用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多謝
樓主: rabbittwin
go

多謝   [複製鏈接]

DD仔 發表於 23-2-24 10:33
我估12歲應該會轉校啩?否則點會咁樣同學校對著幹?

估計心中有氣,一早決定魚死網破。
小朋友身體受傷,仲要貪學校名氣咩?

Sing13 發表於 23-2-24 10:40
估計心中有氣,一早決定魚死網破。
小朋友身體受傷,仲要貪學校名氣咩?
...

個仔又唔係傷殘,喺呢件事上亦要負部份責任,但家長仍然搞場大龍鳳,試問其他同級學校收到風,邊間肯/敢收佢?

DD仔 發表於 23-2-24 10:47
個仔又唔係傷殘,喺呢件事上亦要負部份責任,但家長仍然搞場大龍鳳,試問其他同級學校收到風,邊間肯/敢收 ...

香港點會冇書讀。況且是人地打佢。要擔心都係擔心打人個位。
另外,人地打左你,都唔會傷殘先去報警。

回覆 DD仔 的帖子

咁就唔知, 但聽佢同班同學講受傷既同學, 抗議果日到而家仲正常返學, 無聽到話會轉校。
我就唔太肯定事發時係咩情況, 但據講係星期五發生, 之後星期一都正常返到學...

11922645co 發表於 23-2-24 10:54
回覆 DD仔 的帖子

咁就唔知, 但聽佢同班同學講受傷既同學, 抗議果日到而家仲正常返學, 無聽到話會轉校。

咁就要睇吓佢父母係咪可以咁厚面皮,搞單咁嘅嘢仍然若無其事,又睇吓學校有乜嘢觀感了。
呢個世界有好多嘢,唔係浮面俾大家睇到嘅…..

去到依一步,學校怕家長多過家長怕學校。
我認為學校欺凌一件都嫌多,作為家長,小朋友讀書都唔想同「惡人」同班,巴不得全部踢走,安安靜靜讀書就好。
成績差可以踢出校,品行條界線系邊。正如送走前者時,「學生應該去更適合既學校」。

Sing13 發表於 23-2-24 11:11
去到依一步,學校怕家長多過家長怕學校。
我認為學校欺凌一件都嫌多,作為家長,小朋友讀書都唔想同「惡人 ...

我認為SJC呢單嘢唔係欺凌,而係欠債爭執,起初口角,繼而動武,債仔唔夠人打而受傷 (動手就係錯!)。雙方都有責任,令人受傷的14歲已受罰,受傷的12歲亦已經冇事。
但DBS嗰單,就應該係欺凌了。

襲擊又好,欺凌又好,出手之時預左有機會俾人踢出校,唔好到時又話俾次機會。
叫第間中學俾機會你啦,武館學校又唔係冇。

早知好過遲知:
任何人因襲擊他人致造成身體傷害而被定罪,即屬犯可循公訴程序審訊的罪行,可處監禁3年。

段估債仔吾會惡到先打人。先郁手又打到入廠,正義迴廊,都應該判債主有罪。

Sing13 發表於 23-2-24 11:30
襲擊又好,欺凌又好,出手之時預左有機會俾人踢出校,唔好到時又話俾次機會。
叫第間中學俾機會你啦,武館 ...
適用於所有年齡層?

ckcleung 發表於 23-2-24 11:39
段估債仔吾會惡到先打人。先郁手又打到入廠,正義迴廊,都應該判債主有罪。
...
重點已經唔係債主有冇罪?因為已判有罪及已罰,只係債仔父母氣唔順,一定要趕債主出校啫。

ckcleung 發表於 23-2-24 11:39
...

假設係債主推一推債仔,債仔反擊,債主擋下,再抽擊一吓,債仔受傷?
呢啲至叫做打架。
DBS嗰單就係被打。

PTL_L 發表於 23-2-24 11:44
重點已經唔係債主有冇罪?因為已判有罪及已罰,只係債仔父母氣唔順,一定要趕債主出校啫。 ...

可能債仔父母覺得可以刑事起訴,因為債主已經超過11歲,最差可以入男童院

回覆 DD仔 的帖子

單野得佢兩個知實情。第三者只能推理。十二歲受傷,係債仔,家長wear爛面去學校控訴。表面上十二歲係受害者

PTL_L 發表於 23-2-24 11:44
重點已經唔係債主有冇罪?因為已判有罪及已罰,只係債仔父母氣唔順,一定要趕債主出校啫。 ...

家長是叫校長下臺。
校長話已經進入司法程序。

https://youtu.be/Hrrce3-ItFU

ckcleung 發表於 23-2-24 11:50
回覆 DD仔 的帖子

單野得佢兩個知實情。第三者只能推理。十二歲受傷,係債仔,家長wear爛面去學校控訴。表 ...

其實債仔家長唔駛理學校點樣罰㗎,自己報案,警方認為可以開file處理,就自然會做嘢,佢哋駛乜喺學校門口搞大龍鳳呢?

Sing13 發表於 23-2-24 11:52
家長是叫校長下臺。

警司警戒,即係話警方都唔落charge啦,個家長喺度嘈乜嘢呢?學校又罰債主了。即係話警方唔控告,就死都要學校將債主踢出校?

11922645co    發表於 23-2-24 12:22

ckcleung 發表於 23-2-24 11:50
回覆 DD仔 的帖子

單野得佢兩個知實情。第三者只能推理。十二歲受傷,係債仔,家長wear爛面去學校控訴。表 ...
其實呢啲事情,都唔係第一次發生,相信band 1-band 3學校都會有,band 3學校應該會更多,但不同在於,而家啲家長太怪獸喇,自己小朋友一定唔可以受傷害,人地小朋友就人地既事,記得以前老師成日教「老吾老以及人之老 幼吾幼以及人之幼」而家唔會有呢隻歌仔唱喇,最緊要自己唔可以蝕底。

Sing13 發表於 23-2-24 11:52
家長是叫校長下臺。

咁作為一個成熟既成年人,仲走去拉橫額,影響自己小朋友學校?咁咪交俾司法部門處理囉!

DD仔 發表於 23-2-24 12:00
警司警戒,即係話警方都唔落charge啦,個家長喺度嘈乜嘢呢?學校又罰債主了。即係話警方唔控告,就死都要 ...

債主留係學校俾人指指點點,自己以讀名校為榮,但學校及家長以你為耻,反而轉左學鬼識你咩。
小朋友受傷,學校唔做嘢,家長自己做嘢,大家攤開晒,家長缸瓦,學校瓷器。(小朋友受傷,who care 校譽。)
唔敢講邊方有理,但學校肯定有改進既空間。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊