用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 龍小升中迷思
樓主: Anna1217
go

龍小升中迷思   [複製鏈接]

LunchBoxDemon 發表於 23-2-4 13:30
真的嗎?你有相關經驗,或是聽別人說?我的分享,是我親身經驗。我小朋友及同學仔現正讀小六直屬小學,較早 ...
直屬同一條龍唔同wor
即係如果smcs/天神學生真係想因為揀第二條路轉校,只能夠選擇中二插班?

LunchBoxDemon 發表於 23-2-4 13:30
真的嗎?你有相關經驗,或是聽別人說?我的分享,是我親身經驗。我小朋友及同學仔現正讀小六直屬小學,較早 ...

報直資直中直小都唔會知。

我明白大家混淆了什麼。其實我跟大家一樣,在小朋友未升小六前都唔係完全明白升中制度,那我再分享多點。全港中學分四大類:私立、直資、資助、官立。私立及直資學校不參與政府派位,只有資助及官立學校參與政府派位。一般說自行及統一,都屬於政府排位機制,因為政府排位機制是分兩個階段,先在一月至三月份進行自行分配學位,在五月至七月期間進行統一排位。舉例:DGS、SPSC、HYS、聖士提反是直資中學,不參與政府派位,一般都在小六學期初(即去年10月至12月舉行S.1 Information Day,接受S.1入學申請,進行面試,勁的即in即有offer,其餘大部分在2月中或其他陸續收offer。
St.Mary、天神、Maryknoll、喇沙是資助中學,參與政府派位,統一跟政府schedule 在1月至3月先進行統一派位的第一階段(即自行收生),及其後5月至7月參與统一派位。
所以大家討論時,要先分清楚心儀的中學屬於哪一類中學先。

Anna1217 發表於 23-2-3 23:20
想請教各位,小朋友現正就讀一條龍津小,而高中只有DSE課程。如果將來想有其他選擇,或會考慮有其他學制如I ...
等埋妹妹入小學 家姐幾年級

Anna1217 發表於 23-2-4 12:40
最近聽朋友分享IAL的好處,其中有提及選科好像比DSE更靈活,所以想開始找多些資料,了解一下
...

以英國為例 大學要三科 AL equiv.
通常 DSE 中文/英文/通識成績唔計
DSE 數學 Core+M1/2 才算一科
DSE 要考 7-8科 4C+3X(+M1/2)
相比 AL 考三科不用包括語文科目

PTL_L 發表於 23-2-4 13:24
可以多揀一個學制當然好,不過樓主好似target 係名直先會放棄龍津,而名直讀IAL有人數要求,即唔係你揀人 ...

世事沒有兩全其美,只是想早一點了解日後的升學之路呢!所以十分感謝大家的分享

LunchBoxDemon 發表於 23-2-4 13:16
樓主仲要搞清楚一件事,你所講嘅中學是真正龍校(即100%小學生全升中學部),還是直屬中學(即只有85%乙部大抽 ...

是真正龍校,所以才有這樣的疑問。

gabejang 發表於 23-2-4 14:26
等埋妹妹入小學 家姐幾年級

到時家姐已是小五了

Poyau 發表於 23-2-4 14:54
以英國為例 大學要三科 AL equiv.
通常 DSE 中文/英文/通識成績唔計
DSE 數學 Core+M1/2 才算一科

相對DSE,AL考三科好像難度不太高。不過還未摸清各學制的好與壞,因此不能一概而論

Anna1217 發表於 23-2-4 15:30
相對DSE,AL考三科好像難度不太高。不過還未摸清各學制的好與壞,因此不能一概而論
...

AL 少科數但較深入, AL 好處係無core subjects, 孩子可專注自己較強科目, 聽過有科目要4科

gabejang    發表於 23-2-4 18:12

Anna1217 發表於 23-2-4 15:25
世事沒有兩全其美,只是想早一點了解日後的升學之路呢!所以十分感謝大家的分享
...

明白的,因為我之前都有呢個想法及疑問,但經過了解後,及觀察小朋友升中的情況後,就得出最適合自己的做法。

...

聽學校高中選科講座,話經non jupas考香港的大學,有個別學系要求中文

另外,我之前search過海外大學,有大學的engineering / science學系,不論用咩學制申請,除了要求math+指定science subjects外,還要求一科2nd language / 人民科學/藝術,如果只係讀science+math,係meet唔到requirements

LeeCC 發表於 23-2-4 15:48
聽學校高中選科講座,話經non jupas考香港的大學,有個別學系要求中文

另外,我之前search過海外大學, ...

有無海外大學例子分享下

poonseelai 發表於 23-2-4 16:45
有無海外大學例子分享下

印象中係加拿大的大學,但唔記得邊間

poonseelai 發表於 23-2-4 12:13
同意, dse已有十年歷史, 升外國大學無問題, 如果好偏理科就話高中考慮轉IAL姐, 直資不可多過一半(or 1/3)  ...

即是如果dse 必考科目唔叻、轉考ial比較合適?

LeeCC 發表於 23-2-4 16:52
印象中係加拿大的大學,但唔記得邊間

唔該哂,選制度選科前最好看清大學要求

poonseelai 發表於 23-2-4 13:16
IAL 不同 dse and ib 有core subjects, 可全文或全理科, 如可考哂phy, chem, bio三科, ib最多2 science su ...

如果喜歡商科科目呢?應該邊種學制較好?

poonseelai 發表於 23-2-4 16:59
唔該哂,選制度選科前最好看清大學要求

對,要自己做定功課

...

雖然表面上AL是可以讀三科,又不用讀core subjects,但香港考AL成績不錯的直資,為增強學生的競爭力,會要求起碼讀四科AL(不計中文),也會幫你谷IELTS,同時還要求你考埋AL中文。

gilgilgilgil 發表於 23-2-4 17:01
如果喜歡商科科目呢?應該邊種學制較好?

dse core 的中英通識要求寫作,ib除了兩種語文,必修一科 individual and society, 仲有core的TOK and Extened essay全部寫作,所以話偏理科孩子可能較適合IAL, 商科未必有 subject requirements, 睇孩子能力
‹ 上一主題|下一主題