用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂 vs 崇真
go

沙呂 vs 崇真 [複製鏈接]

如果學費唔係考慮因素,想問大家意見。有個細佬。
   3    0    0    0

我揀沙呂,尤其有細佬。
崇真除咗語境好,都幾傳統,無乜嘢明顯好過沙呂

沙呂, 有個細再加上沙呂升中好好, 又有聯繫中學,慳番錢再補英文都可以。

如果錢唔係問題,甘細佬有無能力自己考直私,有就唔一定要津小。個人覺得語境唔係你用3,4千補得返的,而且補英+補普都唔平。我都有2個囡,大囡1線女校都唔要,因為覺得妹妹有能力考小同我會因應小朋友去choose 學校,唔會要大就細去讀一間唔岩佢的。
聯繫位其實位好少,升中好只係表面,裡面一樣爭崩頭,血肉戰場黎,小學升中好根本都係靠家長外補發功,同幼稚園一樣,唔好唸住入左去就=升到好中學。我反而會唸邊間岩小朋友讀,邊間可以幫佢將來行得更遠。我自己都有女校直屬(津同私都有,11,12校網)都放了決定要崇小,因為覺得英普好,功課少d,小朋友有時間睇書,join 興趣班,而且語言好小朋友將來更有能力外闖,同埋language 跟一世,再者又有基崇back up,同埋我睇好崇小基崇將來會更好。

deco99 發表於 23-2-2 10:28
我揀沙呂,尤其有細佬。
崇真除咗語境好,都幾傳統,無乜嘢明顯好過沙呂
...

我小朋友現就讀崇小國際部,好多人都誤解,崇小教學方式並不傳統,基本上每日都是從遊戲中學習知識,並不需要經常坐定定上課(學校課程每星期也有 Drama 堂),自從返全日課之後,現在小息時間學生也可參加小息的攤位遊戲在遊戲中學習,每日小朋友返學也很開心,基本上每天在家半小時內便能夠完成功課,沒有功課壓力,而且一年只有兩考,令小朋友能夠有充足時間發展書本以外嘅活動及知識,但大前提家長最緊要係考慮自己經濟能力能否負擔.

雖然我家還有妹妹跟尾,但我舊年津校是放棄火炭 培基 入讀崇小國際部,聽返朋友仔讀津校情況,感恩當日沒有做錯選擇

PS: 崇小係一間有宗教背景的關愛學校,如果小朋友有細佬妹想入讀,基本上也較容易取錄的

20170101 發表於 23-2-1 19:09
如果學費唔係考慮因素,想問大家意見。有個細佬。

請問崇真係本地/國際

SerenaYuen_FB 發表於 23-2-3 03:29
如果錢唔係問題,甘細佬有無能力自己考直私,有就唔一定要津小。個人覺得語境唔係你用3,4千補得返的,而且 ...
我都認同語境好難外補。每星期一日外補英文、普通話,無可能做到日日返學接觸既效果。升咗小一後小朋友好忙,係咪真係有咁多時間外補?

回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

英文部的語境同國際部會有大分別嗎?

20170101 發表於 23-2-5 13:35
回覆 SerenaYuen_FB 的帖子

英文部的語境同國際部會有大分別嗎?
你可以search 下*崇真*,有人之前講過咩科同咩language。
國際部除左中文堂,其他全英。

英文部就英+普+廣東話(睇唔同課eg 宗教廣東話)。但都係2個班主任,1英1普。

我之前問過唔同用家,英文就一定國際部好d,但英文部balance d 英普,同英文都一樣唔差。

winky914 發表於 23-2-3 14:12
我都認同語境好難外補。每星期一日外補英文、普通話,無可能做到日日返學接觸既效果。升咗小一後小朋友好忙 ...
我fd 個囡讀協恩,佢話只係外補中英數已經無哂時間再幫個囡報興趣班,但佢話無辦法,老師一個電話話佢跟唔到或落後,你無得唔cut,好慘。我就係唔想甘,唔想小朋友補到無哂時間玩。所以自己辛苦d,慳d 都比佢讀有語境。

回覆樓主:

我睇長線,升中去到咩級數的學校,除非你已經打算海外升學
一定沙呂好,好多人想入都入唔到

apap08 發表於 23-2-9 12:59
我睇長線,升中去到咩級數的學校,除非你已經打算海外升學
一定沙呂好,好多人想入都入唔到
...
睇長線,語言好,終生受用!

73662710 發表於 23-2-9 23:29

同意呀!語景都係要平日講得多,同學仔小息都一齊講先至做到,好似CKY就係做到,其他就唔清楚(emoji)

73662710 發表於 23-2-9 23:29

Agree, 沙呂係多人爭, 畢竟係免學費, 升中好! 但大前提你要係頭果班先穩袋b1學位

但崇真係70%基崇, 頭果班會外闖

不過真係既, 讀津一定好打得, 大包圍去讀! 但要小朋友同家長都消化到先得!

語境既野真係唔係單純請姐姐或外補就可以幫到! 因為要不停咁浸住先會進步!

leekungtse 發表於 23-2-10 10:15

同意,係1線頭津校要做頭個批唔易,個個家長都谷得好勁,血肉戰場。不如樓主問下你自己得唔得,做唔做到1個好谷的家長,小朋友又谷唔谷得起。讀1線頭學校唔止學生要谷,家長一樣要谷,如果樓主ok 可以唸唸佢。

leekungtse 發表於 23-2-10 10:15

咁頭70%即係向外闖那班啲位可留返比啲排名較後的同學?還是100人一定要排頭70名才有機會直上?

SerenaYuen_FB 發表於 23-2-7 20:02
我fd 個囡讀協恩,佢話只係外補中英數已經無哂時間再幫個囡報興趣班,但佢話無辦法,老師一個電話話佢跟唔 ...

我都怕我又一時心軟,為咗慳個8千,入左津校會後悔。最後我冇交到大抽獎表格,怕到時抽中左又心大心細

一線津,頭果班,爭得好辛苦。你未入過去,唔會知入面嘅生存環境。可以同你講,鬥生鬥死嘅情形,好恐怖。1分差30名,隨時跌出精英班。你話幾痛苦呢?

piglover 發表於 23-2-13 13:28
一線津,頭果班,爭得好辛苦。你未入過去,唔會知入面嘅生存環境。可以同你講,鬥生鬥死嘅情形,好恐怖。1 ...

沙呂小冇分精英班,亦都冇名次

聽聞沙呂已經係叫讀得開心嘅一線津校,有冇用家分享吓
‹ 上一主題|下一主題