一間自由度好高(似國際)的傳統學校
小朋友個個返學都好開心
學校入面咩都可以玩,捉迷 ...

謝謝分享。請問3測3考的壓力是因為太密?測考內容每次太多?曾經看過有個post 話考70分老師會打比家長。

除自由度高,教學質數和方式你用家角度覺得點?

話就話免費,但入得去讀既大多數係中產以上,出去補習上功課班興趣班,洗既錢唔會少過要俾學費既學校,當然付出同回報成正比的,有操練既同無操練既係有分別。
所以學校都唔太擔心同學成績,課程唔趕,功課唔多,假期多,俾多啲時間同學自行進修,適合全面發展。
除左呈分試既成績,學校每期都會發放全級成績,
如果group 1就好穩陣,group 2就要小心,group 3就要加把勁

jacky0579 發表於 23-4-16 22:37
話就話免費,但入得去讀既大多數係中產以上,出去補習上功課班興趣班,洗既錢唔會少過要俾學費既學校,當然 ...

其實咩學校都勁多人出外補習,根本唔係 MCS 獨有,更唔關是否中產事,成個社會風氣就係咁

jacky0579 發表於 23-4-16 22:37
話就話免費,但入得去讀既大多數係中產以上,出去補習上功課班興趣班,洗既錢唔會少過要俾學費既學校,當然 ...

明白了很詳細。之前網友講成積系分group ABC, 小五前係分group 1/2/3? 每期指每個學期定每學年?以功課來講,有無一些功課係特別頭痛難搞?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊