用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想係纽西蘭回流香港讀中學求解答
樓主: kckkck
go

想係纽西蘭回流香港讀中學求解答

cherrieshum 發表於 23-2-9 07:34
在外國,除非讀私立學校,否則讀公校一點也好不到知識,除了英文會話外,其他科目都好淺,尤其數學,重複又 ...

不能夠一概而論,有好的公立學校,香港都有睇吓你小朋友的能力。

cherrieshum 發表於 23-2-9 07:40
係呀!羅敏莊因為交不起香港國際學校才去泰國讀國際學校,本身她一家又好崇洋! ...

你點知人哋交唔起香港國際學校嘅學費?荒謬。

cherrieshum 發表於 23-2-9 07:40
係呀!羅敏莊因為交不起香港國際學校才去泰國讀國際學校,本身她一家又好崇洋! ...

賭王個仔讀番禺會所華仁小學又係交唔起學費?

cherrieshum 發表於 23-2-9 07:34
在外國,除非讀私立學校,否則讀公校一點也好不到知識,除了英文會話外,其他科目都好淺,尤其數學,重複又 ...

佢2個小朋友就係Band 1A學生,經過多年努力,入到最top個2間男/女官校,所以佢有d覺得浪費了多年心力

Rpp 發表於 23-2-9 07:48
你點知人哋交唔起香港國際學校嘅學費?荒謬。
你以為羅敏莊和她老公是幾線藝人?你以為他們有錢嗎?

kckkck 發表於 23-2-1 07:17
大仔在港讀了半個學期中一,細仔在港讀了半個學期五年班,移民左紐西蘭不到兩年,覺得不太適应,想一家回港 ...

你試吓問番大仔讀中-時既中學,問吓學校可唔可以收番佢。
我仔有同學回流,原校收番,走時中-,回來讀中二,不過要自己追回進度。

rhung 發表於 23-2-9 13:54

你試吓問番大仔讀中-時既中學,問吓學校可唔可以收番佢。

果間本身吾係特別有几好同几想咋,佢成績本身吾太好

kckkck 發表於 23-2-9 17:10
果間本身吾係特別有几好同几想咋,佢成績本身吾太好
試下東涌那間港青基信書院

cherrieshum 發表於 23-2-9 19:28
試下東涌那間港青基信書院

謝謝你提議!   我地預住將軍澳果边,東涌应不会考慮,兩個讀都不少

其實真係唔適應就最好著手盡快返黎,中學6 年對小朋友好重要 ,個人性格培養,未來人生規劃,認識好友、都係中學呢幾年…

而東區插班教易…樓上 有jm 慈幼 顯理 確實係幾好既 選擇…有關愛 ..

tommyxsarah 發表於 23-2-10 09:00
其實真係唔適應就最好著手盡快返黎,中學6 年對小朋友好重要 ,個人性格培養,未來人生規劃,認識好友、都 ...

謝謝推介呀!小朋友係学校又未至吾適应既,不过又真係玩多过学習,佢地話寧願回來忙都好过果边無聊喎。我自己就因為健康問題諗住回來多D睇中醫調理身體為首,你講得岩,我就係諗係就要早D。

kckkck 發表於 23-2-1 07:17
大仔在港讀了半個學期中一,細仔在港讀了半個學期五年班,移民左紐西蘭不到兩年,覺得不太適应,想一家回港 ...

小西灣會唔會考慮?

kckkck 發表於 23-2-10 09:18
謝謝推介呀!小朋友係学校又未至吾適应既,不过又真係玩多过学習,佢地話寧願回來忙都好过果边無聊喎。我自 ...

我都覺得其他JM推介慈幼不錯,男校,好多設備、課程專俾男少年人。

kckkck 發表於 23-2-10 09:18
謝謝推介呀!小朋友係学校又未至吾適应既,不过又真係玩多过学習,佢地話寧願回來忙都好过果边無聊喎。我自 ...
如想重讀中一, 試下東區二線直資有培僑及漢華, 兩間都有英文班, 可以試下問。反而顯理、劉永生收生機會應該唔大。

TY-mama 發表於 23-2-10 10:05
小西灣會唔會考慮?

ok呀

bobo101^*^ 發表於 23-2-10 12:01
如想重讀中一, 試下東區二線直資有培僑及漢華, 兩間都有英文班, 可以試下問。反而顯理、劉永生收生機會應該 ...

好!我睇下,不过其實我想保險D中中好D,佢地雖然話係度叫英語国家,但其實連字都吾洗串下,又吾係英文叻,費事跟吾上 所以有冇英文班不太緊要

kckkck 發表於 23-2-10 13:42
ok呀

漢華,不過原來樓上已經有家長提議左(emoji)

TY-mama 發表於 23-2-10 14:44
漢華,不過原來樓上已經有家長提議左(emoji)

謝謝你!

Rpp 發表於 23-2-2 10:17
新一代嘅小朋友好多已經唔識睇繁體字,只寫簡體字,講普通話,廣東話多懶音甚至唔識講。呢班小朋友識得都 ...

係內地讀得國際學校都有米家庭, 識唔識字都無所謂啦

kckkck 發表於 23-2-10 13:46
好!我睇下,不过其實我想保險D中中好D,佢地雖然話係度叫英語国家,但其實連字都吾洗串下,又吾係英文叻, ...

咁你又岩, 以前90年代, 大把去CANDA咪又係學唔識英文.
而且你去左1-2年之麻.