用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS/SPC/SJC
樓主: rabbittwin
go

DBS/SPC/SJC  

PTL_L 發表於 23-2-7 21:36
SJC不嬲每年都有一定數量俾體育生,但數學當然唔及DBS,始終係津校,唔及直資可以咁自主。SJC自行得54個位, ...

今年 SJC 學界體育大豐收,心雄鳥,可以預示會收更多特異功能生,特別是游水,C grade 已可打敗 DBS,再買多幾個猛將番嚟,過幾年攞總冠軍都有可能,

其實 SJC 自行位比街外讀書人真心少,

數吓數吓…自己小學B2生,九龍聖若瑟,SFA,French boys,特異功能…所餘無幾…

小鹿揀學校 發表於 23-2-8 08:34
個人覺得,非 early bird 的 DBS 是全香港最難入的學校…
我都覺得係, 幾年前識一位"純學術"既學生, 自行入到QC (當年未有提前公佈自行, 但佢只有甲1填QC, 所以估計係自行入), SPC同SPCC, 但DBS都唔收
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-8 09:22
我都覺得係, 幾年前識一位"純學術"既學生, 自行入到QC (當年未有提前公佈自行, 但佢只有甲1填QC, 所以估計 ...

DBS係奇怪啲,寧願同英華爭B1C特工,都唔要二線小學級一,真正醒目嘅讀書仔,不過唔係高大威猛靚仔類,係可愛型,我估係因為純天然無資源培養,連英文口音面試都係純天然,無任何添加,或者地址面試略知一二。

Rpp 發表於 23-2-8 10:01
DBS係奇怪啲,寧願同英華爭B1C特工,都唔要二線小學級一,真正醒目嘅讀書仔,不過唔係高大威猛靚仔類,係 ...

如果唔係「成績+樂器8級或以上」、「成績+運動校隊主將」、3C2D、特異功能,而靠純成績的話,英文中文都一定要非常好至得,因為感覺佢哋好看重語文,特別係英文,同埋佢哋會好直覺地判斷個考生係咪fit in到DBS嘅

DD仔 發表於 23-2-8 12:02
如果唔係「成績+樂器8級或以上」、「成績+運動校隊主將」、3C2D、特異功能,而靠純成績的話,英文中文都一 ...
DBS鍾意收"特異功能強勁"既人, 成績其實唔著重
所以齋學術係好難入

不過DSE成績反映咗呢個收生方針

rsx    發表於 23-2-9 10:02
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-8 12:21
DBS鍾意收"特異功能強勁"既人, 成績其實唔著重
所以齋學術係好難入

相信你意思係「B2/3 + 特異功能」,我相信肯定有,但可能係插班會比較多,中一收生佔比會少好多

DD仔 發表於 23-2-8 12:25
相信你意思係「B2/3 + 特異功能」,我相信肯定有,但可能係插班會比較多,中一收生佔比會少好多
...
呢D係出船收番嚟, 唔係經正途

hkpapa852 發表於 23-2-8 12:34

出船收人又唔可以話係旁門左道嘅

keep-calm 發表於 23-2-8 08:48
非early bird 時段也會出offer :
據聞DPS 的10個必收生也是留到GA時段先見
咁都係必收生,只不過係時間問題。

如果唔係「成績+樂器8級或以上」、「成績+運動校隊主將」、3C2D、特異功能,而靠純成績的話,英文中文都一 ...

港華識貨收左呢個仔。

hkpapa852 發表於 23-2-8 12:34
「收」可能改「撬」會更合適。

最後一句形容得好到位,某年小學收插班 收左另一男校既級二級三生,反而無收級一,據聞就係話唔夠男拔仔

小鹿揀學校 發表於 23-2-8 08:48
今年 SJC 學界體育大豐收,心雄鳥,可以預示會收更多特異功能生,特別是游水,C grade 已可打敗 DBS,再買 ...
話說上年有網友Peter 仔級5內有offer喎,體藝唔突出既,同時spc,網友鍾意谷啲,所以揀咗spc.

PTL_L 發表於 23-2-8 22:40
話說上年有網友Peter 仔級5內有offer喎,體藝唔突出既,同時spc,網友鍾意谷啲,所以揀咗spc. ...

我話自行位所餘無幾啫,但總有叻仔入到嘅….

小鹿揀學校 發表於 23-2-9 08:43
我話自行位所餘無幾啫,但總有叻仔入到嘅….
其實直小前列生肯升番上嚟,唔跳槽,就算校內既band 2生(有機會係全港band 1)都可以擔得起成績呢支旗,所以收少量外面成績優異生就已經夠做成績。

今年 SJC 學界體育大豐收,心雄鳥,可以預示會收更多特異功能生,特別是游水,C grade 已可打敗 DBS,再買 ...

其實向來SJC都係鍾意收游水勁嘅同學仔,今年籃球同埋足球咁勁可能都會收多少少,咁其他運動如排球羽毛球乒乓球有少少學屆獎嘅同學,唔知今年會唔會又有機會自行成功呢(emoji)

過咗今年, 睇吓俾人拆剩幾多骨好過啦!
仲大攪

雪米兒 發表於 23-2-9 15:02
其他運動如排球羽毛球乒乓球有少少學屆獎嘅同學,唔知今年會唔會又有機會自行成功呢(...

排球 ~ DBS

羽毛球乒乓球 ~QC,SPCC

機會可能仲高…

回覆樓主:

DBS/SJC/SPC 面試時間係相隔1 or 1.5hrs
最初諗住唔IN DBS, 而家如果去SJC, 隨時趕唔切去SPC, 點算好?

rabbittwin 發表於 23-2-21 18:46
DBS/SJC/SPC 面試時間係相隔1 or 1.5hrs
最初諗住唔IN DBS, 而家如果去SJC, 隨時趕唔切去SPC, 點算好? :si ...

SJC 同 SPC相隔1.5hr?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊