用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 寶血上智英文書院
樓主: 月野兔媽媽
go

寶血上智英文書院   [複製鏈接]

Babylyly 發表於 23-3-28 18:48
其實公平咩,只係流利英文,科科接近肥,band 2C-3A, 都可以in , 浪費老師時間,浪費band 1A生等候時間。
...

你講緊上智all in 唔公平?
係咪有b2c-3a生搶左你位?

bananaGi 發表於 23-3-28 20:44
你講緊上智all in 唔公平?
係咪有b2c-3a生搶左你位?

Sorry 唔係講上智。

我只係覺得個遊戲玩法,唔好玩。

如果我冇大學學位,你又比我in高層, in 左又唔會請,咁點解唔1 開始set 1 個基本條件..

唔好意思,純係講下感受,冇心得罪

Babylyly 發表於 23-3-28 21:13

無得罪⋯ 唔緊要⋯ 八卦問下姐

Babylyly 發表於 23-3-28 21:13

有個同學家長,揀左一個1c all in, 一間2a 揀人in.

佢b2bc成績, 佢話all in先對佢公平。因為比左機會佢試。

對於All In係咪浪費老師時間同其他考生時間.....maybe.

但我覺得:當年大女揀上智同SPCS.....兩間不同級數都係All In. 上智都算有信心的,覺得有得in係安心。SPCS是高攀的,有得in是去見識、練習。

對於applicant,每個面試機會都很寶貴,都會有所得益,所以真係多謝“俾我一個面試機會”。

Tunghk    發表於 23-3-29 09:40

Babylyly 發表於 23-3-28 20:07
政府工唔係要公開試5 科合格才有得in嗎

我講EO,有學位先申請得,但佢唔會理係咪野雞大學、大學成績考成點,總之中英文要好

10090 發表於 23-3-28 22:51
我講EO,有學位先申請得,但佢唔會理係咪野雞大學、大學成績考成點,總之中英文要好
...

所以all in 意思就是有小6 程度就可以去。不管係咪3D 1A 或4C。

明白了

Babylyly 發表於 23-3-28 18:48
其實公平咩,只係流利英文,科科接近肥,band 2C-3A, 都可以in , 浪費老師時間,浪費band 1A生等候時間。
...

以我在EK看到自行入左上智的家長分享既, 如果非1A, 通常都最少有1B加英文非常好既~^^
咁百貨應百客, 例如如果唔想等, 可以選D shortlist左先有得見既中學~

不過ALL IN 小朋友可以試, 去見識又好, 了個心願又好啦~
我感激學校比個機會我女兒去試~

那天去上智 first in 面試好快手, 轉眼就出返來了, 時間亦分好哂 (交自行表當天已分好了面試時間), 唔駛點等的~
就算2nd in , 說好IN 一小時, 佢55分鐘就出返來了~

有D學校重成績, 例如50% 計成績, 面試只計30或40%, 咁成績好好, INTERVIEW容易緊張, 英文ORAL沒信心既就可以選呢D學校自行。

有D學校成績可能佔少D%, 面試計分佔多D既, 咁口才好, 英文流利但成績未必係最TOP既去到都仲有機會
(上智30%計成績, 40%面試).

也有聽過因為小朋友面試易緊張怕羞, 所以選D 單對單面見的學校, 而非Group in 的.

你小朋友今年小六還是小五啊? 祝大家都順利~

Tunghk 發表於 23-3-29 09:29
以我在EK看到自行入左上智的家長分享既, 如果非1A, 通常都最少有1B加英文非常好既~^^
咁百貨應百客, 例如 ...

小五,男仔。
多謝你詳細分析。好有道理

Babylyly 發表於 23-3-29 08:27
所以all in 意思就是有小6 程度就可以去。不管係咪3D 1A 或4C。

明白了

何必咁偏激?3D1A或4C果啲去in band1中學, 唔係叫高攀,叫白撞。我相信係自行果個階段,家長都會選心儀而又有最大機會取錄既學校,好多學校都係果幾個禮拜in, 時間都好緊逼,唔係可以隨便玩玩下,all in呀?我得閒又去玩下先,咁。

Babylyly 發表於 23-3-29 09:40
小五,男仔。
多謝你詳細分析。好有道理
咁得意... 如果我無記錯寶血係女校喎....

worldcat 發表於 23-3-13 13:12
咁當然係計官津LA。如果拎SFA做對比,級30都可能有機會。

同區官津唔係級一二,自行上智同浪費機會差唔多 ...
如果拎SFA做對比,級30都可能有機會 <--- 真喎,真人真事,識個讀某私小,級名次一定超過30 (成績表無寫),佢自行中上智。上智講明係因為個女仔英文好

Tunghk 發表於 23-3-29 09:29
咁百貨應百客, 例如 ...

上智有冇信心

bananaGi 發表於 23-3-29 18:04
上智有冇信心

聽阿女講, 面試個PART佢有信心, 英文是佢最好個科~
但因為呈2數學失手, 所以唔知成績計分個PART大唔大影響~

如果明天無正選仲有後補位 (因有D人放上智自2)~^^
再唔得我已準備埋大抽獎了..(我已由油尖旺轉返深水埗抽獎, 因為阿女話喜歡上智)
同埋以往有家長分享過, 入過SECOND IN 扣門都大機會D..

希望大家明天都有好消息~

Tunghk 發表於 23-3-30 09:09
聽阿女講, 面試個PART佢有信心, 英文是佢最好個科~
但因為呈2數學失手, 所以唔知成績計分個PART大唔大影響 ...

嘩, 咁你sure win la!!

自行跨區機會都已經大d
你仲有2nd-in!!!  如果佢in完都話易, 都勁啦!
再仲有轉網ssp抽獎
我提早公布, you are in.

bananaGi 發表於 23-3-30 09:28

自行跨區機會都已經大d

不會啦~一日未知結果, 一日不能作準丫~
佢話有信心咋~但唔係覺得易~始終有難度~

還要看成績, 我地呈2大炒左~~所以都係五五波~
如果明天唔見我, 即係衰左啦><

Tunghk 發表於 23-3-30 09:56
不會啦~一日未知結果, 一日不能作準丫~
佢話有信心咋~但唔係覺得易~始終有難度~

希望在明天     

Poyau 發表於 23-3-30 10:34
希望在明天

多謝您~~~~

也祝福今年小6的都有好消息~

bananaGi 發表於 23-3-30 09:28

自行跨區機會都已經大d

收左啦,yeah, 上智收左,謝謝大家

miriam  可唔可以PM報料呢?  發表於 23-3-31 13:08

Tunghk 發表於 23-3-31 09:13
收左啦,yeah, 上智收左,謝謝大家

恭喜     
‹ 上一主題|下一主題