用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 升讀UK 大學consultancy service
go

升讀UK 大學consultancy service

想問吓大家有冇升UK universities consultant 好介紹?上網睇到有幾間,ARCX, CrimXXX , UnikXX ,有冇人用過?
Thanks ….

lalalili 發表於 23-2-3 19:27
想問吓大家有冇升UK universities consultant 好介紹?上網睇到有幾間,ARCX, CrimXXX , UnikXX ,有冇人用 ...

Consult過UnikXX,準備了解多幾間。

回覆 Hubert_L 的帖子

any good suggestions?

回覆樓主:

最後都係搵咗UniXXX幫手,收費算係比較平,佢話過往經驗係PG達標的話百份百有interview,做完consultation 感覺專業,課程過幾日先開始,希望幫到阿女!
整個搵agent過程感覺迷茫,價錢唔平又唔知值唔值得,但阿女好努力希望入到G5,當然要支持佢追夢,至多做媽媽嘅慳啲洗!

回覆樓主:

只有用過ArcX

Hubert_L 發表於 23-3-4 01:29

最後都係搵咗UniXXX幫手,收費算係比較平,佢話過往經驗係PG達 ...

唔介意我問下呢類服務大概幾多錢?你個女而家幾多年班?

太多agent好難選擇,吾知有冇過來人分享一下成功個案😓

回覆 elo1616 的帖子

可否分享一下經驗?

lalalili 發表於 23-4-27 08:11

可否分享一下經驗?

- 呀囝當時唔知揀邊科,同consultant 傾完後淨低Materials Science 同 Biomedical Science.佢地再安排相關Tutor 去介紹呢2科嘅內容,最後呀仔揀左前者

- 之後傾點寫personal statement, 佢哋會有tutor睇完後建議點改,直到大家都滿完為止

- 後來Oxford 有interview 所以再安排tutor 上堂 for PAT試 同埋interview practice

- 係成個過程中呀囝直情係上左一個好密集嘅課程,我覺得對呀囝係一個好好嘅學習經歷

以上係之前係PM 同其他家長嘅討論撮要.

elo1616 發表於 23-4-27 10:43

- 呀囝當時唔知揀邊科,同consultant 傾完後淨低Materials S ...

最後入了邊間,謝謝(emoji)

MicWong777 發表於 23-4-29 13:41
最後入了邊間,謝謝(emoji)

Imperial College London

congratulations. thanks for your advice.

Hubert_L 發表於 23-3-4 01:29

最後都係搵咗UniXXX幫手,收費算係比較平,佢話過往經驗係PG達 ...

請問介不介意分享多一些?so far 這一間幫唔幫到手呢?謝謝你。

elo1616 發表於 23-4-29 13:42
Imperial College London

勁!

請問這類服務的目的除了提供升學指引及協助申請之外,其實主要是不是推介補習? 如果不需要增潤課的話,他們還會服務嗎?  
另外,都想知收費是按什麼基準?成功有CO / interview 才收費?

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbwym 發表於 23-5-11 16:53
請問這類服務的目的除了提供升學指引及協助申請之外,其實主要是不是推介補習? 如果不需要增潤課的話,他們還會服務嗎?  
另外,都想知收費是按什麼基準?成功有CO / interview 才收費

我地去過arch, cana, edge, crimson 嘅free talk/面談最後揀咗crimson, 原因係其他公司唔係對我地個case太大興趣或者俾到我地覺得明白我地需要

我地個package包括
心儀大學同科畢業生指導 (要睇d咩資料預備interview,傾下what to expect,睇下係咪心目中想讀嘅野)
入學試預備 (10hr)
面試預備 (10hr)
personal statement review/預備
research project

基本上,同過幾間機構傾,都會包括面試/入學試嘅"補習"
crimson收費以服務時數計算edge 就sell我地全包package,顧問自己教埋,佢有美國知名大學law + biology 嘅degree

但最終,其實crimson 個sales明白我地要乜,但到真正幫我地嗰team人好似唔係幾明...
當初排報名大學名單時,安全網定咗响一間英國本地中下嘅大學...
我地好不滿,叫佢再排過,ranking 低過科大嘅~我地唔會考慮

最後阿仔先後得到imperial 同劍牛offer,佢地覺得好意外...

恐龍家

小曳人 發表於 23-5-13 03:00
我地去過arch, cana, edge, crimson 嘅free talk/面談最後揀咗crimson, 原因係其他公司唔係對我地個case太 ...
首先恭喜你仔仔有咁出色的表現!
多謝你詳盡說明。以上幾間都是常見的具知名度的 consultancy, 不過從你的經驗看來他們的表現似乎叫人有點意外和失望。現在回想,你覺得值得找consultant 嗎?  對於他們來說找到你這位客人就絕對能為他們添上幾分神氣啦!

你的內文提到入學試 和 research project, 是不是每一所大學都要求要考?如果要考的話,是出CO前或後考的?至於可協助 research project,是指 IB 的 EE 或是另有所指?

最後,假如要找consultant, 是不是報大學前一年就要找呢?

再次謝謝你的解答。

話時話,有時看這些升學顧問公司的consultant多是年青得很,雖則他們大部份都說自己是來自某某知名學府,不過個人覺得他們可能經驗尚淺,有時怕他們未能完全明白我們的需要。所以一直都有啲躊躇。

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbwym 發表於 23-5-13 12:13
你的內文提到入學試 和 research project, 是不是每一所大學都要求要考?如果要考的話,是出CO前或後考的?至於可協助 research project,是指 IB 的 EE 或是另有所指?

最後,假如要找consultant, 是不是報大學前一年就要找呢?
入學試~ 只有報劍牛或者特別熱門科目(醫科) 先需要考因為以上都係10月中報名,入學試係11月考嘅,學校會睇埋成績先安排面試

research project 就真係"興趣班"嚟嘅,同任何教育系統無關,我仔學校滿足唔到佢,睇見疫情期間無乜野"餵"佢,亦覺得可能對報考頂尖大學有幫助 (包括導師可能做referee),所以俾咗幾萬蚊做一個跟大學教員/研究人員學習嘅reasearch project,全remote嘅,用d網上工具做"實驗",然後跟根據結果做論文 (crimson 聲稱,可以登上學術期刊)

其實好多野,一係家長有時間心機跟到足,否則,要個唔太成熟嘅青春期仔 ,或者唔知自己想讀乜/要乜嘅年青人自己一個完成成個ucas流程,其實都幾令人不安 !

當然,有consultant只係唔會錯過可以做好d嘅預備工作,好多野其實都要當事人自己做 (包括check email)

我地係報2022年10月ucas,contract 係2021年尾簽嘅
但如果做project的話,最好早少少,預鬆d時間

如果打算去美國讀大學,一般建議早3年揾,因為佢地會安排足夠寫personal statement 嘅學習活動,英國會好d,一般建議入學前兩年

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbwym 發表於 23-5-13 12:22
話時話,有時看這些升學顧問公司的consultant多是年青得很,雖則他們大部份都說自己是來自某某知名學府,不 ...
係,我相信我地嘅"不滿",應該都係因為佢地唔明白家長需要
但唔係間間都係咁
edge 其實係一位經驗顧問跟足全程,但收成2x-3x萬,無本事揾佢地啦....

cctung    發表於 23-5-15 23:31
恐龍家
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊