用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 寶血上智英文書院
go

寶血上智英文書院  

請問各位:

我女兒三月會面試,佢冇特異功能,課外活動並不出色,只有學術和操行好,性格怕羞,早前面試也失敗,
請問有經驗家長,面試寶血有什麼注意?學校生活是怎樣?有什麼課外活動?謝謝各位

月野兔媽媽 發表於 23-2-10 15:06
請問各位:

我女兒三月會面試,佢冇特異功能,課外活動並不出色,只有學術和操行好,性格怕羞,早前面試也 ...

練習講嘢大聲啲啦
多人參加中英文辯論同學日文

喜收區外英文好的學生

本身係kl2定外區?

ADD OIL

月野兔媽媽 發表於 23-2-10 15:06
請問各位:

我女兒三月會面試,佢冇特異功能,課外活動並不出色,只有學術和操行好,性格怕羞,早前面試也 ...

校長話喜歡英文好的女孩子。

練下Oral~加油

我們在區外,之前面試我估係怕羞,有啲緊張,對答不流唱(emoji)

請問面試會唔會見埋家長?

舊生路過嘗試解答:
英文要好
對答自信得來又要謙虛
面試咁短時間,唔可能好似學校老師咁慢慢了解你,所以一定要主動

英文好、面試對答流暢、區外b1,已有大過5成把握會收。

學校生活,睇阿女自己點揀,如果佢想玩好多課外多姿多彩,學校一定俾機會,只怕佢唔夠時間;相反只想讀書不作任何活動,初中老師還會鼓勵鼓勵,高中基本都尊重你選擇。

回覆 月野兔媽媽 的帖子

我女扣門時有見家長, 最後也收了, 我女是外區的

本區B1A自行好少揀上智, 除左隔離愛德的女生。
上智自行, 外區優先不是傳聞, 往年小學有晒紀錄。 因為本區B1A自行唔收, 所以之後的年份小學亦唔會鼓勵B1A去報

上智有約151個學生正在領取綜援或全額書簿津貼,算幾多
佢可能想收其他區家境較好的學生

謝謝各位(emoji)(emoji)‍♀️

10090 發表於 23-2-13 13:38
...

咁都知道?

bananaGi 發表於 23-2-14 10:34
咁都知道?

上智2022年校務報告

綜援 10
全額書簿津貼 86
合符校本財政需要準則 55
------------------------------------------------
總數 151人 / 全校913 (16.5%)

Annual School Report 2021-22 (p.13 22 42)
https://www.htc.edu.hk/pdf/school_plan2022-23/Annual%20School%20Report%202021-22.pdf

10090 發表於 23-2-13 13:38
...
我又無諗家境問題, 一直諗係因為自行先收其他區, 係因為如果自行唔收的話, 到抽獎時就收唔到。

回覆 Poyau 的帖子

你地真係睇得好仔細.....

gigayan 發表於 23-2-14 12:26
我又無諗家境問題, 一直諗係因為自行先收其他區, 係因為如果自行唔收的話, 到抽獎時就收唔到。
家境好或者家庭支援會較多,對學生成績或質素會有較保證?多少有啲影響既。Consider 埋呢點,其實成日話上智DSE成績未算1A,但以佢收既學生計,成績算係咁了,都算係正增值既好學校。

Yanamami 發表於 23-2-14 12:31
家境好或者家庭支援會較多,對學生成績或質素會有較保證?多少有啲影響既。Consider 埋呢點,其實成日話上 ...
無可否認, 家境好, 屋企肯花錢俾學生去補習, 成績又會好D嘅。
不過幾年來我都欣賞學校老師, 只要學生肯問, 老師就肯花自己時間去答, 唔Hea學生的, 呢樣都係佢正增值的原因之一。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊