用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 龍小升中迷思
樓主: Anna1217
go

龍小升中迷思  

hkpapa852 發表於 23-2-7 13:21
我記得你當年話10月就要交, 正常連DGS都未可以報就要交表

我估除非事前有非一般offer,否則級一都唔會去搏。不過前幾年
我又唔多聽過有天神同學去左呢間,或者SPCC。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 23-2-7 14:36
話時話, 近年無乜見佢既新聞, 同人合作攪個 什麼 "爸媽網" 又係一潭死水

緊唔係喇,上星期五至見到佢係某黨媒隨報送嘅特刊入面開「箱」解答
家長「疑難」呀!

奥脫福 發表於 23-2-7 12:11
如果無記錯的話,係喺升小六後,自行派位程序開始之前。

阿女果年係有同學報直資(不是佐敦女校)或國際 ...

好奇選擇不直升的同學,憑成績抑或甚麼特異功能而勝算在握?

另外,終於一口氣看完各位前輩的分享,獲益良多。原本覺得自己跳板在升中版面搜集資料有點誇張,但原來這裡真的是卧虎藏龍,也明白求教以外,求證也很重要,謝謝!

Anna1217 發表於 23-2-7 22:00
我估佢地只係一心脫離DSE呢條路

AgapePa 發表於 23-2-5 12:54
回覆 多多宝 的帖子

直資龍小唔影响

谢谢

有乜特異功能就唔清楚,學業成績亦係「豐儉由人」,但有就應該毫無
懸念。。。

要留意一點,選擇不直升的同學並非係去左佐敦女校、半山男女校之類的學校;
至少前幾年係天神的日子都無聽過有同學「考」呢d學校(唔計插班)。

奥脫福 發表於 23-2-9 16:19
有乜特異功能就唔清唔楚,學業成績亦係「豐儉由人」,但有M就應該毫無
懸念。。。
有M?

gabejang 發表於 23-2-10 08:10
有M?
Money

gabejang    發表於 23-2-10 12:18
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我識嘅, 都係小四之前已經轉會佐敦女校。 唔使等到小六升中。
又, 入到去成績依然係橫掃

Poyau 發表於 23-2-7 12:23
謝謝
如果簽直升之前已報直資 如何處理?

試過有龍小既學生報左直資
然後小學通知佢 佢無左龍位 因為佢報左直資

然後無自行 直資唔收 要落大抽獎

SLHongkonger 發表於 23-2-11 11:10

試過有龍小既學生報左直資

點解學校咁勁,"報"直資都知道?

juneforgbb 發表於 23-2-11 12:13
點解學校咁勁,"報"直資都知道?
報直資中學要填邊間小學,咁直資中學應該會因為EDB要求,將相關學生名單交上EDB
EDB發現後,就會通知該小學某學生既直升資格已被手DQ
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-2-11 12:24
報直資中學要填邊間小學,咁直資中學應該會因為EDB要求,將相關學生名單交上EDB
EDB發現後,就會通知該小學 ...

哦,原來係咁