用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂 vs 崇真
樓主: 20170101
go

沙呂 vs 崇真

chrisycy 發表於 23-2-12 23:10
咁頭70%即係向外闖那班啲位可留返比啲排名較後的同學?還是100人一定要排頭70名才有機會直上?
...

咁我又唔肯定點計! 但我聽過學生行為好都叩得返基崇, 但唔知係咪真啊

gabejang 發表於 23-2-13 15:30
聽聞沙呂已經係叫讀得開心嘅一線津校,有冇用家分享吓

想知x2, 求用家分享

leekungtse 發表於 23-2-13 15:32

咁我又唔肯定點計! 但我聽過學生行為好都叩得返基崇,  ...

英文部頭70%直接有Offer;國際部頭70%直接有Offer,至於兩部餘下的30%經過面試也有機會也可以叩入返基崇 (除成績之外,基崇也很注重學生品格)

所以整體比較好嘅小朋友便會有基崇及其他學校offer

其實校網同簡介會都有資料講升上基崇有咩要求,點解連就讀既家長都要係度估咁有趣既呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Marris 發表於 23-2-3 07:43
我小朋友現就讀崇小國際部,好多人都誤解,崇小教學方式並不傳統,基本上每日都是從遊戲中學習知識,並不 ...
我朋友個仔都係讀緊培基小5今年,佢話好大壓力,就算佢仔考級3x,老師都叫佢要再加油先得,因為今年d 人就會發力,如果佢只係保持返而家水準名次一定fall,所以佢而家星期1-5放學都要外補中英數,同埋佢話外補完都一定不及有語境甘好(佢話佢而家只有時間操paper, oral 已經唔得閒理了),所以佢好建議我讀有語境的英小,慳返d 時間。佢話佢外補每個月都5,6千而家,個時為左慳學費,而家好後悔。

但是讀英文小學,會否到時又要補習中文?如果中文弱,要追上去,其實也挺困難的。

musiclover1609 發表於 23-2-15 17:30
但是讀英文小學,會否到時又要補習中文?如果中文弱,要追上去,其實也挺困難的。
...
會呀,所以英小要搵d 有back up 的先好讀,好似st clare,rc 個d,當然都要出d 力保持返唔差同補中文啦可能。如果津個d 寶校英小我就唔會搏。崇小英文部英普都著重,又有基崇英中back up,我自己覺得值搏。

8千蚊學費?!

到頭來一樣要外補想叩番靚津

底子好8千蚊做到好多嘢架啦

lishan 發表於 23-2-20 09:01
8千蚊學費?!

到頭來一樣要外補想叩番靚津

睇你想要咩同埋覺得值唔值,我想要語境、有中學back up、活動教學少功課、最好有外語學埋,咁崇小國際部符合我想要既野。崇小本地係冇外語學,又平返3千。

SerenaYuen_FB 發表於 23-2-15 16:25
我朋友個仔都係讀緊培基小5今年,佢話好大壓力,就算佢仔考級3x,老師都叫佢要再加油先得,因為今年d 人就 ...

我朋友個仔小學就係讀書好叻,點知上到間英中唔適應,一跟唔到成績就好易跌。

anna_8211 發表於 23-2-27 23:15
睇你想要咩同埋覺得值唔值,我想要語境、有中學back up、活動教學少功課、最好有外語學埋,咁崇小國際部符 ...

請問有邊間中學Back up

lishan 發表於 23-2-28 00:44
基崇,可能好多家長覺得佢唔係好勁je,崇小又唔平學費,但我相信入崇小的家長都係買佢potential ,買佢會愈變愈好,仲有12年先dse 反正。同睇返data,基崇以前得1000人左右報考,上年去到2500人了,加上崇小基崇都轉哂校長。

anna_8211 發表於 23-2-27 23:15
睇你想要咩同埋覺得值唔值,我想要語境、有中學back up、活動教學少功課、最好有外語學埋,咁崇小國際部符 ...
Same here,其實比錢買語境,外補少d外,最重要係小朋友可以多d 時間睇書,玩下興趣班。我見身邊個d 外補中英都好忙了。同埋外補都唔平,我讀卷幼,深深明白到如果搵net 補英普係好貴,5,6千擺落去都真係唔係cover 到太多野,仲要花時間。時間比金錢重要,我fd 比我的comment,尤其上到高小。

SerenaYuen_FB 發表於 23-2-28 01:00
基崇,可能好多家長覺得佢唔係好勁je,崇小又唔平學費,但我相信入崇小的家長都係買佢potential ,買佢會愈 ...

Same here 我讀左3年崇幼黎緊9月升崇小英文部

一句講晒,我同我仔都讀得開心

兩兄弟/兩姊弟相差幾多年? 真係心儀崇真的話,可以帶埋弟弟入沙呂再轉崇真

SerenaYuen_FB 發表於 23-2-28 01:00
基崇,可能好多家長覺得佢唔係好勁je,崇小又唔平學費,但我相信入崇小的家長都係買佢potential ,買佢會愈 ...

你講得好啱,而且大家都見到崇真整體決心改革緊,事實亦都一年比一年進步,2017-18學年,基崇還是一間收中一生有9成屬band  2级別;但按佢哋最新公布數字,2022-23年度學年,基崇收中一生現己有96%屬於band 1 級別,而當中有37%更是band 1 生中頭 20% 水平的學生.

基崇進步作為聯繫小學崇小必然受益,至於崇小近年也轉新校服,舊年更換埋新校長,雖然上任時間尚短,但家長也感受到新校長及老師想革新崇小的決心,新教學大樓也今年年尾啟用,隨着各方面嘅進步,令到崇小近兩年多咗好多人報考,比以前難入左及少咗好多人會放棄Offer.

Marris 發表於 23-3-1 01:12
你講得好啱,而且大家都見到崇真整體決心改革緊,事實亦都一年比一年進步,2017-18學年,基崇還是一間收中 ...

题外話
其实一間好學校係咪应該以提升學生為準则呢
如果間學校收B1B生多,而DSE是B1B水平,只可說这校OOKK啦,唔見得佢好在那里
反之如果有間學校,收不少B2生,但DSE達B1水平,这校才是对學生和家長有所交代吧

试想想如果自己小朋友小升中時是B2生,但到DSE畢業時巳達B1水平,那种喜悅应比B1入B1出高得多呢

twhkleung 發表於 23-3-1 03:07
题外話
其实一間好學校係咪应該以提升學生為準则呢
如果間學校收B1B生多,而DSE是B1B水平,只可說这校OOKK ...

如果Band 2入Band 1出嘅學校,音小應該係其中一間。

piglover 發表於 23-3-1 06:37
如果Band 2入Band 1出嘅學校,音小應該係其中一間。

我不是音小用家,但看佢这幾年的进步,估計真的用了不少心機,最佩服埋類學校: DSE成績唔係b1,收生也不是很多B1生

我個friend個太太,教B3校的math,但每次同佢倾d學生,佢都会好开心,佢話只要冇行為问题,唔放棄自己,佢都会針对果個學生能力來幫佢,可惜可能太用心,搞到身体差晒,要提早退休,見佢話顶唔顺啦,教这班S6就唔教,第二年見佢,又語今年S5升上泥果几果好需要佢,佢点都要教完这幾果先... 心里只有一個字,“服”

好學校,係咪应該冧下果間學校多唔多哩d老師,而唔係只專注收B1生呢!

lishan 發表於 23-2-28 00:44

基崇呀,一來我唔係要aim high, 始終要睇小朋友資質,通常讀唔讀到上到小四一定睇到。如果資質好咪跳出去,資質唔好係基崇讀都唔錯。二來,基崇轉左校長,同埋呢間係高增值學校。