用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福附 or sscps, 想聽多d意見
樓主: ehyleung
go

福附 or sscps, 想聽多d意見 [複製鏈接]

我幾年前聽福小用家分享,福中唔係全部英文班,佢地好似唔知中幾會跟成績揀學生入英文班。所以佢覺得如果過幾年都要爭入福中英文班,倒不如升中外闖英中。
但福小各樣佢係好滿意。
福中依加詳情係點或者有無變安排就唔知了,如果重視英普語境可能要了解下福中嘅英文班安排。

yeeling0101 發表於 23-2-9 19:08
我幾年前聽福小用家分享,福中唔係全部英文班,佢地好似唔知中幾會跟成績揀學生入英文班。所以佢覺得如果過 ...
以福小學生的英文水平,升福中入英文班絕非難事!福中開中文班可能主要是配合內地來的插班生!

73662710 發表於 23-2-9 19:19
以福小學生的英文水平,升福中入英文班絕非難事!福中開中文班可能主要是配合內地來的插班生!
...
呢個我就唔清楚了,朋友無詳講,我覺得如果有心揀福小直升,有需要了解下呢個問題,特別係重視英普的話

yeeling0101 發表於 23-2-10 08:18
呢個我就唔清楚了,朋友無詳講,我覺得如果有心揀福小直升,有需要了解下呢個問題,特別係重視英普的話 ...
福小學生英文很強的,任何一位都適合升英中,當然間唔中一個半個exception!

yeeling0101 發表於 23-2-10 08:18
呢個我就唔清楚了,朋友無詳講,我覺得如果有心揀福小直升,有需要了解下呢個問題,特別係重視英普的話 ...
如果在福小這樣良好的語景下,升中時沒有能力接受全英受課,那麼這位小朋友無論去邊一間小學已經不太重要!
‹ 上一主題|下一主題