用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文考試好差, 點補好? (大角咀/奧運/太子/旺角) ...
go

小一英文考試好差, 點補好? (大角咀/奧運/太子/旺角) [複製鏈接]

私人補習定補習社嘅英文course好? 大家有無好介紹?

有無家長嘅小朋友經歷過有唔好變好?
   2    0    0    0

係咪幼稚園happy school無打底?我女試過,happy school 升小一英文唔合格,後來請左私補單對單執phonic,grammar,小三開始追到

可能我太放任
幼稚園無任何外補
加上疫情疏於學習狀態

我睇佢學校教佢嘅嘢唔深又易理解
但再教佢又教極唔知點解佢唔入腦

唔知邊度出問題

mrstomato 發表於 23-2-7 00:29
可能我太放任
幼稚園無任何外補
加上疫情疏於學習狀態

你間小學英文太深?

幼稚園Happy school? 我仔以前讀SC冇外補,小一英文食老本冇温習考試都有9x分,但阿女Happy school升小一就中伏,我估你小朋友係冇grammar底,所以應付唔到

Pronouns, Verb to be 及 Preposition 呢d掌唔掌握到?

可以由小開始讀Cambridge, 可能成效未必即刻有, 但之後英文程度唔會差

你或你伴侶英文程度如何?有冇係家裡幫手內補英文?

語文係長時間作戰
戰鬥力強的小朋友,日日都幾個小時課外英語環境
一個星期一個小時補習效果當然遠遠不如那些一個星期20小時英語環境

培養小朋友睇書先係辦法
之後小朋友就會自動波日日睇一兩個小時書本
效果遠比補習好得多

同意樓上,語文要浸。從小就英文兒歌、英文卡通、英文故事,參加英文朗誦,玩英文課外活動(YMCA,耀中,澳洲國際學校都有週末興趣班),要製造語境。補文法既班衹係治標不治本,用黎急救或者可以。

piglover 發表於 23-2-7 01:09
你間小學英文太深?
唔深, 但佢硬係唔入腦咁

hugub 發表於 23-2-7 09:39
幼稚園Happy school? 我仔以前讀SC冇外補,小一英文食老本冇温習考試都有9x分,但阿女Happy school升小一就 ...
掌握唔到,
老師留意到佢逐題做又可以啱好多, e.g.上堂答問題

但做功課, 測驗, 考試, 面對好多題, 佢就亂晒咁

minichong28 發表於 23-2-7 10:28
可以由小開始讀Cambridge, 可能成效未必即刻有, 但之後英文程度唔會差
我諗緊呢啲, 但係小朋友會唔會聯繫唔到學校嘅課程...  融會同應用唔到喺考試
程度上同學校同唔同步㗎?

Azzurro 發表於 23-2-7 14:26
你或你伴侶英文程度如何?有冇係家裡幫手內補英文?

語文係長時間作戰
謝謝你, 我英文程度有限公司 會考高考只係剛合格嗰種
自己又唔鍾意睇書

所以教小朋友對我都好大挑戰
默書測驗考試有幫佢溫習, 但總係拉牛上樹咁.  好多時都唔明點解好簡單嘅理論, 佢都唔理解到
回想自己細個...照返書嘅例子去理解課程, 好多嘢都好易明, 都係自己溫, 宜家個仔有我幫佢手溫佢都搞到咁, 我理解唔到佢嘅情況又唔知點幫到佢

Yanamami 發表於 23-2-8 14:52
同意樓上,語文要浸。從小就英文兒歌、英文卡通、英文故事,參加英文朗誦,玩英文課外活動(YMCA,耀中,澳 ...
好, 我試下呢個方向

謝謝意見

我介紹一本grammar補充比你,裡面解釋得好詳細,你睇完再教

https://www.cavesbooks.com.tw/ec/books_prod_content2.aspx?shopid=wsp20121212140137955&gid=gds20131110024748irt

mrstomato 發表於 23-2-17 14:34
好, 我試下呢個方向

謝謝意見

如果你要快操成績。可以搵專補你小朋友學校的補習社。
如果你要補底,就要用時間去浸。

mrstomato 發表於 23-2-17 14:28
我諗緊呢啲, 但係小朋友會唔會聯繫唔到學校嘅課程...  融會同應用唔到喺考試
程度上同學校同唔同步㗎?
...

所以我話唔係即時有效喔

想快啲跟到學校進度,最好搵專補自己學校既補習社,操卷操得多會熟習題型。就算學Cambridge 都係操卷,操得多就會識做。

中長線都係多做練習,記下grammar規則,例如見到咩情況用咩tenses, a/an/the。

長線要多閱讀、多作文,運用得多會習慣個grammar模式,以及會儲到多啲英文生字。

mrstomato 發表於 23-2-17 14:33
謝謝你, 我英文程度有限公司 會考高考只係剛合格嗰種
自己又唔鍾意睇書

你英語及格已經很好,完全夠幫助小朋友。我也是A Level D
我小朋友因為經常睇書,所以冇補習(幼稚園時期有補習學拼音)

以下是一些小朋友自學的建議
語法
https://www.aliexpress.com/item/1005002018706830.html
English Grammar in Use,分高中低版本,我評估過小一用初級是可行的,容易使用
一天做一個練習,難度不高

詞彙
https://www.cambridge.es/en/catalogue/grammar-vocabulary-and-pronunciation/vocabulary/english-vocabulary-in-use2

聽力
youtube peppa pig 只能睇英語版本

閱讀
多去圖書館一起睇書,你睇書的話,小朋友會受到感染
你睇電話的話,小朋友自然會感受到不同步
要讓小朋友喜歡看書,首先要自己喜歡看書,己所不欲勿施於人!(真心話)

對話
去中產屋苑附近的遊樂場,主要你同小朋友全英語對話,好多其他小朋友,不論香港人還是外國人,自然會跟著全英語和你小朋友對話
你就可以功成身退
‹ 上一主題|下一主題