用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 成績唔好係咪難揾學校
樓主: Clarkie
go

[英國] 成績唔好係咪難揾學校   [複製鏈接]

Naughtymom 發表於 23-2-10 15:52
我仔學校係一條龍直資,所以中學係百分百收返小學學生。所以在升中方面,其實壓力不大。但正正又因為呢個 ...

//舊錢等佢長大搵唔到食都可以幫到佢//

你在佢身上掛上一百個大餅,佢日日有得食,總有一天會食哂,會肚餓,留舊錢不如提供適合的教育。教育好重要,你能助佢在學術和知識方面成長,到時佢會識自己搵食。

家長,唔好擔心太多,先睇清楚孩子出國升學意願,再計清楚條數,得就去,唔得就推後出國時間。我唔富貴,想當年送孩子出國時,金錢上是掹掹緊,但都無問題。因為唔富有,反而我孩兒讀書好比心機,讀得很好,在生活上又學懂慳錢,見到佢成長了!你和孩子都得架,好好計劃吧!

beastiebistro 發表於 23-2-10 18:22
"低年級重要幫高件級做野(如擦鞋), 高年級可以叫低年級幫手做野(我聽朋友講傳統學校係咁)。"

呢樣我讀書嘅 ...

我明白吖。我當然好希望佢去感受傳統寄宿學校生活啦。但我仔同你仔爭十萬八千里吖。好嘅傳統寄宿學校根本輪唔到佢入。難到為寄宿而去寄宿嗎?相信佢能力範圍考到嘅學校都唔慌可以帶比佢傳統寄宿生活lor

Naughtymom 發表於 23-2-10 23:10
我明白吖。我當然好希望佢去感受傳統寄宿學校生活啦。但我仔同你仔爭十萬八千里吖。好嘅傳統寄宿學校根本 ...

咁又唔係咁講嘅, 一間學校嘅好與壞, 能唔能夠令小朋友成長絕對唔係淨係講排名同成績,我絕對相信你用心去搵同了解,一定搵到一間可能成績唔算標青,但係一樣可以令阿仔成長同進步嘅學校。

我明白吖。我當然好希望佢去感受傳統寄宿學校生活啦。但我仔同你仔爭十萬八千里吖。好嘅傳統寄宿學校根本 ...
盡量試試啦。其實有好多唔錯又全寄宿比例高嘅學校嘅。你都講咗幾間啦,Sherborne Boys,Uppingham,Shrewsbury。仲有Stowe,Repton,Canford,Christ's Hospital,Malvern等等都係全寄宿比例高嘅學校,又相對入學要求冇咁高。呢啲學校都會俾到傳統寄宿體驗。

mama530 發表於 23-2-10 23:21
咁又唔係咁講嘅, 一間學校嘅好與壞, 能唔能夠令小朋友成長絕對唔係淨係講排名同成績,我絕對相信你用心去 ...
感謝你鼓勵吖,係佢成長路上,我經常覺得沮喪,失望,好需要正能量,再爬起身,繼續陪佢前進。

beastiebistro 發表於 23-2-10 23:25
盡量試試啦。其實有好多唔錯又全寄宿比例高嘅學校嘅。你都講咗幾間啦,Sherborne Boys,Uppingham,Shrewsb ...
及時雨,感謝你時時在EK上俾意見家長。我的確係需要知道多D不同學校選擇。好擔心選錯。感謝你!日後還有好多好多地方需要向你討教。

Naughtymom 發表於 23-2-14 09:23
及時雨,感謝你時時在EK上俾意見家長。我的確係需要知道多D不同學校選擇。好擔心選錯。感謝你!日後還有好 ...
唔好客氣呀。隨時歡迎PM我㗎

我仔現在中二,成日發夢咁,成績好差,中文簡直係重災區,做咩都無心機。
我高小已經想同佢報英國寄宿學校,但老公好反對。佢擔心呀仔身型細粒,份人又唔醒目去寄宿會俾人bully。 佢本身係小學嘅時候已經有俾人bully,升咗中學之後好咗好多,有幾個好朋友。所以老公唔想仔出國。
但講真,中文咁差,留係香港讀書都唔係辦法,不過同你一樣擔心,咁嘅成績表,點考到好嘅寄宿學校呢(emoji)

四隻貓 發表於 23-2-16 13:58
我仔現在中二,成日發夢咁,成績好差,中文簡直係重災區,做咩都無心機。
我高小已經想同佢報英國寄宿學校 ...

中文差就快啲轉航道,唔好留Dse了。
睇下轉國際定 出國。 依家中二已下學期了,快啲認真諗

回覆 Naughtymom 的帖子

好多港生用一至兩年時間上專科考英國私校. 頂尖的要三年. 如果現在五年級, 英文好, 花點時間改進數學便可. 兩年後考year 9.

girl2016 發表於 23-2-16 22:58
中文差就快啲轉航道,唔好留Dse了。
睇下轉國際定 出國。 依家中二已下學期了,快啲認真諗
...

係呀,都打算轉ALevel 。
本身係IB , 但佢應該頂唔住IB 中文。

年尾都要開始搵學校。我係咪應該找個數學補習等佢數學好啲去考英國學校?

四隻貓 發表於 23-2-17 08:47

如果打算23年9月開學,暑假前要開始搵學校,好D嘅學校好早冇位甚至要早一丶兩年報名。
參考AA 個Top Sch Week就係面試高峰期(9月?唔記得),10月底到11月考入學試,聖誕前後有result。

etoile 發表於 23-2-17 09:40
如果打算23年9月開學,暑假前要開始搵學校,好D嘅學校好早冇位甚至要早一丶兩年報名。
參考AA 個Top Sch W ...
你意思是24年9月開學?我覺得24年9月,現在開始揾資料,看看入學 requirement, 例如有些必需 UKiset ,考定,待九月報學校用。

四隻貓 發表於 23-2-17 08:47
時間有啲尷尬喇。英國學校入學睇年齡,唔係睇你喺香港讀到form幾。入學嗰年9月1日足13歲入Year 9(等於中三),足十四歲入Year 10,如此類推。如果你仔而家中二,即係應該已經14歲,到今年(2023年)9月1日可能已經足15歲。
如果9月1未夠15歲,可以揾學校入Year 10。但係year 10唔係主要收生年,位唔會多。好少少嘅學校都唔會到呢個時候仲未fill晒,所以唯有勉強試吓去而家剩低仲有位嘅學校。

如果9月1足咗15歲,或者諗住讀完中三先去(希望有多一年時間揾間好啲嘅學校)仲麻煩,因為計年齡應該入year 11,但Year 11直頭唔係收生年,一般學校都唔收(因為該年要考GCSE)。咁就得返有一年制GCSE讀嘅小貓三幾間學校揀。

唔想咁就唯有讀完中四,足16歲未夠17歲入Year 12。雖然話如果係咁就仲有兩年,不過而家要做定功課揀定學校準備報架喇。而且重要捱多兩年中文。

beastiebistro 發表於 23-2-17 10:06
時間有啲尷尬喇。英國學校入學睇年齡,唔係睇你喺香港讀到form幾。入學嗰年9月1日足13歲入Year 9(等於中三 ...

咁不如等佢係香港考埋IGCSE先走。即係考UK 嘅Year 12。到時發咗育個人高大左,去寄宿我老公會安心啲。
呢兩年盡補中文,希望佢捱到IGCSE 中文合格

fefemom 發表於 23-2-17 09:48
你意思是24年9月開學?我覺得24年9月,現在開始揾資料,看看入學 requirement, 例如有些必需 UKiset ,考定 ...

你啱,我係指出年24年9月入學。
而家開始搵資料差唔多, 有心儀學校就問咗先。我試過有間學校8月尾已經同我講冇位。

四隻貓 發表於 23-2-17 12:02
咁不如等佢係香港考埋IGCSE先走。即係考UK 嘅Year 12。到時發咗育個人高大左,去寄宿我老公會安心啲。
呢 ...
我相信而家for你個仔,咁係時間上最合理嘅安排。你亦有空間揾料做功課揀學校。祝好運。
關於英國升學有咩想討論,歡迎你PM我。

四隻貓 發表於 23-2-17 12:02
呢 ...

我大仔今年考IGCSE, 中文考「中文二語」。由細到大阿仔都極討厭中文,成績亦自然唔會好,如果學校可俾你小朋友IGCSE 時選中文二語,其實唔算好難,你預先睇下syllabus 個範圍,考來考去其實都係個堆topics 入面嘅嘢,而當中多嘢係可以預備,要保合格應該不是太大問題。

至於考sixth form, 因為到時係讀A level 課程了,所以大部分學校除了考英文,數學之外,都會考subject papers, 即你預算A level 讀咩科就考嗰啲卷。如果你小朋友讀開IGCSE其實我覺得有啲優勢,因為出卷題目都同GCSE 差唔多,對佢來講可能會熟悉一些。

beastiebistro 發表於 23-2-17 10:06
時間有啲尷尬喇。英國學校入學睇年齡,唔係睇你喺香港讀到form幾。入學嗰年9月1日足13歲入Year 9(等於中三 ...

其實一年制GCSE會唔會好辛苦?如果year 11過去,讀幾個月就要考試,要適應新環境又要應付考試,時間好似好緊迫。

wendycyp 發表於 23-2-18 09:41
其實一年制GCSE會唔會好辛苦?如果year 11過去,讀幾個月就要考試,要適應新環境又要應付考試,時間好似好 ...
有幾樣嘢要考慮:
1. 開呢啲一年制嘅學校唔多,好嘅更係少之又少。入咗要預咗留喺一間未必最滿意嘅學校三年。

2. 一年制GCSE通常係讀5-6科(正常GCSE學生係讀8-10科),讀少啲有咗應付課程,但係影響將來選擇。例如冇讀某科,變咗A level唔俾揀嚟讀。少科亦令想轉更好學校有難度。

3. 搞呢啲一年制GCSE嘅學校好多係國際學校,或者傳統學校嘅國際部,體驗同傳統寄宿學校有出入,同學亦都多係非英國本土學生。

4. 當然亦有時間緊逼嘅問題。其實讀得幾個月就要考試。如果本身學生能力高嘅,不如讀埋中四直入Y12(lower sixth)。如果學生本身能力喺香港應負唔嚟,咁得幾個月準備又真係可能好吃力。我就認為係兩頭唔到岸選擇。

當然係我個人意見。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊