用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 寶血上智英文書院
樓主: 月野兔媽媽
go

寶血上智英文書院  

worldcat 發表於 23-3-13 11:37
如果係SSP小學,機會接近0。每年SSP女仔自行入到上智人數係唔超過5位,多數係0。
佢哋應該會收SSP熱門小學 ...

應該冇咁誇張淨係SFA都唔止5個
不過人哋最後讀唔讀又係另一回事

波頓媽媽 發表於 23-3-13 12:09
應該冇咁誇張淨係SFA都唔止5個
不過人哋最後讀唔讀又係另一回事
咁當然係計官津LA。如果拎SFA做對比,級30都可能有機會。

同區官津唔係級一二,自行上智同浪費機會差唔多。
只係部份家長學生唔想跨區,咪照報等大抽獎。

天空白雲 發表於 23-3-13 11:57
唔超過5個
同區官津基本上級一二先大機會,但級一二又多數會外闖。
但正如網友提醒,SFA除外。

上智自行有51個位,前幾年都有5X位(五十頭)他區學生入讀。
減返甲部 / 跨區位 / 叩門位 / SFA,再預埋B1A~B體藝生,可以計到有幾多自行位畀其他SSP官津學生。
係SSP中學組合下,學校收多啲他區都好過收多啲本區。留返多啲B1A~B學生係大抽獎爭好過。

worldcat 發表於 23-3-13 11:37
如果係SSP小學,機會接近0。每年SSP女仔自行入到上智人數係唔超過5位,多數係0。
佢哋應該會收SSP熱門小學 ...

上智過去幾年疫情下成績回落
對比他區女校跨區吸引力大不如前

2022年 上智 | 油真 | 蕭明 | 聖家
--------------------------------------------------------
中文4+ 63.0% ~67% ~72% 51.4%
英文4+ 71.1% ~71% ~69% 71.4%
數學4+ 81.3% 75.2% ~64% 64.8%
--------------------------------------------------------
CEM4+ 71.8% 71.1% 68.33% 62.5%
通識4+ 68.0% ~71% ~66% 72.1%
主科4+ 70.8% 71.1% 67.75% 64.9%
整體4+ 68.6% 67.8% 67.4% [·]

3322率 94.5% 90.8% 93.6% ~87%

~ 棒形圖數字

上智
School Newsletters
https://www.htc.edu.hk/publications/newsletter.php

Issue 26 (12/2022) (p.2)
https://www.htc.edu.hk/publications/newsletter/issue26.pdf

回覆 波頓媽媽 的帖子

咁如果唔係SFA, 但都是私小 (英文小學)呢?

Celia0001 發表於 23-3-15 15:22
回覆 波頓媽媽 的帖子

咁如果唔係SFA, 但都是私小 (英文小學)呢?

深水埗區? 外區如果有實力都唔洗驚

請問經驗家長第二輪小組討論會用中文定英文討論?
到目前小囡也是冇offer

你講無直資OFFER? 你報了幾間直資?

三間直資,表現一般

回覆 月野兔媽媽 的帖子

今年group interview,英文中文都有

Poyau 發表於 23-3-14 12:38
上智過去幾年疫情下成績回落
對比他區女校跨區吸引力大不如前
現實就係咁。雖然好多人未必應同,但家庭資源會影響基層學生成綪(或者直啲講係低收入家庭)。
正正SSP有唔少呢類家诳,所以點解學校都偏向自行收外區生多於本區生。

本區幾間B1~B2頭中學,DSE成績都跌唔少。

今年in的內容也相對深,但學校好用心in!

月野兔媽媽 發表於 23-3-20 13:27
今年in的內容也相對深,但學校好用心in!

請問面試內容有什麼?

請問上智自行面試?係咪淨係見band 1  生

Babylyly 發表於 23-3-27 21:30
請問上智自行面試?係咪淨係見band 1  生

first in 全見~
不過如果不是B1生, 機會很微~

Tunghk 發表於 23-3-28 10:23
first in 全見~
不過如果不是B1生, 機會很微~

我就係見到好多band 2 甚至band 3 in band 1 中學,原來咁多全in

ekhc    發表於 23-3-29 16:34

Babylyly 發表於 23-3-28 13:07
我就係見到好多band 2 甚至band 3 in band 1 中學,原來咁多全in

非全IN的中學, 通常簡介會有說選幾多人IN的~

所以要知一間中學是否全IN不難..有些在申請須知或申請表上有說明~

有些人怕IN都無得IN會浪費機會, 會選全IN既做自行.
當然有把握, 有成績, 有信心又心儀既另計~

Tunghk 發表於 23-3-28 13:59
非全IN的中學, 通常簡介會有說選幾多人IN的~

所以要知一間中學是否全IN不難..有些在申請須知或申請表上有 ...

其實公平咩,只係流利英文,科科接近肥,band 2C-3A, 都可以in , 浪費老師時間,浪費band 1A生等候時間。
對科科平均高分的學生公平咩

Babylyly 發表於 23-3-28 18:48
其實公平咩,只係流利英文,科科接近肥,band 2C-3A, 都可以in , 浪費老師時間,浪費band 1A生等候時間。
...

其實政府行政主任都係咁,你中英文叻就有得in,話知你其他科肥佬

10090 發表於 23-3-28 19:05
其實政府行政主任都係咁,你中英文叻就有得in,話知你其他科肥佬

政府工唔係要公開試5 科合格才有得in嗎
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊