用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多謝
樓主: rabbittwin
go

多謝  

Mchacha 發表於 23-2-22 16:14
係Paul boy呀,係學術呀,個家長話係取錄,仲要簽名的,咁佢駛唔駛再見我唔肯定
...

收到。謝謝你呀(emoji)

我SJC SPC時間差45min聽日試下打去SPC改時間,有可能嗎?
或者如果乾脆遲到仲可以in嗎 SPC...?

EDB又靜靜推行教改,立法會上週已通過日後6年中學都必須學習「新中史」科,恐怕過兩三年後會變埋必修科:

https://www.stheadline.com/edu-n ... 8%E5%AD%B8%E7%BF%92

今日有得揀我都會揀有海外學制既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-23 09:14
EDB又靜靜推行教改,立法會上週已通過日後6年中學都必須學習「新中史」科,恐怕過兩三年後會變埋必修科:

...

我覺得一定會勢必。

...

男生最怕中西史,到時所有男校都應該會開IAL or IB.

DD仔 發表於 23-2-23 09:58
只有 pass or fail,計唔到分㗎⋯⋯

小鹿揀學校 發表於 23-2-23 10:06
只有 pass or fail,計唔到分㗎⋯⋯

咁到時仲有冇通識科?如果有,兩科都係pass or fail?

...

唔係好明。意思係六年中學課程,每一年都一定要上一定時數中史堂?
暫時未列做選修課意思係DSE考試唔使一定要必考中史?

DD仔 發表於 23-2-23 10:07
咁到時仲有冇通識科?如果有,兩科都係pass or fail?
估到時有2科中史:
新(中國)歷史: compulsory ,只有 pass fail
傳統中史 elective,計到分,可以報 U

2jkidsfather    發表於 23-2-23 14:17

DD仔 發表於 23-2-23 09:58

其實而家有IAL/IB +DSE 課程嘅雙制學校,非本地課程嘅學位都係好少。我見上年spb IAL 都係1x 人

...
其實將中史列入必修科並唔會達到政府想要既“效果”,想要有效,就要加一科政治,學馬列主義思想社會主義之類,大陸學生由小學學呢科學到大學,“效果”非常顯著。

keep-calm 發表於 23-2-23 10:16
其實而家有IAL/IB +DSE 課程嘅雙制學校,非本地課程嘅學位都係好少。我見上年spb IAL 都係1x 人 ...

可能到時需求大,學額都會增加,但當然都會有個限度。
到時男生為咗搶入IAL/IB, 可能初中時已經開竅,打少啲機,努力啲考好成績

DD仔 發表於 23-2-23 10:34
可能到時需求大,學額都會增加,但當然都會有個限度。
到時男生為咗搶入IAL/IB, 可能初中時已經開竅,打少 ...
直資學校大可以好似培僑咁,資助讀DSE學生去參加IAL課外學習班
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Dylanli2017 發表於 23-2-23 10:19
其實將中史列入必修科並唔會達到政府想要既“效果”,想要有效,就要加一科政治,學馬列主義思想社會主義之 ...

或者中一至六,修讀基本法同埋國安法

hkpapa852 發表於 23-2-23 10:38
直資學校大可以好似培僑咁,資助讀DSE學生去參加IAL課外學習班

咁咪同時間讀兩個課程?

回覆 keep-calm 的帖子

SPB IAL finally graduated students just 1x coz from S5, some students will go to study in UK/USAin S4, there are 4 classes (DSE) + 1 class (IAL)

DD仔 發表於 23-2-23 10:38
或者中一至六,修讀基本法同埋國安法
咁好d ,好似冇中史咁多野背 中學生讀呢d其實都是左耳入右耳出

Dylanli2017 發表於 23-2-23 10:47
咁好d ,好似冇中史咁多野背 中學生讀呢d其實都是左耳入右耳出

而且依家申請做公務員,都要考埋「基本法及香港國安法」測試?咁咪當早d預備,多一條出路囉

DD仔 發表於 23-2-23 10:52
而且依家申請做公務員,都要考埋「基本法及香港國安法」測試?咁咪當早d預備,多一條出路囉
...

舊年開始大學都要讀國安法啦!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 DD仔 的帖子

兩回事吧。
“新中史”要讀唯物辨證法,歷史係由階級斗爭寫出來的。即係太平天國係一場農民革命,義和團係愛國行動

讀“國安安全”應該要背熟“堅決反對”“責任不在我方””心知肚明”個類吧

2jkidsfather    發表於 23-2-23 14:19
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊