用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎
go

你們會為MCS而放棄HYPS, GHS, or SPCS嗎  

發夢奇想。你們會點選擇?不考慮距離,沒細妹跟尾學費等。

唔會放棄SPCS

gabejang 發表於 23-2-15 14:54
唔會放棄SPCS

願詳聞

ericwong520 發表於 23-2-15 14:51
放棄哂,只要mcs夠了

ericwong520 發表於 23-2-15 14:54
願詳聞
成績好、學費平、有不同學制選擇、地點方便......個人對畢業生印象好好

PTL_L 發表於 23-2-15 15:20
放棄哂,只要mcs夠了

願詳聞

純以升上中學部考慮:
MCS - 要考呈分試,中學部預留99學位。每年約7成上中學部。(舊時EK資料)
HYPS - 要考呈分試,中學部無預留學位。每年約40-50學生考上中學部(舊時EK 資料)
GHS - 每年約6成學生考上中學部(舊時EK 資料)
SPCS - 近年差唔多100%考上中學部 (舊時EK 資料)

ericwong520 發表於 23-2-15 14:51

SPCS 近乎一條龍直升中學
高中行 DSE / AL 雙軌
DSE 績優 AL 更媲美英國頂級私校

Poyau 發表於 23-2-15 16:51
SPCS 近乎一條龍直升中學
高中行 DSE / AL 雙軌
DSE 績優 AL 更媲美英國頂級私校

SPCS 的是AL? 不是IGCSE? 請教讀完AL or IGCSE 升英國是怎函接?是不是等同讀完會考去到英再讀AL? 還是已可報入大學?

creambun 發表於 23-2-15 16:23
純以升上中學部考慮:
MCS - 要考呈分試,中學部預留99學位。每年約7成上中學部。(舊時EK資料)
HYPS - 要 ...

聽有些家長講其實mcs 一路都起碼85%以上入返中學。當然SPCS 有雙規制確實有優勢

ericwong520 發表於 23-2-15 18:06
SPCS 的是AL? 不是IGCSE? 請教讀完AL or IGCSE 升英國是怎函接?是不是等同讀完會考去到英再讀AL? 還是已 ...

SPCS 跟英制先考 GCSE 再考 AL
考完 GCSE 可以去英國升讀 AL
或者繼續考 AL 升本地/海外大學
程度上 GCSE = 會考 而 AL = DSE

Poyau 發表於 23-2-15 18:53
SPCS 跟英制先考 GCSE 再考 AL
考完 GCSE 可以去英國升讀 AL
或者繼續考 AL 升本地/海外大學

謝謝。學校是怎樣分學生到dse 定gcse? 聽說小學都比較輕鬆,所以升中後就好辛苦的

醒目開學勳章

ericwong520 發表於 23-2-15 19:24
謝謝。學校是怎樣分學生到dse 定gcse? 聽說小學都比較輕鬆,所以升中後就好辛苦的
...

學生F.4一定要考IGCSE, 考完之後自行揀考IAL 定DSE
如果一早諗住去UK, 就會揀IAL
如果自知中文唔掂,亦會揀IAL

純以升上中學部考慮:

我有個讀協小嘅同學話,一半人上協中,但係剩低果半大部份淨係入到九真(據我所知有唔少)、培道、黃笏南嗰啲
P.S 該人五年前協小升中一

Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

呢個問題關乎你自認為小朋友係公海有幾大競爭力
如果你係插班/叩門去 MCS,說明你本身好有競爭力,我就唔會轉了
反正你一定考得上 HY GH SPCS 中學部
中學部來說,估計好多人都選擇 HY SPCS,而唔會選擇 MCS...

如果你小朋友競爭力一般(不少家長入小學考試之後先知道。。),當然一係 MCS 一係 SPCS
因為 HYPS 一半人被過濾,GHS 好似 10-20%的人被過濾

純以升上中學部考慮:

MCS 唔止七成上中學部,排名一百二十幾的都有機會入得返。
GHS 一定唔只六成上中學部,近年都維持在八成或以上,有人講試過九成上中學部,據說近年親生女的成績好好。

B.B.BaBa 發表於 23-2-16 08:38
MCS 唔止七成上中學部,排名一百二十幾的都有機會入得返。
GHS 一定唔只六成上中學部,近年都維持在八成 ...

呢兩年多學生離港,插班位多咗,上中學部比以前容易,的確是學生福音。

但隨住通關 離港潮是否持續 六年後升中情況同呢兩年比又會否一樣仍係未知數

如有 MCS,只會考慮 SPCS,其餘兩間不會再考慮

B.B.BaBa 發表於 23-2-16 10:55
如有 MCS,只會考慮 SPCS,其餘兩間不會再考慮

你指你如果有mcs 和SPCS 會放棄mcs ?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊