用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 spcs vs hys
樓主: lululubububu
go

spcs vs hys  

jesswu 發表於 23-2-3 13:35
冇RO但始終有成績表。
d中學有曬經驗邊間小學考級幾有幾叻
至少一線名津級頭成績,啲中學會好清楚RO去到邊。

活潑好動! 如果有強項嘅學界運動,選協恩都好合理,但如果單純課外活動,其實間間中學都不缺,就算津校。

kirstyau 發表於 23-2-3 14:03

甘有游泳池又真係好正阿妹自己都好 proud of 係Pauli ...
👍🏻👍🏻想問是否有游泳堂上?定需要入泳隊先會用到泳池?

Ciciokok80 發表於 23-2-3 18:50
👍🏻👍🏻想問是否有游泳堂上?定需要入泳隊先會用到泳池? ...

中學有游水堂會用到。

kirstyau 發表於 23-2-3 18:58
中學有游水堂會用到。
咁就太好啦,謝謝回覆

baby2baby 發表於 23-2-3 10:49
如果你有GHs 在手,之後1A津收正取生,你哋又點揀?

上年識幾個有GHs 再有1A 女津,最後都揀女津

仲有一個GHs 小學成績好好既都係中一去左以上女津

中一 from GHs 去上面女津中二都有

不過其實呢啲都好個人,我相信都有好多揀GHs 而放棄女津

回覆樓主:

我都投 spcs 一票   各方面都好吸引

kirstyau 發表於 23-2-3 18:45
活潑好動! 如果有強項嘅學界運動,選協恩都好合理,但如果單純課外活動,其實間間中學都不缺,就算津校。
...
就算玩開學界運動,都可以評估下自己水平和目標,如果想出賽,自己又係咪在HYS云云強手中能佔一席位。
其實SPCS的幾項運動都係D1 , 不過訓練強度當然唔及HYS la

kirstyau 發表於 23-2-3 14:03

甘有游泳池又真係好正阿妹自己都好 proud of 係Pauli ...

講開稱號:
spcs 叫Paulinian
spb 叫Pauline
kc 叫 Kingsian
smcc 叫 Marian
ghs叫 Good Hoper

仲有乜,想學下野

Vana 發表於 23-2-3 20:34
上年識幾個有GHs 再有1A 女津,最後都揀女津

仲有一個GHs 小學成績好好既都係中一去左以上女津

我女話同班同學仔有不止1個放mcs, 有個放ywg, 有個放spcc, 有個放dgs選留GH。
後兩者原因是驚入到去太辛苦,GH又真係好舒服嘅 (起碼中一計,少功課壓力不大)

jesswu 發表於 23-2-3 21:28
講開稱號:

st rose, rosian

jesswu 發表於 23-2-3 21:28
講開稱號:

SPCS 同糸 SPSS SPSLT 亦是 Paulinian

PuffyBobby    發表於 23-2-6 15:45

jesswu 發表於 23-2-3 21:35
我女話同班同學仔有不止1個放mcs, 有個放ywg, 有個放spcc, 有個放dgs選留GH。
後兩者原因是驚入到去太辛苦 ...

計舒服應該唔及女津 出名小hea 及自由   當然高form 就間間都無得hea

我識咁多個放GH 包括中一後跳船既就係覺得GH 太忙,太夜瞓,可能活動又多,不過我其實欣賞GH 多活動

提外話,dgs 中一計可能係最舒服既一間tim    我地朋友有一班女仔都中一,好fd 的,咁岩都係呢幾間女校,幾個成日都黎sleepover, 佢地連每一科考試範圍幾多頁都比較一番, dg 真係最得閒

Vana 發表於 23-2-3 21:48
計舒服應該唔及女津  出名小hea 及自由   當然高form 就間間都無得hea

我識咁多個放GH 包 ...
應該唔會舒服得過mss

gigiyyc 發表於 23-2-3 21:43
st rose, rosian

Yes女都算半個

Poyau 發表於 23-2-3 21:45
SPCS 同糸 SPSS SPSLT 亦是 Paulinian
SPCC 好似叫St Paulian
HYS中文叫協恩人,英文就唔知道

PTL_L 發表於 23-2-3 21:52
應該唔會舒服得過mss

整體上應該係mss 勝   由小一開始到而家中一都係

不過佢地同spcs 都係1 月test, 所以 xmas 要温書,無得同我地去旅行,班女仔即刻將mss spcs 列為辛苦過dgs 同埋佢地最怕中史,dg 12月個exam 中史範圍少過其他10頁 考試時間亦比mcs 短  佢地真係好認真對比過

同埋 mss 係佢地最早full day 一間,dgs 一直half day till 4月17 先 full day, 5月又夏令返,平時又冇test, 我地d 女所以咪覺得 dg 最舒服

Vana 發表於 23-2-3 22:09
整體上應該係mss 勝   由小一開始到而家中一都係

不過佢地同spcs 都係1 月test, 所以 xmas 要温書 ...

我聽前輩講以前SPCS都係聖誕前考試去到妹時,唔知關唔關疫情事,轉左喺一月。不過大女間都係1月考,所以點都冇得去旅行。

bettyay 發表於 23-2-3 21:05
就算玩開學界運動,都可以評估下自己水平和目標,如果想出賽,自己又係咪在HYS云云強手中能佔一席位。
其實 ...

又真係冇留意到學校D1比賽,去望下先。平時聽STEM比賽多。

kirstyau 發表於 23-2-3 22:17
又真係冇留意到學校D1比賽,去望下先。平時聽STEM比賽多。

學校4 項 D1比賽
今年都無參賽
唔知出年點(emoji)