用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多謝
樓主: rabbittwin
go

多謝   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 23-2-24 12:13
咁作為一個成熟既成年人,仲走去拉橫額,影響自己小朋友學校?咁咪交俾司法部門處理囉! ...

家長認為攤開也是處理辦法一种。
亦唔知佢小朋友受傷幾嚴重。

PTL_L 發表於 23-2-24 12:12
其實呢啲事情,都唔係第一次發生,相信band 1-band 3學校都會有,band 3學校應該會更多,但不同在於,而家 ...
乜band 都經常發生。話說有單野,一位同學仔踢到另一個變單春,後尾聽番黎,係因為欺凌過甚,谷到爆,一踢變單春。

好耐以前,成報話九龍城名校“喇X",東方就“X沙”,係學校泳池上面個公園仔搭訕一個女仔,報警求助。

時有發生啦

點睇都係怪獸家長啦:
前面已經有回覆,指出警司警戒,即警方已經有定調.學校已經有處理結果.是有人挖爛塊面要學校點處理啵.

講到動手就唔岩,似乎雙方不逞多讓,只是有人輸了而不是單方面打與被打的關係.

PS:有啲邏輯思維好嗎,講啲觀點丟人現眼

Sing13 發表於 23-2-24 12:17
債主留係學校俾人指指點點,自己以讀名校為榮,但學校及家長以你為耻,反而轉左學鬼識你咩。
小朋友受傷, ...

14歲債主動手做錯事,警方唔起訴,接受警司警戒,校方又罰咗,債仔又好快冇事返學,債主只要以後唔再犯,有乜嘢耻唔耻?
反而債仔欠人錢唔還,就理所當然?依家刑事晤得,民事又追索唔到乜嘢,就搞大龍鳳叫校長下台,逼人踢出校,呢個就真係耻。

2jkidsfather    發表於 23-2-24 12:49
11922645co    發表於 23-2-24 12:34
medicine    發表於 23-2-24 12:29

DD仔 發表於 23-2-23 23:53
12歲欠14歲錢,唔肯還,起爭執,互相動武,12歲俾14歲打傷,依家12歲家長話要罰14歲重d?
乜嘢世界呀?欠人 ...

咪係囉! 見佢D家長就知咩料啦!

早十日前,重溫經典名片“兩小無猜”MELODY,戲中有走堂,溝女,食煙,打架,整炸彈。

呢D根本係學校常態,見怪不怪

回覆 DD仔 的帖子

適逢升中-, 早前我都不停問朋友..搭上搭問用家..聽完都掉頭走
利申: 聽完講座好似好吸引, 但覺得不是全部..

債主留係學校俾人指指點點,自己以讀名校為榮,但學校及家長以你為耻,反而轉左學鬼識你咩。
小朋友受傷, ...

下,你既睇法真係次次都同人地唔一樣!
第一,學校已做咗野,小朋友已被罰,只係債仔父母要債主被退學先可洩心頭之恨!

第二,唔駛下下攞「名校」二字嚟講,所有學校都會發生類似既事,只不過因為呢間學校比較出名,所以多人留意,又加上無獨有偶,今星期六25/2,DBS, SJC都係自行面試日,咪更加多人留意囉!「名校」其實只係代表有歷史傳承,畢業生起社會上有一定既影響力!

margkwan 發表於 23-2-24 12:45
回覆 DD仔 的帖子

適逢升中-, 早前我都不停問朋友..搭上搭問用家..聽完都掉頭走

你意思係SJC嘅用家都話學校好唔掂?點樣唔掂法?

Sing13 發表於 23-2-24 12:23
家長認為攤開也是處理辦法一种。
亦唔知佢小朋友受傷幾嚴重。
你要跟貼啲新聞先!

medicine 發表於 23-2-24 12:27
點睇都係怪獸家長啦:
前面已經有回覆,指出警司警戒,即警方已經有定調.學校已經有處理結果.是有人挖爛塊面要 ...
家長應該唔止咁簡單,明顯係欠債不會還,仲可能會要求賠湯藥費,心靈損失等…….
總之一句,人無恥就無敵
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小朋友受傷, ...

就係校方做咗嘢所以報警,如你所言「進入司法程序」,警察都唔落charge而警司警戒。學校內部將學生停學。
打人嗰個已經找數都未夠?仲有進步空間?定係要兩邊國打五十大板,直接踢晒兩個學生出校?
或者調返轉,逼死個校長要佢落台

PTL_L 發表於 23-2-24 12:13
咁作為一個成熟既成年人,仲走去拉橫額,影響自己小朋友學校?咁咪交俾司法部門處理囉! ...

拉橫額呢啲行為令人諗起國內富豪買某牌子手袋但失敗,於是響舖頭外拉橫額大叫被騙

不論手袋或自己個仔受傷,當事人可能「好肉赤」所以做出呢啲「激進行為」

但作為理智嘅旁觀者竟會支持實在令人不解

小朋友受傷, ...

而家反而可能係債仔留係學校被人指指點點學校又罰左,警察又做左野,攪咁大場大龍鳳真係要面皮幾呎厚先返到學

hkpapa852 發表於 23-2-24 13:02
家長應該唔止咁簡單,明顯係欠債不會還,仲可能會要求賠湯藥費,心靈損失等…….
總之一句,人無恥就無敵
...

物以類聚 我覺佢一家都係! 對呢D人 最好敬而遠之。

PTL_L 發表於 23-2-24 12:47
下,你既睇法真係次次都同人地唔一樣!
第一,學校已做咗野,小朋友已被罰,只係債仔父母要債主被退學先可 ...

唔係某人提起都醒唔起係所謂「名校」

打人/被打/欠債還錢,不論任何branding學校發生,應該同一持平態度。

如果係名校,就要大開殺戒,無情講,踢晒學生出校先至啱?
如果普通學校反而可以比雙方一個機會,慢慢教化,仲贏得「有教無類」美譽?

DD仔 發表於 23-2-24 11:20
我認為SJC呢單嘢唔係欺凌,而係欠債爭執,起初口角,繼而動武,債仔唔夠人打而受傷 (動手就係錯!)。雙 ...

同意呀,SJC單野只你普通打架,但打傷人果個未必一定是先出手,多數是雙方推推下就打起來。 但係借錢唔還就一定係先錯,而家仲要人退學就太過份。

DBS單嘢就真係欺凌,應該嚴重警告,再犯趕出校才有用。

坦白講,事情起因經過其他人點會知。家長應該都系難平心頭之恨先至咁做。關鍵家長既說法是否有不實才可以作出其對錯判斷。
現在結果學生雙方,學校三者皆輸。
學校,其他家長一般都是想大事化小,小事化無。
學校有欺凌唔奇怪,但浮到水面既是沧海一栗還是冰山一角。

lavender_mum 發表於 23-2-24 13:24
唔係某人提起都醒唔起係所謂「名校」

打人/被打/欠債還錢,不論任何branding學校發生,應該同一持平態度 ...

名校除學校歷史及考試成績外,是否包括品行要求?

去到依個地步,如果認為受害人說法不實,自己有真實證據既亦可「神反轉」,公道自在人心。

我自己認為欺凌冇得大事化小,只有防範於未然。

Sing13 發表於 23-2-24 14:24
名校除學校歷史及考試成績外,是否包括品行要求?

應該係每間學校都對品行有要求,並非名校專利。
如根據你邏輯,香港地有人犯事,若得知佢係名校出身,法官就要判重啲?
反而想知你咁執着「名校」光環,係愛之深責之切,定係愛而得不到
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊