用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂 vs 崇真
樓主: 20170101
go

沙呂 vs 崇真

SerenaYuen_FB 發表於 23-2-28 01:07
Same here,其實比錢買語境,外補少d外,最重要係小朋友可以多d 時間睇書,玩下興趣班。我見身邊個d 外補中 ...

我都係prefer 小朋友多閱讀,廣見識,呢個係其中一個會激發到小朋友自主學習既方法,到中學就唔似小學咁,一定係靠自發學習,讀書係睇長線,始終要讀十幾廿年書。

Marris 發表於 23-3-1 01:12
你講得好啱,而且大家都見到崇真整體決心改革緊,事實亦都一年比一年進步,2017-18學年,基崇還是一間收中 ...

我朋友個女舊年放棄崇德書院入左基崇,佢係band 1頭既學生

Baby_yam 發表於 23-2-28 13:58
Same here 我讀左3年崇幼黎緊9月升崇小英文部

一句講晒,我同我仔都讀得開心

我聽在讀家長都係話開心愉快

anna_8211 發表於 23-3-1 09:24
我聽在讀家長都係話開心愉快

我仔崇幼搭校車會有崇小生,so far 眼見都好乖好talk得,有次我接校車,佢地未傾完計,咁我地行埋一邊比佢地傾多陣。我趁機問崇小哥哥個媽咪讀成點,佢話好好,好開心,唔洗谷但學術都跟到

twhkleung 發表於 23-3-1 08:05
我不是音小用家,但看佢这幾年的进步,估計真的用了不少心機,最佩服埋類學校: DSE成績唔係b1,收生也不 ...

好似你fd太太嘅老師,其實太少了。多的是返工領薪水的老師。

你fd太太真係好老師。

認真,Band 1學生使咩老師教。
學術上,家長會搵外補搞掂。你估真係靠老師教到出嚟咩。

twhkleung 發表於 23-3-1 03:07
题外話
其实一間好學校係咪应該以提升學生為準则呢
如果間學校收B1B生多,而DSE是B1B水平,只可說这校OOKK ...

基崇近呢幾年正正就係發生緊呢件事,所以先吸引到咁多B1生,佢係屬於一間高增值嘅學校

中六級   19-20.學生增值率         20-21.                 21-22
Core4    全港首4%.                全港首5%.           全港首11%
英文.      全港首4%.                全港首4%.           全港首4%
中文.      全港首4%.                全港首4%.           全港首11%
通識.      全港首23%.              全港首11%.         全港首23%

twhkleung    發表於 23-3-1 11:17

Baby_yam 發表於 23-3-1 09:30
我仔崇幼搭校車會有崇小生,so far 眼見都好乖好talk得,有次我接校車,佢地未傾完計,咁我地行埋一邊比佢 ...

我自己係崇小國際班家長,讀咗六個月我哋班家長基本上對學校整體都好滿意,學校既德育同關愛亦都做得細心;學校唔係傳統坐定定教學學校,而且功課及考試壓力少,課外活動又多又好玩,小朋友個個都讀得好開心,可以課外做好多自己鍾意嘅嘢.

揀學校唔係Apple to Apple 咁簡單,到你了解就會明白官津,直資,私校內裡係有好大分別,大家願意俾咁多錢讀私校,就係因為私校可以比到小朋友及家長得到官津及直資學校俾唔到嘅嘢.

當你讀小一既小朋友放學後好開心主動同你分享:

你知唔知咩嘢叫blackhole, 問你 what is inside blackhole ?
用佢地有限嘅英文解釋俾你聽 Gravity 係乜?
話俾你知乜嘢叫做 Water cycle , Photosynthesis 既原理.
問你知唔知 Uranus 嘅風速,每小時有1000km…..

你就會開始諗,點解學校教法同你所認知其它學校教法有咁大分別既?

總括來講如果家庭經濟能力能夠負擔,崇真絕對係一個好選擇

piglover 發表於 23-3-1 10:09

好似你fd太太嘅老師,其實太少了。多的是返工領薪水的老師 ...

咁又係,b1生通常都係自动波。

我囝當年B2,好彩有间二线直資肯收佢,重进步神速,上個月收到UST earlier offer. 所以我自己較care间學校質量多於明氣

twhkleung 發表於 23-3-1 11:17
咁又係,b1生通常都係自动波。

我囝當年B2,好彩有间二线直資肯收佢,重进步神速,上個月收到UST earlier ...

你小朋友果間,而家都好難入了。

這間學校在4年前已經見到學校用心改革。
今年見到DSE嘅成績理想都戥他們高興
多謝你們討論讓我們了解更多崇小

得到咁多在讀家長讚譽,學校嘅努力真係無白費

piglover 發表於 23-3-1 11:55
你小朋友果間,而家都好難入了。
我意思其实係有好多中學, 如聖嘉勒女或聖家, 其实同呀囝間好相似, 它们從前, 現在, 己致將來, 每年都會收不少B2生, 但成績依然年年1C1B, 又好似某d區, B1位多於B1生, 这些區的英中, 如聖羅撤, 有收不少B2生,但依然有B1成績.
唔明点解學校或校長要強調收96% B1生, 讓我感覺學校未來成績好是因為收多了B1生, (即以前的成績是因為唔夠B1生等等), 咁講野法, 好似唔係咁好(即如果收左好似我囝埋d B2囝, 就会影响左學校成績)...

其實收晒B1生, 有B1成績, 有什么值得高興? 不是应該的嗎? 正如SPCC/DGS收的是全港最好的學生, 成績最好, 不是很合理嗎?

唔知我表達的意思清不清楚呢? 請物見怪.

twhkleung 發表於 23-3-2 10:53
我意思其实係有好多中學, 如聖嘉勒女或聖家, 其实同呀囝間好相似, 它们從前, 現在, 己致將來, 每年都會收不 ...
Same,我覺得唔好太著重名氣,睇學校老師係點,有無愛心,可唔可以幫小朋友更上一層樓仲有用得多。如果入到1線小學或band 1 英中,但原來主要又係咩都靠哂家長,不停谷不停補,我覺得家長同小朋友都會好大壓力,因為小學返全日,無幼稚園甘多時間外補了。
我以前都讀band 1 英中(當年英中得20%),又係因為個名,結果入到去老師真係廢的,考得好係因為入讀個班人叻,可以自學都搞得掂,而自學搞唔掂個堆就永遠都唔會識,因為無人教,最後讀到中5 就放棄了。其實好可惜,本身入去的人都唔差,入左band 1 反而仲衰過入左band 2,所以從此我就覺得choose 間老師好的,學校真係有心肯教的,好過讀band 1 hea 教的學校。