用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 龍小升中迷思
樓主: Anna1217
go

龍小升中迷思   [複製鏈接]

gabejang 發表於 23-2-4 14:05
直屬同一條龍唔同wor
即係如果smcs/天神學生真係想因為揀第二條路轉校,只能夠選擇中二插班?
...
唔知道津龍升中限制既人,一定無睇過EDB每年公佈個份升中派位FAQ
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LunchBoxDemon 發表於 23-2-4 14:22
我明白大家混淆了什麼。其實我跟大家一樣,在小朋友未升小六前都唔係完全明白升中制度,那我再分享多點。全 ...
你都未瞭解以下事項:
1. 參加派位既直資中學收生安排
2. 津貼一條龍小學升中安排和限制
3. 考取私立中學既好處

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-4 21:59
你都未瞭解以下事項:
1. 參加派位既直資中學收生安排
2. 津貼一條龍小學升中安排和限制

唔好意思,借位一問。直資龍小(如培僑wkf)升中時考其它直資中學會影響本校直升嗎?謝謝

回覆 多多宝 的帖子

直資龍小唔影响

回覆 hkpapa852 的帖子

剛剛睇完EDB份FAQ,津校龍小 ,真係唔俾報直資,考唔到都會無左個龍中位.真正津校龍小得十七間:

天水圍循道衛理小學
順德聯誼總會伍冕端小學
靈糧堂秀德小學
中華基督教會灣仔堂基道小學(九龍城)
東涌天主教學校

金巴崙長老會耀道小學
嗇色園主辦可譽中學暨可譽小學
西貢崇真天主教學校(小學部)
香海正覺蓮社佛教黃藻森學校
香港教育工作者聯會黃楚標學校
天神嘉諾撒學校
嘉諾撒聖瑪利學校
伊利沙伯中學舊生會小學
伊利沙伯中學舊生會小學分校
新會商會學校
佛教黃焯菴小學
港九街坊婦女會孫方中小學

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 23-2-4 21:39
唔知道津龍升中限制既人,一定無睇過EDB每年公佈個份升中派位FAQ

連龍津小三個字都未識define,講咩鬼升中派位FAQ

Charlotte_mom 發表於 23-2-5 13:17
連龍津小三個字都未識define,講咩鬼升中派位FAQ
我叫佢去睇啫,無叫佢去識呀
不過唔知點解10個有8個家長都寧願聽人亂點都唔去睇官方文件

路過,見到呢句万能key,忍唔住玩吓,見諒。不過唔知點解10個有8個股民都寧願聽人亂點都唔去睇吓間公司做乜。
不過唔知點解10個有8個老細都寧願聽人亂點都唔去睇吓實際問題在那裏。

lot888 發表於 23-2-5 18:33
路過,見到呢句万能key,忍唔住玩吓,見諒。不過唔知點解10個有8個股民都寧願聽人亂點都唔去睇吓間公司做乜 ...

做人太老實,講事實會俾人打的

Anna1217 發表於 23-2-4 12:37
我也有這方面的疑問。另外,還未真正了解升中程序,直至叩門階段才報考有興趣的直資又可行嗎?
...
想高中選讀非NSS(即DSE),係初中入到某校係無著數,因為基本上要到中三篩選不多於1/3人去讀,再加收部份街外申請人

hkpapa852 發表於 23-2-6 08:17
想高中選讀非NSS(即DSE),係初中入到某校係無著數,因為基本上要到中三篩選不多於1/3人去讀,再加收部份街 ...
除咗中四插班,如果想盡早準備有咩可以做?

gabejang 發表於 23-2-6 08:33
除咗中四插班,如果想盡早準備有咩可以做?
插班去CKY/國際學校,或自修IAL

睇圖,無需多解釋:

AgapePa    發表於 23-2-6 21:02
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 23-2-6 17:32
睇圖,無需多解釋:

謝謝分享
請問家長意願書什麼時候簽

Poyau 發表於 23-2-7 11:58
謝謝分享
請問家長意願書什麼時候簽

如果無記錯的話,係喺升小六後,自行派位程序開始之前。

阿女果年係有同學報直資(不是佐敦女校)或國際,而同時亦有選擇不直升SMCC。

奥脫福 發表於 23-2-7 12:11

阿女果年係有同學報直資(不是佐敦女校)或國際 ...

謝謝
如果簽直升之前已報直資 如何處理?

Poyau 發表於 23-2-7 12:23
謝謝
如果簽直升之前已報直資 如何處理?

我果屆的家長都知規舉,報得預左不會直升。

唔肯定「抽飛」得唔得,但報左諗住唔去in的就未必過到骨。

奥脫福 發表於 23-2-7 12:11

阿女果年係有同學報直資(不是佐敦女校)或國際 ...
我記得你當年話10月就要交, 正常連DGS都未可以報就要交表

hkpapa852 發表於 23-2-5 17:01
我叫佢去睇啫,無叫佢去識呀
不過唔知點解10個有8個家長都寧願聽人亂點都唔去睇官方文件

唔係咁,d「教育顧問」食風濕咩!

不過又話分兩頭,連龍小家長升中都有迷思,你話一眾在出面公海
浮沉的家長又情何以堪呢?呢個真係一個好大嘅市場啊!!!

前EK版友都出到去掛牌,普渡眾生啦!呢條路搵到食㗎!

奥脫福 發表於 23-2-7 14:31
唔係咁,d「教育顧問」食風濕咩!

不過又話分兩頭,連龍小家長升中都有迷思,你話一眾 ...
話時話, 近年無乜見佢既新聞, 同人合作攪個 什麼 "爸媽網" 又係一潭死水
‹ 上一主題|下一主題