用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎
樓主: ericwong520
go

你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎   [複製鏈接]

Vana 發表於 23-2-18 08:47
晤會,mcs 唔會自行收返自己學生

中學既自行位係用來收出面d 勁人,小學部個d 係用直屬位,即7 月大抽獎 ...

喔明了。即15%系自行位。我聽人講2,3月初已知中學部會收返呢?

ericwong520 發表於 23-2-18 09:19
喔明了。即15%系自行位。我聽人講2,3月初已知中學部會收返呢?

因為每次呈分後都有個grouping 俾學生,group A, A-, B, C, C-

group A, A- 係必收生,即使大抽獎有任何意外 (都好少有), 學校都 guarantee 左一定收番, 咁3月第三次呈分完可能係保險線以上咪知實收, group A- 其實都去到成90人咁上下

其實年年收到去C, 即11x, 120 咁上下,但而家根本無咁多人,所以其實其他grouping 既同學其實都唔太擔心

Vana 發表於 23-2-18 09:27
因為每次呈分後都有個grouping 俾學生,group A, A-, B, C, C-

group A, A- 係必收生,即使大抽獎有任何 ...

喔明了。咁c- 可能20人左右?又話說回來,A - C 都算band 1組別?

Vana 發表於 23-2-18 08:47
晤會,mcs 唔會自行收返自己學生

中學既自行位係用來收出面d 勁人,小學部個d 係用直屬位,即7 月大抽獎 ...
但上年,我聽番嚟起自行有收target 直小生,唔止一間直屬學校係咁,幾間都係,可能因為學生減少,總之種種原因啦。

PTL_L 發表於 23-2-18 12:02
但上年,我聽番嚟起自行有收target 直小生,唔止一間直屬學校係咁,幾間都係,可能因為學生減少,總之種種 ...

我剩係講番 mcs 情況,mcs 肯定係無,因為group A students 佢直頭係叫我地唔駛交自行form, 所以我地 group A,A- students 基本上係無填自行

group B 打後佢有叫可以交自行,不過都係for 之後做野 just in case

其他學校如民生 以我所知係一向自行收返唔少自己既學生,朋友仔話可能外面未必好多top students 揀佢地,又唔想流失左自己一d 成績比較好既學生

Vana 發表於 23-2-18 09:27

group A, A- 係必收生,即使大抽獎有任何 ...
應該只有group A係必收,因為group A 係B1學生A-應係B1/2邊緣人,所有痈機會係大抽手奨入唔番
B係B2, B-係B2/3邊緣人,C係B3
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Lightwriter 發表於 23-2-17 20:39
我係中小學一齊睇。首先2間女校都教好學生,英文又好好既:

如果香港升學,揀spcs->
除咗錢,如果諗住移民或小學就走,其實都應該係SPCS,佢地既學生英語能力係小學已勝人一籌
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-18 15:18
應該只有group A係必收,因為group A 係B1學生A-應係B1/2邊緣人,所有痈機會係大抽手奨入唔番
B係B2, B-係B ...

錯,我可以 100% 答你一定唔係

我女今年中一,上年小六,我親身去學校聽校長親自不停重複又重複 講 group A and group A- 係必收生,呢條係保險線,有哂 slide 架

就係果晚佢派自行表俾大家

到填大抽獎嘅時候再有一次校長zoom 架,亦都係呢一次校長再重複講,group A and A- 就算大抽獎出錯,中學部都 guarantee 一定收返呢批學生

學校亦都無 B- 呢個 grouping , A, A-, B, C, C- 5個,每個 grouping 有幾多人亦寫得清清楚楚

其他資訊你可能好清楚,但呢樣野你無可能清楚得過我地在學家長

Vana 發表於 23-2-18 15:31

我女今年中一,上年小六,我親身去學校聽校長親自不停重複又重複 講 group ...
咁請問每個group約有幾多人呢?

hkpapa852 發表於 23-2-18 15:50
咁請問每個group約有幾多人呢?

每group 人數不一 , group A 同A- 印象中大約係1-89人,exact number 唔太記得,group B maybe 90到10x, 最記得 C- 係 121 打後

學校無將 grouping 同 banding 掛勾,所以我地都從來唔知自己banding

Vana 發表於 23-2-18 15:31

我女今年中一,上年小六,我親身去學校聽校長親自不停重複又重複 講 group ...
呢樣野真係好難講,想當年我都一心以為自行唔會收直小生,仲要俾網友話唔抵得直中收咗佢朋友,當年都係在校生,一心好似你咁諗,仲要幾肯定,不過呢幾年,我覺得風向有變,只不過有機會你我都唔知。

PTL_L 發表於 23-2-18 16:13
呢樣野真係好難講,想當年我都一心以為自行唔會收直小生,仲要俾網友話唔抵得直中收咗佢朋友,當年都係在校 ...

你可能引錯quote   我地咪上年囉,group A 生真係叫你唔駛交自行 form ,所以真係無交架,交都無交無得收呀

至於可以交既其他 group ,學校都係其實婉轉地講唔會收 不過睇下之後將來點樣幫你

我女因為參加左一d 校外活動,小學畢業後副校 校長仲有聯絡,總之就自行只收校外勁人啦   至於之後風向我就唔知勒

Vana 發表於 23-2-18 16:11
每group 人數不一 , group A 同A- 印象中大約係1-89人,exact number 唔太記得,group B maybe 90到10x,  ...

謝謝分享
請問小六全級多少人

hkpapa852 發表於 23-2-18 15:20
除咗錢,如果諗住移民或小學就走,其實都應該係SPCS,佢地既學生英語能力係小學已勝人一籌 ...

咁係錢vs英文能力了。我倒覺得反正去外國,英文都一定好,mcs英文又唔差,但每年可以慳返5萬5學費。當你6年級先走,呢度都近30萬啦。

當然如果錢唔係問題,就無問題啦。(emoji)

會揀SPCS

回覆樓主:

升中時,MCS 班前列女最後多數都係跳出去SPCC or DGS , 因為一間有IB, 一間有IAL ,
而SPCS 有IAL, 升中又有保障,幾乎都全部直上中學部)
所以投SPCS 一票

我會揀MCS,唔洗錢,校園環境一流,學生可能來自不同階層都有,感覺diversified。名津校只要跟得足教學課程考試模式應該不難應付。

SPCS係要好靠家長input的一間學校,佢地好有心培養自己小朋友,幼稚園已經課外活動,唔同exposure,補習等做好準備,成績唔達標其實家長會向升中前已幫囡囡轉校。

spade    發表於 23-2-20 16:29

Vana 發表於 23-2-18 12:54
我剩係講番 mcs 情況,mcs 肯定係無,因為group A students 佢直頭係叫我地唔駛交自行form, 所以我地 grou ...

如理解無錯,咁即系收85%直小係guarantee , 由group A 到 group C 呢120人已超過大抽獎數目, 所以要係自行撥啲位出黎比group B 同 C.

如果係咁即自行個30%既位用唔晒,係因為學校prefer 收返自己直小?定是無咁多外來生來報?

如你講,group B n C 最好填埋自行作保險,意思係大抽獎唔得,可以當自行得?佢哋係咪真系要交表?但自行結果又會早過大抽獎,咁佢哋咪仲早過其他同學知收左?

回覆樓主:

感謝各位絲打巴打既分享,好詳細深入。

如果以學術,競爭力,學校活動,老師等因素,你地又會點㨂?

Vana 發表於 23-2-18 12:54
我剩係講番 mcs 情況,mcs 肯定係無,因為group A students 佢直頭係叫我地唔駛交自行form, 所以我地 grou ...
唔知係唔係MCS改變咗, 你講既情況同幾年前有D唔同:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3181632&pid=42261846&fromuid=1389083

#203 係前人提供 MCS 分組同各組人數
#221 係按當時資料分析出嚟, 各MCS組別學生既Banding 配對

如果現今MCS既Group A同Group B加埋唔夠99人, 其實只有兩個可能性係呢D人有機會大抽獎入唔到

情況 (1)
Group B係B1/2邊緣人 (部份可能係B2), Group C 係B2, 所以有機會部份Group B 唔好彩用唔到直屬位上中學

情況 (2)
Group A, A-同B係B1, 因人數超過99人, 所以有機會部份人唔好彩用唔到直屬位上中學. 但呢個可能性較低, 因為如果係咁, 應該Group A會出現升唔到既人既機會大D (因為Group A人數較多)

如想從未試過有Group A學生抽唔到上中學部, 好大機會Banding配對係以情況(1)既形式去區分

學校話"保証"那些學生必須, 同EDB既派位機制唔一定有關.

按機構, 只要B1人數少過直屬位, 填表正確 (放係乙1) 係必上中學部, 所以如果Group A同A-係話有機會唔入, 其實係咪暗示A-中, 已可能有B2學生呢?

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊