用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才算是活動教學嗎?
go

優才算是活動教學嗎? [複製鏈接]

如題
   3    0    0    0

yancb 發表於 23-2-6 12:08
如題

不算。

回覆 yancb 的帖子

我覺得算活動教學。當然不會每堂都活動。舉例:中文課,教西遊記時,會分組演短劇,扮課文中的角色。
英文課,做手工,設計自己間店舖,學零售英文。
常識課,新聞分享。
經常用iPad 做問答比賽。

回覆 AgapePa 的帖子

想問下每星期嘅才華班係有2堂嗎? 可唔可以分享一下平時的功課量多唔多,擔心小朋友會做到夜一夜

回覆 Y852741963 的帖子

才華班是每星期兩個下午,每人兩個才華班。功課量唔多,有D新老師唔知道,俾多左功課就會有家長出聲。

謝謝分享
想問多少少,才華班駛唔駛俾錢架?同埋雜費大概幾多錢呢?

才華班只需要交材料費,和自費買用具。Eg. 長笛班,自己買笛。烹飪班要交食材費。
除了才華班,高小還有課外音樂班(要考8級),部分班要交導師費。
(才華班的樂器班是免費),
還有課後資優班(英、數、科、中史….),也是免費。
雜費唔多,必需要交的約幾百一年(例如:旅行,PTA會費….)
其他都是自由選擇,例如:校外考試費(GAPSK, PISA, Cambridge)和比賽費。

AgapePa 發表於 23-2-7 17:00

才華班只需要交材料費,和自費買用具。Eg. 長笛班,自己買笛。烹飪班要交食材費。 ...

想問下你知唔知優才著唔著重教傳統英文嘅文法?一話好似外國人學英文咁一路寫文一路學文法有錯就改?(即靠睇書)

回覆 celinechan117 的帖子

以前用美國本土教科書,用第一語言方法教英文,不太重文法。近幾年轉了牛津書,(很多學校都用呢本),牛津有兩本,其中一本是專教文法。
另外有自編的英文教材和故事書。

AgapePa 發表於 23-2-12 01:05
回覆 celinechan117 的帖子

以前用美國本土教科書,用第一語言方法教英文,不太重文法。近幾年轉了牛津書 ...

thank you

AgapePa 發表於 23-2-7 15:02

才華班是每星期兩個下午,每人兩個才華班。功課量唔多,有D新老師唔知道,俾多左 ...

唔好意思,想請問下一般黎講,家長們多唔多投訴嫁?

我小朋友讀緊果間廁所污糟少少,家長都寫好多字投訴,好怪獸

AgapePa 發表於 23-2-7 09:56

我覺得算活動教學。當然不會每堂都活動。舉例:中文課,教西遊記時,會分組演短劇,扮 ...

咁幾好(emoji)(emoji)wo 唔會好悶咁純聽書

謝謝你分享啊
請問中英數教得深唔深嫁?
係咪小一開學已經用小二書?
係咪如果冇個個月寫求位信就冇可能call waiting入到?

中文是正常深淺,小一用小一書。大路中文課本。另加校本課程,教文言文,成語等。英文改用牛津書後,有人覺得深左。都係小一用小一書。
校本教材就比較多深字,故事書亦都轉深左。
數學就教快半年,一個月教完小一上學期,第二個月即刻開始小一下學期書,小一下學期用小二上學期書。
近兩年教局改數學課程要求,高小又調番慢D,教番教局新要求。

優才一向強調家校合作,學校唔係高高在上,有好多溝通渠道,家長好多方面都有反映意見,其實唔算投訴。

AgapePa 發表於 23-2-13 15:12

中文是正常深淺,小一用小一書。大路中文課本。另加校本課程,教文言文,成語等。英文 ...

請問,GT會教英文數嗎?

回覆 piglover 的帖子

GT 是中文小學,用中文教數,但小六下學期,用中一書,用英文教數學。

celinechan117 發表於 23-2-12 00:50
想問下你知唔知優才著唔著重教傳統英文嘅文法?一話好似外國人學英文咁一路寫文一路學文法有錯就改?(即靠 ...

我反而覺得優才英文唔似傳統小學咁教,係一個一個topic咁教,eg 呢個chapter教天氣,順便教埋grammar和vocabulary

我聽朋友講官津小學都係一個chapter教simple present tense,一個chapter教articles咁教

Y852741963 發表於 23-2-7 14:47

想問下每星期嘅才華班係有2堂嗎? 可唔可以分享一下平時的功課量多唔多, ...

功課量合理,我阿仔小一可以自己完成大部分功課。我兩公婆返屋企同佢跟完功課後,仲有時間睇書/玩board game

AgapePa 發表於 23-2-13 15:12
近兩年教局改數學課程要求,高小又調番慢D,教番教局新要求。

高小教中學數??
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊