用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 入(emoji)基係咪一定要學小提琴?
go

入(emoji)基係咪一定要學小提琴?

Info day 校長話學生一定要學小提琴,係咪真架?知唔知要學到什麼程度?係當主科學?定係興趣班學? Fail得唔得?
Thanks!

MrsMu 發表於 23-2-5 01:44
Info day 校長話學生一定要學小提琴,係咪真架?知唔知要學到什麼程度?係當主科學?定係興趣班學? Fail得 ...

東九龍匯基

MrsMu 發表於 23-2-5 01:44
Info day 校長話學生一定要學小提琴,係咪真架?知唔知要學到什麼程度?係當主科學?定係興趣班學? Fail得 ...

中一至中三音樂堂上, 學小提出琴/中提琴/大提琴是但一樣,好似考試要求要拉, 計分的。

之前去聽講座,發現滙基東都幾抵讀, 學費包埋學弦樂器及日文/法文

gracelam 發表於 23-2-5 08:43

中一至中三音樂堂上, 學小提出琴/中提琴/大提琴是但一樣 ...

即係好似小學學牧童笛,只係合格, 不用考皇家音樂試都可以?

中一至中三音樂堂上, 學小提出琴/中提琴/大提琴是但一樣 ...

當初聽落好吸引抵讀,但我想到強制學指定樂器並非小朋友喜愛的種類,亦係需要時間練習的

本身已經一樣樂器每日要練習頗長時間,加上其他課外活動,自問我家的應付不到,所以都無考慮

MrsMu 發表於 23-2-5 10:25
即係好似小學學牧童笛,只係合格, 不用考皇家音樂試都可以?

不用
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

LeeCC 發表於 23-2-5 10:56
當初聽落好吸引抵讀,但我想到強制學指定樂器並非小朋友喜愛的種類,亦係需要時間練習的

本身已經一樣樂 ...

即是學樓上講好似學牧童笛咁, 音樂科pass就得,不過人人感覺唔同, 有人覺得可以識多樣樂器, 亦有人覺得有負擔!

gracelam 發表於 23-2-5 13:40
即是學樓上講好似學牧童笛咁, 音樂科pass就得,不過人人感覺唔同, 有人覺得可以識多樣樂器, 亦有人覺得 ...

牧童笛唔洗點練,我小朋友從來無係屋企練,佢話上堂吹下已經練左,所以無壓力,考試次次都高分

但小提琴無練連音都拉唔到,好難忍受

加上我個唔多like弦樂,佢自己已有學緊其他樂器,每日練習時間都唔少,好難勉強佢

所以不同學校適合不同學生,最緊要揀啱適合自己小朋友的學校!

我小朋友不願學樂器,但其實佢有音樂天份,如果學校可以半推半就咁迫佢學一樣樂器都不錯(emoji)

MrsMu 發表於 23-2-5 14:34
所以不同學校適合不同學生,最緊要揀啱適合自己小朋友的學校!

同意

LeeCC 發表於 23-2-5 10:56

本身已經一樣樂 ...
日後出嚟工作,都經常需要做啲自己唔想做嘅嘢嘅

Pano    發表於 23-2-6 04:40
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

法/日必修?

MrsMu 發表於 23-2-5 14:37
我小朋友不願學樂器,但其實佢有音樂天份,如果學校可以半推半就咁迫佢學一樣樂器都不錯(emoji)
...

如何得知有音樂天份??

bananaGi 發表於 23-2-7 17:23
法/日必修?

係,中一至中三必修

Nikobb    發表於 23-2-8 19:59

回覆 gracelam 的帖子

呢間中學好吸引,不過唔知會唔會唔收我女,我哋成績麻麻地