用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Drop科問題
go

Drop科問題 [複製鏈接]

Drop科普遍嗎,亞囡7科同我講想drop一科,但系我又擔心2024年best5吾計LS, 甘即係得5科,一科失手就無得救了
   2    0    0    0

angiehouse 發表於 23-2-7 08:49
Drop科普遍嗎,亞囡7科同我講想drop一科,但系我又擔心2024年best5吾計LS, 甘即係得5科,一科失手就無得救 ...

其實都多人drop, 但最大問題唔係普唔普遍, 係你女有冇信心將drop 左果科的時間, 考好其他5/6科...

mimi1102 發表於 23-2-7 10:02
其實都多人drop, 但最大問題唔係普唔普遍, 係你女有冇信心將drop 左果科的時間, 考好其他5/6科...
...

明白,弱弱一問,有d大學睇best6, 甘得5科?

angiehouse 發表於 23-2-7 10:30
明白,弱弱一問,有d大學睇best6, 甘得5科?
所以, 你女都要考慮埋將來想讀邊科, 就算同一間大學, 每科的要求都唔同.
我女曾經都有考慮過DROP 科, 最後平衡過各方面之後, 最後冇DROP

Drop科普遍嗎,亞囡7科同我講想drop一科,但系我又擔心2024年best5吾計LS, 甘即係得5科,一科失手就無得救 ...

大學學科好一係計Best 5 , 一係計best 6,drop 咗得5科,有冇信心5科全4或以上?起碼8大一定收。高分嘅科就要好努力了,仲要全部都唔好失手。

佢想 drop 邊一科同埋大學想讀邊類科目呀?

YolandaTam 發表於 23-2-7 13:39
佢想 drop 邊一科同埋大學想讀邊類科目呀?

想drop地理,大學target藝術設計或econ, 尼两科比較好成績,中英數一般,都系band1中學既,希望入到中港大或Poly啦,佢話VA用左佢好多時間

angiehouse 發表於 23-2-7 15:49
想drop地理,大學target藝術設計或econ, 尼两科比較好成績,中英數一般,都系band1中學既,希望入到中港大 ...

咁樣我支持佢 drop 地理喎。原因係:
1)地理係好難攞到 5 或以上嘅 (我女有中學同學入咗港大精算,照計係讀到書嘅人,佢 drop 咗 physics,補埋習, 地理都係得 4)。
2)以年輕人想讀嗰兩科嚟講,地理無特別着數;反而如果讀少一科,英文或者數學落多啲功夫會更好。

但其實,drop VA 都係另一個可以諗嘅方向(除非年輕人真係極喜歡呢科)。原因係:
1)比起有得背嘅地理,VA 太主觀,更難攞好 grade。我女有中同花咗三年時間,日做夜做,結果得個 2
2)據我所知,考設計系唔需要讀過 VA, 只要你做到個作品,考官認為你有才華就可以了。

YolandaTam 發表於 23-2-7 16:46
咁樣我支持佢 drop 地理喎。原因係:
1)地理係好難攞到 5 或以上嘅 (我女有中學同學入咗港大精算,照計 ...

多謝您意見,我女勁中意VA, Eco又幾好成績,我估佢心目中系drop地理,會同佢傾下

angiehouse 發表於 23-2-7 16:49
多謝您意見,我女勁中意VA, Eco又幾好成績,我估佢心目中系drop地理,會同佢傾下
...

Econ當然唔好 drop,呢科冇地理咁難攞好 Grade ,只要明白,小心做題就可以。
難得佢鍾意 VA ,一樣唔好 drop
支持你哋,加油

YolandaTam 發表於 23-2-7 16:53
Econ當然唔好 drop,呢科冇地理咁難攞好 Grade ,只要明白,小心做題就可以。
難得佢鍾意 VA ,一樣唔好 d ...

多謝多謝

angiehouse 發表於 23-2-7 15:49
想drop地理,大學target藝術設計或econ, 尼两科比較好成績,中英數一般,都系band1中學既,希望入到中港大 ...

2022收生分數for your information :

CU Fine Art best 5 M分25
CU BBAbest 5 M分 23

BU VA 英文+best 4 平均收分24.28
BU 商業best 6 平均收分21.9

Poly U design best 5 平均收分20.4

HKU BBA best 6 LQ35 英文&數x1.5

cityU 商科 best 6 M分24~27

gracelam 發表於 23-2-7 17:05

2022收生分數for your information :

都覺得Art要好高分,CU重要100個先選2個

angiehouse 發表於 23-2-7 17:08

Poly u design 都出名,盡力考好每一科,加油!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-2-7 17:13
Poly u design 都出名,盡力考好每一科,加油!

謝謝

angiehouse 發表於 23-2-7 17:08

BU嘅AVA,有朋友17分入到,家長估計會係interview in得好。

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibr ... _as_at_20211216.pdf

睇返考評局2022年DSE的報考數據,4C+2X 的人係佔多數。所以,以往drop 科的情況比較普遍。

但是2024年DSE 通識轉公社科,即是少了1個Core, 所以我覺得好似讀3X 會穩陣啲。因為大學收生,計入學分數的formula 間間大學或學科都有分別, 讀第3個選修科可能有分加。
例如:HKU BBA 的Scoring formula:
1.5xEng+1.5xMath+Best4 Subjects + 0.2 x 7th Best Subject (if applicable)

https://admissions.hku.hk/sites/ ... 20Scores%202022.pdf

https://admissions.hku.hk/sites/ ... issions%20Score.pdf

至於2024DSE 的大學收生要求,最少2X. 所以如果讀2X都係ok.

https://www.hkacmgm.org/wp-conte ... C-funded_220228.pdf

所以如果暫時都係應付到3X, 就應該繼續讀。留意大學公佈最新的收生安排再決定。
‹ 上一主題|下一主題