用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多謝
樓主: rabbittwin
go

多謝   [複製鏈接]

坦白講,家陣係香港作最大既惡咪係一班名校生囉。學校越出名,作既惡越大囉

Sing13 發表於 23-2-24 15:13
傳統band1女校校規比坊間學校嚴,傳統男校不比band3學校校規嚴嗎?

咁「傳統band 1男女校」校規係咪應該全球最嚴?

PTL_L 發表於 23-2-24 15:09
品德教育從來最影響小朋友係家庭,名校生只可以話成績比其他學校好啲!所以點會有名校生既規矩要比band 3嚴 ...

所以從來都話任何banding學校對品德應該一視同仁
首先點樣定義係「名校」「band 3」?
「名校」就要高啲道德標準?咁咪即係睇小班「band 3」學生?
人哋讀書唔叻姐,唔使踩低人哋品德喎

medicine 發表於 23-2-24 15:11
我見到個會員名,都不會直接引用.
"竟然忍唔住同X玩"

喂呀唔好笑我啦

平時見到都係笑而不語,咁啱今日我放假咪落場玩吓囉
如果唔係大家邊有花生食?

lavender_mum 發表於 23-2-24 15:18
所以從來都話任何banding學校對品德應該一視同仁
首先點樣定義係「名校」「band 3」?
「名校」就要高啲道 ...

好的,同band3大家一樣咁好。
警察冇拉人,over。

Incident root cause: 家長想唔開,over。

傳統band1女校校規比坊間學校嚴,傳統男校不比band3學校校規嚴嗎?

大師,正所謂「人誰無過,過而能改,善莫大焉。」[左傳]
品德教育,面對過錯,係給予適當處罰,更重要係令當事人悔改,以後不再重蹈覆轍。特別係喺中小學階段,更應如此。
閣下心腸若果要將這位14歲債主置諸死地的話,在我看來,這並非品德教育,而是偏執惡毒。

PTL_L    發表於 23-2-24 15:36

其實我真係唔覺女校校規同其他學校既校規有幾唔同?傳統唔代表死板,如果一間咁有歷史既學校唔與時俱進,係唔可以屹立咁多年!難道新派直資既學生唔駛守校規?

DD仔 發表於 23-2-24 15:30
品德教育,面對過錯,係給予適當處罰,更重要係 ...

冇話要置諸死地,要給年輕人足夠既警戒,出到嚟咁既行為亦是刑事罪,現在受罰還是坐監時先去求情。
其他人亦唔敢再犯,反而先是對學生真正幫助。
另外,好多家長心聲,去好既學校安安静靜讀書,唔會想過系學校受襲擊入院。

Sing13 發表於 23-2-24 15:40
冇話要置諸死地,要給年輕人足夠既警戒,出到嚟咁既行為亦是刑事罪,現在受罰還是坐監時先去求情。
其他人 ...

年輕人被警司警戒,已經受罰,事件告一段落,將來仲會唔會犯事坐監大家唔知,但似乎大師你好想佢而家去坐監。

另外,好多香港人嘅心聲,響治安好嘅地方安安靜靜生活,唔想喺條街無辜受襲擊,咁犯過事既「更生人士」點算?全部拉去浸豬籠定係驅逐出境?明明政府叫我地接納佢哋㗎

PTL_L 發表於 23-2-24 15:34
其實我真係唔覺女校校規同其他學校既校規有幾唔同?傳統唔代表死板,如果一間咁有歷史既學校唔與時俱進,係 ...

最尾嗰句小心大師小氣

PTL_L 發表於 23-2-24 15:34
其實我真係唔覺女校校規同其他學校既校規有幾唔同?傳統唔代表死板,如果一間咁有歷史既學校唔與時俱進,係 ...

學校正因為屹立咁多年,更要珍惜羽毛。
新派直資既學生亦要靠學生品行累積自己既名聲。
其實學校欺凌亦常有,甚至有啲「善人」同人並無過節,睇人唔順眼,就玩下你(剛發現EK 一樣)。其實學校肯重視肯處理,此類事情肯定可以大大減少。否則,學生只能自己搞掂,拉幫結伙搵人照。

lavender_mum 發表於 23-2-24 15:49
年輕人被警司警戒,已經受罰,事件告一段落,將來仲會唔會犯事坐監大家唔知,但似乎大師你好想佢而家去坐 ...

小時已經襲擊傷人,(划界依條界都夠嚴重了)唔加以警戒,令其痛改前非,反而大事化小,話受害人小題大作,將來會點?

Sing13 發表於 23-2-24 16:01
小時已經襲擊傷人,(划界依條界都夠嚴重了)唔加以警戒,令其痛改前非,反而大事化小,話受害人小題大作 ...

原來講到尾大師你係唔滿意襲擊傷人警察都唔落charge,「報咗警都唔做嘢」呢啲「potential惡人」未有提交法庭直入監獄以彰顯公義

lavender_mum 發表於 23-2-24 16:06
原來講到尾大師你係唔滿意襲擊傷人警察都唔落charge,「報咗警都唔做嘢」呢啲「potential惡人」未有提交法 ...

是你自己亂估,我前文冇-句話應該拉人坐監。
我是話,就算學校校規界線畫到邊,發生咁既事學校要做嘢啦,真是睇吓要點防止,浮岀水面既是唔是冰山一角?

ckcleung 發表於 23-2-24 15:16
坦白講,家陣係香港作最大既惡咪係一班名校生囉。學校越出名,作既惡越大囉 ...
呢樣認同你,不過仍然有好多名校生默默耕耘中,同時亦說明,究竟關名校事?定家庭教育事?

Sing13 發表於 23-2-24 16:17

是你自己亂估,我前文冇-句話應該拉人坐監。

我蠢都未至於會亂估,都係順住大師你嘅思路姐
長氣都要再講:
學校唔打算「家醜不出外」而冇內部處理,已直接揚出嚟俾警察,而學生冒着可能被刑事起訴嘅風險,簡直鐵面無私。萬幸係·警察·俾機會小朋友,只係警司警戒
但你唔滿意,覺得未夠阻嚇性
咁,警司警戒嘅下一步,唔係坐監係乜??

直到呢一刻,你又未回應到其實你想學校響行政層面做啲。繼續口號式話「學校要做嘢」

定係個結論簡單啲:傻人發現案,over

lavender_mum 發表於 23-2-24 15:15
成件事交埋比司法機構處理,警察都話唔落charge, 仍然唔夠皮
問佢仲有咩應該要做,佢又唔講
懶神秘要人估

其實警司警誡對一名14歲小朋友已經幾嚴重架啦! 而且是有原因的,而發生雙方打架的。學校已經非常嚴肅處理事件啦! 重想點樣呀?

Szetimmy0225 發表於 23-2-24 16:28
其實警司警誡對一名14歲小朋友已經幾嚴重架啦! 而且是有原因的,而發生雙方打架的。學校已經非常嚴肅處理事 ...

我都想知,留名學嘢
定係有人唔知警司警戒有幾嚴重?

DD仔 發表於 23-2-24 15:30
品德教育,面對過錯,係給予適當處罰,更重要係 ...

施主 真真是菩薩心腸 !

lavender_mum 發表於 23-2-24 16:26
我蠢都未至於會亂估,都係順住大師你嘅思路姐
長氣都要再講:
學校唔打算「家醜不出外」而冇內部處理,已 ...
好明顯有人被拉 banner 人影響,以為被打者係無辜清白,無端被打。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊