用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Crazy Piano Teacher
go

[音樂] Crazy Piano Teacher

最近我個仔參加校際音樂節,跟開佢嘅鋼琴老師話我個仔彈得唔啱,Repeat了第一段,個老師話Syllabus寫明白不用Repeat。我為了證明老師嘅琴譜是錯的,我特登去了柏斯琴行買了買了本Syllabus上面寫嘅琴書,連ISBN都跟足,所以冇乜錯。個老師死都唔認衰就講你咁叻你自教啦!呢啲人點可以為人師表,自己錯唔承認,我都冇批評佢,我只係想確認一下究竟應該係用邊一個琴譜先至啱!其實周邊一行都應該跟進潮流,宜家啲嘢成日變你估你一定啱咩?其實呢個琴譜話題係其他鋼琴老師群組都有討論過,如果佢連自己鋼琴老師群組都冇,點跟得上潮流啊!衰左自己都唔知,不過依家最慘係知道衰都唔認。大家真係要小心啲唔可以只聽老師講,否則小朋友參加比賽衰咗,都唔知咩事。想知道個老師係邊個,你會不會咁好彩?請私聊!

會不會有誤會?你小朋友參加邊個category?

分級鋼琴獨奏的確好多曲目係份譜裏面本來有repeat,但音樂節syllabus寫明"without repeat"的。

例子:
https://www.hksmsa.org.hk/e_musi ... D=4322&Lang=Chi

dem0cracy 發表於 23-2-15 14:11
會不會有誤會?你小朋友參加邊個category?

分級鋼琴獨奏的確好多曲目係份譜裏面本來有repeat,但音樂節syl ...

係呀,參加過多次校際,記憶中好多時都係話唔洗repeat,所以睇清楚syllabus先

kejchan 發表於 23-2-15 12:29
最近我個仔參加校際音樂節,跟開佢嘅鋼琴老師話我個仔彈得唔啱,Repeat了第一段,個老師話Syllabus寫明白不用R ...

Re唔repeat同琴譜無關,係比賽/ABRSM考試的規則,一般唔洗repeat第一段直跳去ending, 如果repeat 咗可能會disqualified 喎!
定你意思琴譜有不同版本?唔明

最近我個仔參加校際音樂節,跟開佢嘅鋼琴老師話我個仔彈得唔啱,Repeat了第一段,個老師話Syllabus寫明白不用R ...

參加左邊組?

冷靜冷靜
其實鋼琴老師好難錯,因為老師個個學生都會參加比賽

小朋友一直唔係跟老師教的練習嗎?如果老師話左唔洗repeat,點解小朋友會無啦啦自己repeat?

回覆樓主:

標題後面兩隻字要改

LeeCC    發表於 23-2-17 06:45

其實好多比賽,甚至ABRSM考試都唔需要彈重覆既樂段。
唔知你份譜有無必要一定彈重覆既部分。

原來7日前既帖子。
想知樓主搞返清楚未?如果搞錯左,又私下講衰老師,好無辜。
或者你小朋友揀左邊首歌?大家可以幫你望下。
重點提示:記得要背譜

係咪109