用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福附 or sscps, 想聽多d意見
go

福附 or sscps, 想聽多d意見 [複製鏈接]

好少人比較依2間學校,不過我地重視英普語境,希望學校活動/ECA多元化,教學方式唔好太傳統。收既暫時得福附同sscps較切合我地需求。

男仔,乖巧慢熱,學習態度認真,少主動分享但叫佢講佢會樂意的。住港島東,去兩間都唔算近。一般雙職家庭,未有確實計劃送小朋友去外國升學,亦唔想太早諗定想小朋友考IB/DSE,始終讀到上去先知合唔合適。

兩間都有中學做back up, 退可守,但外闖能力唔太知點比較因sscps小五會走一批去is/出國。學術底應福附好d,不過唔知去到高小會唔會太谷,仔仔係會比壓力自己既小朋友。中學兩間都約b1c,但福中較傳統,同我地初衷未必一致。

本身對福附無咩認識,身邊亦無在讀生家長,係去面試時聽完eva校長講先覺得唔錯。知道初小應未算難應付但唔知高小係點。

ssc身邊在讀家長都讚,但佢地大部份一心諗住升ssc所以無壓力,讀得超happy。

有無在讀生家長可以分享下?想聽多d意見,感謝!
   2    0    0    0

學術也是ssc好。
福中號稱B1C,實質B2,作為龍幾無價值

如學費唔係問題,St Stephen 應該好啲,中學部好過福中。
Ssc 學生都好標青。

除佐錢要考慮,我諗唔到點解要選福小。

回覆樓主:

唔同level喎!sscps係唔少家長心目中(特別係有米家長)僅次神校

一定揀SSCPS,係返學遠少少,早啲起身啦

醒目開學勳章 王國長老

福附,你細心計吓佢自己公佈嘅dse 成續(vs 總學生數),其實唔算好

SSC dse成績其實應該唔只 1C
有冇家長或者版友可以分享下?

piglover 發表於 23-2-5 10:10
除佐錢要考慮,我諗唔到點解要選福小。

學費真係平好多,平左資源可以比妹妹或學其他野。小六考呈分但要寄宿,同埋擔心易放難收係主要concern

ehyleung 發表於 23-2-5 17:47
學費真係平好多,平左資源可以比妹妹或學其他野。小六考呈分但要寄宿,同埋擔心易放難收係主要concern
...

福附真係不是一個好選擇

Charlotte_mom 發表於 23-2-5 13:15
福附,你細心計吓佢自己公佈嘅dse 成續(vs 總學生數),其實唔算好
冇比較冇傷害
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 23-2-5 13:15

福建2022年優異成績榜上40人
囊括全數5**和5*以及過七成科次5+
餘下138人整體5+只有個位數約8%

福建2022年文憑試成績
-----------------------------------------------------------
人數 | 整體(科次)5*+ | 5+
-----------------------------------------------------------
榜上 40 | [30.7%]^(86) | [55.4%]^(155)
餘下 138 | 0%(0) | [7.6%]^(65)
總數 178 | 7.6%(86) | 19.5%(220)

^ 假設優異成績榜上人均考7科

https://www.fms.edu.hk/p/37737?lang=zh

https://www.fms.edu.hk/p/37737?lang=en

福中培僑這些左派背景的學校,DSE有一大部分是由新移民撐起來,特別是近年DSE移民比較多。這是業內公開的秘密。

對他們的DSE需要小心的看待。

...
你要求唔傳統但又唔想咁早放手,係咪矛盾咗D呢?另外,SSCPS升中中學部應該係近乎無條件,福附升福中係有條件兼要面試
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

...

咁,如果你要考慮學費,你當初就不要考慮報呢間。

hkpapa852 發表於 23-2-6 08:22
你要求唔傳統但又唔想咁早放手,係咪矛盾咗D呢?另外,SSCPS升中中學部應該係近乎無條件,福附升福中係有條 ...

自問如果我係細路,小六寄宿果年一定盡情玩,係開心既但要考呈分,選擇直升同無其他選擇又唔完全一樣

eit2003 發表於 23-2-5 15:39
SSC dse成績其實應該唔只 1C
有冇家長或者版友可以分享下?

SSC 2022成績
IB 成績全球#22

94% degree offer
60%+ 3 大

每年入hku cuhk 醫都有幾個..未計其他名牌大學

如果1C 真係有甘既成績都幾好

ehyleung 發表於 23-2-6 09:58
自問如果我係細路,小六寄宿果年一定盡情玩,係開心既但要考呈分,選擇直升同無其他選擇又唔完全一樣
...

其實SSCPS 課程唔淺,由其英文,初小reader 已經用Roald Dahl ,一個學期一本書,reader 內容包括考試範圍。平日功課量唔多,不過功課難度唔淺,少抄寫,但要思考,花時間做。聽女兒講,G6師姐寄宿生活雖然都開心,但功課溫書都吃緊,時間表都有指定做功課同溫習時間, 9:30pm就要瞓覺,6:00am就要起身, 好規律。舍監管得好嚴,其他家長講 ,其實六年班寄宿生活係俾小朋友訓練佢哋自主學習同自理能力。有啲小朋友喺屋企因為父母返工,太自由仲懶散。寄宿之後,冇工人幫手乜都要自己做,冇父母幫手溫習都要自己迫自己溫。其實呢個係學校寄宿嘅原意。學校升中大部份都會上返自己中學,跳得出去嘅,多數去返嗰3 間神校。希望呢啲資訊幫到你。

水果媽媽    發表於 23-2-6 22:43

知道今年Siblings 有人got waiting。見你言語間取向都係鍾意福附小,可以嘅話,請盡快放位,後邊等緊位嘅家長會好感激你。

linggie 發表於 23-2-6 13:41
其實SSCPS 課程唔淺,由其英文,reader 已經用Ronald Dahl ,一個學期一本書,reader 內容包括考試範圍。 ...

多謝你既分享 聽完即刻安心左唔少 (emoji)
‹ 上一主題|下一主題