用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 內向小朋友適合讀那類型幼稚園?
發新帖回覆
go

內向小朋友適合讀那類型幼稚園?

我小朋友係仔,性格內向,慢熱
如果揀好活動教學既學校,有些擔心佢難適應
因為佢怕羞,動作都唔肯跟住做
請問有冇過來人分享下,感謝你

小班教學。其實都係年紀細 大D會好好多

yuyu_yujai 發表於 23-2-11 06:22
我小朋友係仔,性格內向,慢熱
如果揀好活動教學既學校,有些擔心佢難適應
因為佢怕羞,動作都唔肯跟住做

成日聽人講話外向好動就揀活動教學/多presentation 嘅學校,內向文靜就揀傳統型坐定定聽書嘅學校。

我就唔buy呢套… 我覺得越內向先越要由細去啲活動教學型學校。show and tell、同其他人分享自己諗法、小組合作 係日常返學嘅一部分,或者初初小朋友會冇外向型小朋友做得咁好,但又有咩所謂?久而久之,呢個會成為習慣,小朋友唔會咁怕做呢件事,係好好嘅訓練。

我自己係內向文靜型,細個靜靜聽書就會有老師讚,結果越大越唔敢表達自己。一直到大個出嚟做嘢,先迫住自己同陌生人講嘢,練多幾年,先發現其實同陌生人講嘢冇想像中咁可怕。 3歲開始訓練大膽定23歲先開始練習?由幼稚園遊戲之中開始輕鬆練習、定大個見工面試、工作時先揾個客嚟練習好啲?俾我一定揀3歲開始練習成效更大。

唔係話內向嘅人由細訓練就可以成為外向嘅人,亦唔係話外向人比內向人優勝。只係我作為一個內向人,完全明白呢個社會係外向有優勢,內向人無論幾唔鍾意,都要學識一啲表達自己、同人溝通嘅技巧,而呢啲係可以練返嚟嘅。

本身一個小朋友,我都擔心小朋友冇朋友

melobi12 發表於 23-2-21 17:12

絕對同意
研究顯示,小朋友6歲前對人和事的體驗,會影響長大的看法和行為,唔係大D話改就改。
6歲前覺得老師和學校係友善的地方,大人係好nice的,發表意見係受鼓勵的,慢慢就會有改善,所謂neuroplasticity。所以Autistic的行為訓練都似6歲前為黃金期。
小朋友內向,在傳統幼稚園強調要靜要乖,唔準傾偈,只有愈來愈靜。

IvansweetHeart 發表於 23-2-26 22:04
本身一個小朋友,我都擔心小朋友冇朋友

呢幾年疫情好影響社交
否則父母有心培飬社交方面,唔會冇朋友。平時上堂補習太忙,就冇時間同朋友玩。兄弟姊妹絕對代替唔到朋友和學習social skills.

幼稚園?而家性格未定,我覺得唔需要俾個框框先

年紀仲細,性格有機會因環境而改變,我選校會以有愛心為第一考慮

活動式較適合,

多謝大家意見

回覆樓主:

真係不能一概而論,內向嘅小朋友就話適合活動教學
我真係識朋友因為自己嘅小朋友係內向而擺咗係好外向嘅幼稚園,結果個小朋友仲越嚟越縮唔想講嘢,所以真係睇下個小朋友係咪好固執?好受教?好容易受環境影響?係咪高敏小朋友?仲有好多其他嘅因素會影響...其實自己父母最清楚

幼稚園通常好少分到太細,都會培養小朋友自信心,唱歌跳舞呢
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊