用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教一下有邊間英中多課外活動,不太多功課? ...
go

請教一下有邊間英中多課外活動,不太多功課? [複製鏈接]

如題想提前了解多課外活動英中B1九龍/新界地區
男生活潑,多說話,有妹妹跟尾唔係好熟中學玩法唔知同小學一唔一樣會加分或者比較易收
希望有經驗分享一下

0    0    0    0

中學,唔會有兄姊有分加。主要睇番小朋友自身成績。

1024yyl 發表於 23-2-9 14:09
男生活潑,多說話,有妹妹跟尾唔係好熟中學玩法唔知同小學一 ...
中學派位會根據小學 五年級下學期最後一次 和 六年級時 頭兩次考試的成績作為分 band 1 / 2 / 3 抽學校。 希望答到你。

1024yyl 發表於 23-2-9 14:09
男生活潑,多說話,有妹妹跟尾唔係好熟中學玩法唔知同小學一 ...

你心目中想個仔一星期有幾多日參加課外活動?

家長要研究多少少先再諗呢個問題喎!
1. 呈分排名決定 banding,五年級同六年級成績 3 次考試。考幾多個 A / 9X 分都唔一定係 band 1。呢個你可以爬文仔細研究。
2. 自行只可以揀兩間。通常自行學校會有自己套標準,有啲學校 舊生、siblings、屬校 (e.g. 東華/保良局小學讀東華/保良局中學) 會加分。

咁所以你要知道自己水平先可以再諗多活動少活動嘅中學,如果唔好彩 banding 低,咁幾多活動都唔係重點了。

除咗最出名嗰幾間男校之外,應該無乜學校符合到樓主嘅要求

hiuching8 發表於 23-2-21 06:54
除咗最出名嗰幾間男校之外,應該無乜學校符合到樓主嘅要求

男校不代表無功課 是好多功課加Project又要求備課 IS 上到中學 一樣無得hea

綜合以上意見,調整一下思維,小學都仲有活動教學,一到中學就要開行turbo,對中學冇咩概念,以前讀書冇諗太多,依家要重新再認識

以大家認知,直資中學和官津中學分別在那?

1024yyl 發表於 23-2-21 08:47
以大家認知,直資中學和官津中學分別在那?

直資多啲活動,多啲錢做宣傳,所以普遍家長鍾意,但直資老師同學生流失率都大

hiuching8 發表於 23-2-21 13:05
直資多啲活動,多啲錢做宣傳,所以普遍家長鍾意,但直資老師同學生流失率都大
...

而家津校老師學生流失率唔低過直資

有女津校一級走左20%學生
‹ 上一主題|下一主題