用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 仔仔係學校同小朋友起衝突
發新帖回覆
go

仔仔係學校同小朋友起衝突 [複製鏈接]

仔仔K1插班到新學校,上午返學變成要下午返學,時不時會講肚餓眼瞓,近日老師反應,仔仔係學校會出手,有時同學攞著佢嘅嘢,就會好大反應,物權也比較重。我地係屋企都有很嚴肅教育,唔可以出手打人,有嘢就搵老師反應,有時候同學都係唔小心坐妳的位置並無惡意。仔仔平日都有社交,同小朋友玩得幾好,很少起衝突,也從來唔會主動打人。但是遇到有些小朋友搶嘢同埋先出手,我仔就會強烈反擊,通常會比較重手。
       今晚班主任電話講,這個係行為問題,我聽到尼個詞,有的驚,很嚴重哽。
       班主任也話係另一個小朋友都有唔啱,但是我仔就反擊特別厲害。梗樣唔可以,話要係屋企嚴肅教育的同時,需要一定的懲罰,比如唔可以玩玩具,原本可以玩半小時玩具,就變成玩五分鐘,俾佢知道,做錯要負責會有懲罰。我都同意老師所講。
       不過仔仔梗樣,我都幾頭痛,係度請教一下有經驗的媽咪同朋友,點樣可以有效管教,多謝大家
   1    0    0    0

又肚餓又眼訓自然情緒管理係差d
開學到而家都未tune 到作息時間?

JOJOstq 發表於 23-2-7 18:31
仔仔K1插班到新學校,上午返學變成要下午返學,時不時會講肚餓眼瞓,近日老師反應,仔仔係學校會出手,有時 ...

如果罰下就攪掂,做父母太容易了,佢跟本唔識處理這種情況,你愈惡佢咪愈學咗你個情緒,多數罰完聽日又唔記得。
所以要教番佢同令佢習慣正確反應,引導下佢從便人角度稔,平時role play/扮公仔玩學下處理不同情況,繪本用故事又引導下,約play date玩之後討論下點處理conflicts,參加下遊戲小組等,佢一做得啱就大力讚「頭先xx攞你玩具你都冇嬲好大方喎」,由經驗中學習。

giver    發表於 23-3-8 23:53

首先調節返作息時先吧,太眼瞓小朋友一定發脾氣吧

習慣咗未呀

小朋友眼瞓通常都好易發脾氣

眼瞓就真係要俾佢瞓,你想吓大人眼瞓一樣會好炆

細路仔眼訓真係唔講得笑,而且新學校可能驚或者未適應,有偏激情緒都唔出奇,希望小朋友盡快適應,享受校園生活啦

sc777 發表於 23-2-8 09:17
又肚餓又眼訓自然情緒管理係差d
開學到而家都未tune 到作息時間?

依家好好多了,老師唔再提過,可能適應著,小朋友都唔容易,不過依家我地幼稚園重未恢復差點,小朋友話肚餓,學校話教育局未開放茶點

coffee2046 發表於 23-3-8 15:45
細路仔眼訓真係唔講得笑,而且新學校可能驚或者未適應,有偏激情緒都唔出奇,希望小朋友盡快適應,享受校園 ...

多謝你,我都覺得係情緒因素多啲,依家再唔反應過有呢個問題了。小朋友都成長著

JOJOstq 發表於 23-3-8 15:49
依家好好多了,老師唔再提過,可能適應著,小朋友都唔容易,不過依家我地幼稚園重未恢復差點,小 ...

慢慢就會同其他小朋友熟絡,可以帶紙包奶飲嗎

即時更新,今日第一次去學校觀課,才發覺,原來仔仔的同桌尼個有衝突小朋友係類似ASD,全程無法安靜下來,必須有一位老師或yy睇住,四維衝撞,會搶野。我才知道點解我仔仔點解會有梗大反應。仔仔可能遇到這樣的情況,一開始不知道點樣處理。但係班主任從頭到尾都只是話尼個小朋友只是有的活躍,但就可以話我仔仔系行為問題。我覺得有的唔公平。同埋之後仔仔就沒有再發生尼些事件。但係會經常話,xx小朋友唔乖,四圍走。原來係真的。

同埋妳位小朋友好高大,完全唔似K1小朋友,唔明點解學校和老師在我仔剛剛入校適應時候就俾佢更大挑戰。雖然對妳個小朋友都明白其中艱難不易。但係老師從頭到尾弱化妳個信息好懷疑係唔係關係戶入校。我再考慮明天再聯絡班主任。你件事讓我心緊兩個月,直到觀課,我才明白。請問大家覺得我需要再跟老師或著學校溝通嗎?依家仔仔成日話xx小朋友四圍走,搞亂老師野,好嘈。唔知會唔會影響仔仔個上課。

回覆樓主:

果位同學是ASD淨ADHD?是否關係戶入校唔係重點,因為學校理應都會特別處理這類學童。你説給你仔仔咁大挑戰,你仔仔坐佢隔離嗎?有否跟其他幾位同樣坐那位同學隔離既同學家長傾過?聽你之前説,話仔仔近期已經好好多,我估你仔仔已經感受到那位同學既特別,而已經自我調節同適應。有冇需要同學校溝通?咁應該問下自己仔仔適應後有冇影響到自己聽書。如果冇,就盡量體諒一下那位同學,畢竟學校,尤其那位家長都唔易。如果有,就需要同校方聯絡,搵辦法解決。

我把尼位小朋友個行為表現資訊了我一位兒童心理學的朋友,佢話SEN的可能性大。同埋話我知香港是融合教育,就是會讓一些相對比較特殊的同學一起上課。仔仔是坐隔離,我也問了同課桌小朋友媽咪,也話女女成日話有呢位小朋友四圍走。我仔仔好似已經適應著,仲話呢位小朋友都有「少少」乖嘅(一種老師語氣)特別可愛。我也很欣慰,如果真的會有這樣的經歷,我都會話仔仔知,請他多多照顧這位小朋友,體諒他很多時候係自己控制唔到。增加仔仔同情能力。多謝你的建議。

sen小朋友基本上同班一定有一個我覺得,只要佢冇傷害人算好了

JOJOstq 發表於 23-3-18 22:12
我把尼位小朋友個行為表現資訊了我一位兒童心理學的朋友,佢話SEN的可能性大。同埋話我知香港是融合教育, ...

加油,sen小朋友到小學都唔少,提早學習保護自己都係好事
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊