用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 成績唔好係咪難揾學校
樓主: Clarkie
go

[英國] 成績唔好係咪難揾學校  

beastiebistro 發表於 23-2-18 10:15
有幾樣嘢要考慮:
1. 開呢啲一年制嘅學校唔多,好嘅更係少之又少。入咗要預咗留喺一間未必最滿意嘅學校三年 ...

多謝你嘅意見(emoji) 研究下先(emoji)

wendycyp 發表於 23-2-18 10:58
多謝你嘅意見(emoji) 研究下先(emoji)
歡迎隨時PM 我討論。

Clarkie 發表於 23-2-10 10:44
小兒現在P4, 係本地讀傳統學校, 應該算係神校其中一間。讀得好吃力。成績亦好差。我哋有意等佢讀完小學送佢 ...
其實好多小朋友都好相似,中文差,無信心,沉迷打機我仔剛剛9月就過左英國讀year 7,距自細中文極差,所以應響埋其他科表現,但距對英文有興趣,而且表現良好
所以我都係距p4,p5時計劃比距去英國寄宿,當時都有幾樣考慮,根據重要性排
1)距本人意願(距吾想就無得迫)
2)經濟考慮(基本上寄宿學校收費都差不多)
3)學校規模(人數太少就可能比較悶)
4)寄宿人數比例(同上)
5)學校成積
6)學校位置
手上有d資料就找大大小小升學agent,早兩年又吾可以過去學校參觀,又無大型升學展覽,只能網上找資料加上agent推薦

而家讀左半年,首先吾洗讀中文,對我仔整個學習就變得容易,然後我覺得英國教育比較著重參與,會鼓勵嘗試,所以個仔信心感覺強左
之前都考慮過不如留翻d錢比首期買層樓比距,但讀左半年覺得有機會就應該試下,將來既事就將來再算

bosco329 發表於 23-2-18 18:46
其實好多小朋友都好相似,中文差,無信心,沉迷打機我仔剛剛9月就過左英國讀year 7,距自細中文極差,所以應 ...
其實好多家長好似你咁諗,當有一二佰萬喺手,夠竟留嚟比小朋友將來首期,定攞去放洋留學,我相信好多家長會選擇前者。

都係老土d甘講,錢洗左仲可能搵得翻時間過左就翻吾到轉頭
我諗小朋友讀書時代應該比個最合適既環境距

bosco329 發表於 23-2-20 04:42
...

同意

bosco329 發表於 23-2-18 18:46
其實好多小朋友都好相似,中文差,無信心,沉迷打機我仔剛剛9月就過左英國讀year 7,距自細中文極差,所以應 ...

請問你小朋友依家Y7係讀邊間呢?是prep school嗎?佢有無homesick? exeat week 佢是去homestay?
各方面習慣嗎?和同學相處又如何呢?

我仔依家11歲,今年10月是12歲,照計今年9月應該Y7,但我好唔放心佢咁細個過去。但應該Y7容易考過Y9的。

foxli 發表於 23-2-19 20:17
其實好多家長好似你咁諗,當有一二佰萬喺手,夠竟留嚟比小朋友將來首期,定攞去放洋留學,我相信好多家長會 ...

呢度問既我覺得選擇後者多,當然如果去BK問就一定系前者多。其實除非2百萬夠Full Paid一層樓,否則只夠首期既,我覺得系害左仔女一畢業就欠幾百萬債,人生除左層樓咩都無,非常可憐。

Naughtymom 發表於 23-2-23 07:16
請問你小朋友依家Y7係讀邊間呢?是prep school嗎?佢有無homesick? exeat week 佢是去homestay?
各方面習 ...

距果間吾係prep-school,year 7已經係最細,除左頭兩日有少少吾習慣,之後就樂不思蜀

half term一般同學都係去host family,都無咩問題,
我就拜託朋友照顧個仔,就放心d

上面講到兩日就樂不思蜀,我估好大部分原因係識到朋友,
我仔學校算大校,有接近一千人,而且寄宿率超過九成,所以平日宿舍生活都好熱鬧,就比較易適應

除咗舊錢用嚟買樓定讀書外,最緊要係肯定經濟能力可以供到大學畢業,否則兩頭唔到岸仲慘。
現實聽過兩個case,一個讀hk 私校,屋企生意有問題,小四要轉回津貼學校,無學校收,最後要去寶校讀。一個去英國讀中學,唔適應要回港,原校已無位,只搵到跌一個band 嘅中學收。
我仔都同我講笑咁講過點解唔將去英國讀書嘅錢買層樓俾佢,我嘅答案係:俾佢讀書係我嘅責任,買樓係佢嘅責任,唔關我事。

SIYip 發表於 23-2-24 17:16
除咗舊錢用嚟買樓定讀書外,最緊要係肯定經濟能力可以供到大學畢業,否則兩頭唔到岸仲慘。
現實聽過兩個cas ...

其實另外也可以考慮留香港讀國際學校,又可以用淺D程度keep住中文,如果入到ESF學費都係出國的1/3-1/5,到時便留返舊錢去外國讀大學,香港IS的IB成績都好好。

bosco329 發表於 23-2-20 04:42
...

同意。
同埋係會影響個人青春期成長嘅自信、心態同眼界。見好多係香港讀書冇曬心機嘅小朋友,出國之後主動又投入學校生活,當成績有改善就會加強咗佢嘅信心,成個人活潑成熟咗好多。

我會揀俾錢佢出去讀書

SIYip 發表於 23-2-24 17:16
現實聽過兩個cas ...

唔好話你仔講其實我都唔明點解好多人會話舊錢用嚟俾佢買樓還是出國留學,我有幾個朋友也說同一番說話,其實根本不可以咁様來比較和取捨。十分同意你講俾錢讀書係父母嘅責任,但買樓係佢自己嘅責任。

俾錢讀書係父母嘅責任,買樓係小朋友自己嘅責任。  

beastiebistro 發表於 23-2-10 23:25
盡量試試啦。其實有好多唔錯又全寄宿比例高嘅學校嘅。你都講咗幾間啦,Sherborne Boys,Uppingham,Shrewsb ...

好失落,agent幫我遞了我仔成績表比心儀學校問可否申請,Cheltenham College第一時間reject左,話驚比唔到需要嘅support我仔,同埋成績也不符合要求。你以上所述呢幾間學校,應該間間都排名前過Cheltenham College,即係好大機會就算成功遞表,都唔會考得到。

Naughtymom 發表於 23-5-24 07:17
好失落,agent幫我遞了我仔成績表比心儀學校問可否申請,Cheltenham College第一時間reject左,話驚比唔到 ...

或者試吓無咁popular 嘅學校看看機會

Naughtymom 發表於 23-5-24 07:17
好失落,agent幫我遞了我仔成績表比心儀學校問可否申請,Cheltenham College第一時間reject左,話驚比唔到 ...
我嘅意見始終係唔好靠agent,佢點遞(有冇真係遞...),點解釋跟進完全冇人知。其實你可以自己聯絡學校,自己同佢哋傾,可能結果好唔同。

beastiebistro 發表於 23-5-24 09:22
我嘅意見始終係唔好靠agent,佢點遞(有冇真係遞...),點解釋跟進完全冇人知。其實你可以自己聯絡學校,自 ...

係AA,我覺得咁大間都信得過,因為係同時間幫我問了好幾間學校,有D未回覆,有D就要Ukiset,CC就reject,反而King’s Canterbury 話我可以交報名表。所以我覺得佢應該唔會呃我。

我依家係打算比仔試下考Ukiset,如果成績理想的話,會試下自己再聯絡CC問,但因為我係同時比Agent遞阿仔ADHD和讀障的report,所以明白可能CC真係唔願意考慮我仔。我以為大部分英國學校都不會因為ADHD或者讀障而拒絕小朋友,看來係我狹隘了

Agent有話CC係擔心提供不到足夠support比我仔,你知英國人講嘢,幾婉轉!我覺得係藉口,我仔依家都係正常學校讀書,又唔需要去到特殊學校,其實佢係咪變相歧視我仔,真係好失落

pharaoh 發表於 23-5-24 07:46
或者試吓無咁popular 嘅學校看看機會

請問你有無recommendation呢?我唔想咁快死心,都知道有學校係non selective, 但唔到最後,都唔想行呢一步。

Naughtymom 發表於 23-5-24 09:30
係AA,我覺得咁大間都信得過,因為係同時間幫我問了好幾間學校,有D未回覆,有D就要Ukiset,CC就reject, ...
其實我唔係話agent一定會呃你,不過佢點遞form,點跟進,有冇盡量爭取,會唔會左手交右手(學校話唔得就算,連爭取都冇試)。

KSC係好學校,我認為好過CC,所以有得報係好事,祝好運。

我就唔特別會喺未報明之前同學校講ADHD呢個問題。原因係:
1. 去寄宿,個小朋友係24/7住喺學校,佢哋有責任睇住管理嘅所有學生。但係學校資源係有限嘅,特別係夜晚。一間boarding house頂多一個housemaster加一個matron睇住幾十人,如果有一兩個有咩特別需要佢哋根本冇可能夠人手照顧。一早講明,其實即係一早叫佢reject,連見都冇機會。如果你報嘅時候唔講,佢肯見又pass到interview,咁到時起碼佢哋見咗個小朋友有覺得適合,就算你到時話有SEN問題,佢哋reject嘅機會就細好多喇。

2. 而且你係海外生,唔同local英國學生。有咩依郁問題,佢想叫家長嚟學校接返個仔唔係咁容易,你搵嘅guardian亦未必能夠解決突發問題。佢唔想博都情有可原,未必關歧視嘅事。

3. 以我所知,英國要斷症為SEN,其實要經過好長好嚴謹嘅過程,個report幾十頁紙咁長。相比香港就兒戲得多,求其見吓醫生寫兩隻字就開藥(英國醫/藥分家,醫生唔會靠開藥賺錢)。所以對英國啲學校嚟講,斷咗症嘅SEN係大事。但係有唔少香港斷症嘅SEN學生,其實喺嗰邊根本只算係輕症,甚至唔算。學校唔知就當係一樣,咁佢都要衡量可否應付。

我都係建議:
1. 你自己報名,或者心儀嘅學校自己email去陳詞。
2. 報名時先唔好講有SEN需求,過咗interview,收咗offer先慢慢同學校講。(其實大部份學校收咗之後都有好多文件要填,到時啲文件都會問有冇SEN需要,到時先講都未遲)
3. 考唔考UKISET係你嘅決定。如果有學校要求咁考係正常,但係諗住考咗先,用成績嚟博學校收就未必係明智。一嚟真係唔係間間學校都用UKISET,就算有都未必睇。二嚟你都唔知考成點,可能搞完一大輪,考得唔算特別好,又幫唔到(咁到時你會唔會逼小朋友再考過呢?)

當然全部都係我個人睇法。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊